Krvava historija terorističke organizacije DHKP-C

Krvava historija terorističke organizacije DHKP-C

KO SU ISIL-OVCI SA PETOKRAKOM

DHKP-C
DHKP-C

Teroristička organizacija DHKP-C, koja je u ponedjeljak izvela napad na američki konzulat u Istanbulu, potpisnica je brojih terorističkih napada na teritoriju Turske od šezdestih godina na ovamo

Objavljeno: 12. avg 2015

Teroristička organizacija DHKP-C, koja je u ponedjeljak izvela napad na američki konzulat u Istanbulu, potpisnica je brojih terorističkih napada na teritoriju Turske od šezdestih godina na ovamo.

Atentat na turskog biznismena Ozdemira Sabancija iz 1996. godine, neredi u dijelu Istanbula po imenu Gazi Mahallesi iz 1995. godine, koji su rezultirali smrću desetina ljudi, ovogodišnji teroristički napad na Palatu pravde i ubistvo tužioca Selima Kiraza, samo su neki od "krvavih poduhvata" ove zloglasne terorističke organizacije.

Učešće u brojnim terorističkim aktivnostima

U Turskoj je najprije osovana Turska narodno-oslobodilačka stranka - front (THKP-C) i to 60-ih godina na temeljima "nacionalne demokratske revolucije" i "fenomena neokolonijalizma", koju je podržavao turski marksističko-lenjinistički revolucionarni vođa Mahir Cayan, zajedno sa Munirom Ramazanom Aktolgom i Yusufom Kupeli.

Nakon što su njeni osnovači ubijeni 1972. godine, THKP-C se dijeli na grupe THKP-C/Spas, Revolucionarni put, MLSPB, THKP-C/HDO te Revolucionarnu ljevicu.

Tadašnji ogranak Revolucionarna ljevica (Devrimci sol) 27. maja 1980. godine izvršila je atentat na zastupnika Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Gun Sazaka i bišveg premijera Nihata Erima. Revolucionarna ljevica je preuzela odgovornost za ove napade, poručivši da su oni izvršeni kao osveta za ubistvo Mahira Cayana i njegovih prijatelja.

Nakon vojnog udara 1980. godine, kojim je svrgnuta vlada Sulejmana Demirela, veći broj članova ove terorističke grupe poslan je u zatvor. Godinu kasnije pokrenut je sudski proces u kojem su bile optužene 243 osobe. Nakon 11 godina procesa, tužilaštvo je za optužene tražilo oko 250 smrtnih kazni i doživotnih robija zbog krivičnih dijela formiranje terorističke rganizacije, ubistva, uništavanja javne imovine.

Teroristička organizacijama, u godinama koje su uslijedile, izvršila je brojne terorističke napade i atentate na turske policajce i druge visoke vojne i političke zvaničnike.

Revolucionarna ljevica 1994. godine osnovala je i svoje političko krilo odnosno Revolucionarna narodno-oslobodilačka stranka - front (DHKP-C). Ova stranka je predstavila svoj program koji se zasniva na markisističko-lenjinističkoj propagandi.

Napadi na turske i objekte SAD i NATO

DHKP-C danas je na listama terorističkih organizacija Turske, SAD-a, Velike Britanije, kao i Evropske unije. Krajnji cilj ove terorističke organizacije je svrgnuti "postojeći ustavni poredak u Turskoj".

Prema sigurnosnim podacima, nakon smrti lidera terorističke organizacije DHKP-C Dursuna Karatasa u augustu 2008. godine, koji je bio na potjernicama brojnih zemalja, unutar organizacije nastao je problem o tome ko će biti novi lider. Huseyin Fevzi Tekin, koji je prošle godine uhapšen u inostranstvu, smatran je novim vođom organizacije, odnosno nasljednikom Dursuna Karatasa.

Članovi DHKP-C u brojnih evropskim zemljama poput Njemačke, Belgije, Italije, Holandije i Grčke vodili su aktivnosti u ime organizacije.

DHKP-C do danas je preuzeo odgovornost za brojne terorističke napade, a neki od njih su: bombaški napad na vojno i logističko skladište SAD-a i NATO-a, ubistvo policajca Rustu Erdema, atentat na člana Upravnog odbora Sabancı Holdinga Ozdemira Sabancija, ubistvo generalnog direktora firme Toyota SA Haluka Gorguna, te bombaški napad na ambasadu SAD-a u Ankari. (Anadolu Agency)

izvor: thebosniatimes.ba-1122