Zarobljeni ruski vojnici u Ukrajini

Zarobljeni ruski vojnici u Ukrajini

Snimak zarobljenog ruskog vojnika: Putine pomozi!

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ukrajinska agencija za državnu bezbednost objavila je video-snimak koji prikazuje navodno zarobljenog ruskog vojnika koji traži pomoć od predsednika Rusije

Objavljeno: 14. avg 2015

Muškarac sa snimka je, kako se navodi, Vladimir Starkov (37), ruski vojnik, koji je u julu zarobljen na istoku Ukrajine prevozeći vojnu opremu. Kasnije je optužen za terorizam.

Video prikazuje Starkova kako, odeven u vojnu uniformu, sedi u sobi i moli ruskog predsednika Vladimira Putina da prepozna njegovu službu, pomogne u oslobađanju i obezbedi mu povratak u Rusiju.

- "Dragi Vladimir Vladimirovič Putin... Ja nisam borac, ja sam činovnik u vojsci i 19 godina sam služio u ruskoj vojsci. A oni me sada ne priznaju. Oni kažu da nema nikog s tim imenom" - navodi Starkov na snimku.

Starkov je zaustavljen 26. jula na kontrolnoj tački blizu Donjecka i odmah je priznao da pripada Oružanim snagama Rusije. Optužbe za terororizam je negirao.

Ukrajina ovim videom pokušava da dokaže da je ruska vojska umešana u sukobe u istočnoj Ukrajini.

Rusija je ponovo porekla da se njeni vojnici bore u Ukrajini, iako priznaje da se ruski građani, uključujući aktivne vojnike, kao dobrovoljci bore na strani separatista, prenose ukrajinski mediji.

izvor: b92.net-1027288