Zijad Blekić zatvara Eurohaus

Zijad Blekić zatvara Eurohaus

Šta je pozadina: Zijad Blekić zatvara brokersku kuću Eurohaus!

KONTROVERZNI BIZNISMEN

Zijad Blekić
Zijad Blekić

Objavljeno: 14. avg 2015

Zijad Blekić, kontroverzni biznismen zatvara jednu od poznatijih bh. brokerskih kuća Eurohaus u Sarajevu na čijem je čelu, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Blekićevo ime veže se za nekoliko afera kako u BiH, tako i u Crnoj Gori oko kupovine i trgovine dionicama nekoliko preduzeća koja su propala, a čiji radnici su ostali bez isplaćenih dugovanja.

Samo jedan od takvih primjera je nekadašnji građevinski gigant Vranica čiji je jedan od suvlasnika crnogorska firma Absolute iza koje stoji Veselin Vesko Barović, a za koju se veže i ime Zijada Blekića. Upravo radnici smatraju Blekića jednim od najodgovornijih za propast ove kompanije. Sve malverzacije koje su se dešavale oko preduzeća Vranica, Unioninvest urađene su preko Eurohausa, pisali su ranije mediji.

Inače, Blekić je već nekoliko puta u tužilaštvima davao izjave oko kupovina i prometa dionica.

Brokerska kuća Eurohaus prema podacima Komisije za vrijednosne papire dobila je dozvolu za rad 17.03.2005. godine, a osnivači su DUF za upravljanje investicijskim fondom "Euroinvest" AD Podgorica sa 49,44% udjela, Fadil Ćosibegović iz Sarajeva sa 30,99%, Vedranka Gadžić iz Mostara 5,26%, Suad Kurtćehajić 9,30% i Šotra Bojša sa 5% udjela.

Inače, Blekić je i na čelu Nadzornog odbora Sarajevske berze (SASE).

izvor: nap.ba-15027