Zašto je smijenjen Bakir Alispahić

Zašto je smijenjen Bakir Alispahić

ALISPAHIĆ STJERAN UZA ZID

Wesley Clark: Alispahić je doveo teroriste u BiH, lagao nas o tome, te je morao otići

Wesley Clark
Wesley Clark

General Wesley Clark bio je komandant NATO. Također, general Clark bio je i jedan od kandidata za predsjednika Sjedinjenih američkih država. Danas se bavi velikim biznisom ali i politikom savjetujući vrh američke politike. U skorašnjim izvještajima nekolicine američkih organziacija koji se bave stanjem na Balkanu, mogli su se naći Clarkove izjave po pitanju u zadnje vrijeme vrlo aktuelnog bivšeg šefa tajne policije SDA, Bakira Alispahića. Clark je po pitanju Alispahića nedvosmislen...

Objavljeno: 10. avg 2015

- "Slagao nas je" - počeo je svoju priču general Clark pojašnjavajući da su prije razgovora sa Alispahićem imali razgovor sa predsjednikom Predsjedništva Republike BiH Alijom Izetbegovićem kojeg su informisali o čudnim aktivnostima iranskih obavještajaca u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je, po sjećanju Clarka, kazao o aktivnostima iranaca u BiH, eventualnog kampa sa sumnjivim ciljevima, trebaju razgovarati sa Bakirom Alispahićem - "Kada smo mu kazali naša saznanja, Alispahić je sve to negirao" - priča Clark i nastavlja - "Mi smo ga nakon toga suočili sa našim saznanjima, ali opet je sve negirao".

Bakir Alispahić
Bakir Alispahić

- "Očito je da nas je nastojao obmanuti. Znate, Kongres je na nas vršio izuzetan pritisak zbog informacija o iranskom delovanju u BiH i mi smo morali nešto da uradimo. Htjeli smo da se sve uradi u koordinaciji i uz pomoć vlasti u Sarajevu. Izetbegović nije mogao odgovoriti na sva pitanja koja smo imali pa nas je poslao Alispahiću. Taj je sve negirao. Onda smo mu mi rekli: Dobro, gospodine Alispahiću, ako vi tvrdite da sve to nije tačno, molim vas da to i potpišete!

I on je stavio svoj potpis.

Clark kaže da je američka vojska nakon toga upala u kamp zvani Pogorelica te da su Alispahića na taj način uhvatili u laži. Američka administracija je nakon toga otišla Izetbegoviću koji je zbog Alispahićevih laži završio u bolnici. Uskoro je Alispahić smijenjen sa svih dužnosti u državi BiH.

Prebačen je u sivu eminenciju SDA - koja mu je obezbijedila profit od 11.112.000 (jedanaest miliona i stotinu dvanaest hiljada KM iz budžeta BiH, FBiH i kantona) o čemu je BNN.BA pisao opširnije u prvom dijelu istraživanja o liku i djelu ovog najmračnijeg lika obavještajnog podzemlja.

Putin - Khamenei
Putin - Khamenei

BNN.BA je istražujući priču generala Clarka došao u posjed i zanimljivih dokumenata o kampu za koji se vezuje Alispahić i u kojem su se, bez sumnje, događale stvari za koje su se morale interesovati pravosudne institucije u BiH ali i u svijetu jer takvi i slični mutni poslovi obavještajnog podzemlja nanose nemjerljivu štetu Bosni i Hercegovini i stavljaju mrlju na cijele narode koji nemaju ništa sa mutnim i krvavim poslovima prljavih špijuna.

Tako je Alispahićeva tajna policija planirala rušiti mir u BiH, prijetiti Miri Lazoviću, kompromitovati akademika Muhameda Filipovića i druge prljavštine od kojih je naša država imala nenadoknadivu političku štetu o čemu ćemo pisati u nastavku našeg istraživanja. (bnn.ba)

izvor: thebosniatimes.ba-1093