Svi avioni imama Hasana Čengića

Svi avioni imama Hasana Čengića

Muslimanska eskadrila - Svi avioni Hasana Čengića

ČENGIĆEV "BIO" U BiH REGISTRIRAO PET AVIONA

Hasan Čengić - Imam, trgovac oružjem i osoba s američke "crne liste"

Hasan Čengić
Hasan Čengić

• Gdje je i ko je posljednjih godina vozio Čengićeve avione

Zašto su optuženi bivši čelnik federalne Carine Fuada Kasumović i dugogodišnji direktor "BIO Aira" Tarik Đođić, sadašnji savjetnik Adnana Terzića

• Bosanska investiciona organizacija (BIO) čiji je stvarni vlasnik i gospodar ratni logističar Armije BiH i poslanik u Parlamentu BiH Hasan Čengić (osoba s američke "crne liste"), posljednjih je godina raspolagao sa čak pet aviona registriranih u Bosni i Hercegovini; naš novinar prvi je uspio "ući u trag" svim Čengićevim avionima koji su godinama krstarili širom svijeta

Objavljeno: 03. jun 2004 | Mirsad Fazlić, Slobodna Bosna

Hasan Čengić, (ne)zvanični vlasnik BIO - Bosanske investicione organizacije (firme koja je nastala pod okriljem Fondacije za pomoć muslimanima BiH, a koja je pravni sljedbenik humanitarne organizacije TWRA na čijem čelu je bio Fatih Al Hasannein) i u čijem sastavu je, između ostalog, i "Bio Air", zvanično je raspolagao sa pet aviona koji su bili uredno registrirani pri Direkciji civilne avijacije BiH. Neočekivano, ali fotografije aviona iz zračne flote "Bio Air"-a pojavile su se na internetu, na neslužbenoj stranici Sarajevskog međunarodnog aerodroma čiji tvorac je izvjesni Zahid Krkić, koji inače živi u američkom gradu Seattleu. Osim osnovnih podataka o registraciji aviona, servisu, serijskom broju, te bivšim i sadašnjim operaterima, na ovoj internet stranici mogu se naći i fotografije Čengićevih aviona kao i tačni datumi i mjesta gdje su fotografije snimljene - što je prilično ozbiljan poduhvat budući da su avioni "Bio Air"-a letjeli širom svijeta, na različitim destinacijama.

KUPI ME, PRODAJ ME

Podsjećanja radi, navest ćemo da su federalni istražni organi zbog ilegalnih radnji prilikom zakupa i carinjenja aviona iz "Bio Air"-ove flote do sada podigli krivične prijave protiv Fuada Kasumovića, bivšeg zamjenika direktora Carinske uprave Federacije BiH, te Tarika Đođića, aktuelnog savjetnika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića i bivšeg direktora Bio Aira. Kao što smo pisali, Đođić je u periodu od 1998. do kraja 1999. godine zaključio tri ugovora o zakupu četiri aviona što nije prijavljeno Carinskoj upravi Federacije BiH kako bi bila obavljena procedura privremenog uvoza - na što se plaćaju uvozne dažbine.

Đođić je kao odgovorno lice potrebnu dokumentaciju bio dužan predati Carinskoj upravi Federacije, a kako to nikada nije učinio, počinio je krivično djelo "sticanja protivpravne imovinske koristi za Bio Air".

Fuad Kasumović se tereti za carinjenje jednog od Bio Airovih aviona na osnovu kupoprodajnog ugovora, a ne na osnovu njegove realne vrijednosti koja je bila skoro deset puta veća. Posrijedi je bio avion Antonov 74 proizveden u ukrajinskom gradu Harkovu. Avion je bio u vlasništvu estonske firme Enimex LTD iz Talina i letio je pod estonskom registarskom oznakom ES-NOE. Ovaj transportni avion je najprije iznajmljivala TWRA, a njegov prvi let registriran je 1993. godine. Tokom rata u njemu su estonske, a zatim i posade pilota iz BiH prevozile naoružanje iz islamskih zemalja namijenjeno Armiji BiH.

Fuad Kasumović
Fuad Kasumović

Nakon rata, prilikom osnivanja Bio Aira ovaj se avion pojavio kao dio osnivačkg kapitala. Naime, direktor Fondacije za pomoć muslimanima BiH Mevludin Sinanagić u novembru 1998. godine potpisao je ugovor sa Enimexom o kupovini aviona za 300 hiljada američkih dolara. Isplata je izvršena preko National Bank of New York, a novac je stigao od nepoznatog donatora. Uz odobrenje Kasumovića carinjenje aviona izvršeno je na osnovu kupoprodajnog ugovora i uredno je registriran kod Ureda za civilnu avijaciju RBiH pod oznakom T9-ABE.

U vrijeme carinjenja letjelica se nalazila u Turskoj gdje je transportni avion, ugradnjom tridesetak mjesta za sjedenje, pretvoren u putnički s tim da je vjerovatno bio jedini takve vrste bez bočnih prozora. Bio Airov Antonov 74 svojevremeno je imao monopol nad najprofitabilnijom zračnom linijom Sarajevo-Istanbul-Sarajevo. Konačno, u maju 2001. godine Antonov 74 stavljen je pod hipoteku radi dobivanja bankovne garancije i podizanja kredita kod poslovne banke.

Vještačenje je izvršio sudski vještak Abid Hodžić, i prema njegovom nalazu tržišna vrijednost aviona je sa 300 hiljada KM porasla na 2,3 miliona KM. Polovinom iste 2001. godine sam Čengić je potpisao odluku kojim se Antonov 74 daje u zalog kao osiguranje isporučiocu naftnih derivata Zaren INT General Trading iz Dubaia. Fotografije Antonova 74 napravljene su u junu 1997. godine na Sarajevskom aerodromu, te 22. maja 1999. godine na aerodromu Ostrava u Republici Českoj.

LET IZNAD ČENGIĆEVOG GNIJEZDA

Irfan Ljevaković
Irfan Ljevaković

Prvi ugovor koji je sklopio Tarik Đođić kao odgovorno lice u Bio Airu za zračni promet odnosi se na avion Iljušin 18D. Prema onome što je navedeno u krivičnoj prijavi, ovaj je avion zakupljen u aprilu 1998. godine od Phoenix Air-a. Pored cijene i uslova zakupa u ugovoru je, između ostalog, navedeno da će Bio Air posjedovati i koristiti avion koji će biti registriran u registru BiH za vrijeme trajanja zakupa. Iljušin 18D iste godine upisan je u registar Uprave civilne avijacije RBiH pod registarskom oznakom T9-ABB, da bi krajem 1999. godine bio brisan iz registra, ali mu je sama registracija produžena do juna 2000. godine.

Za razliku od onoga što je navedeno u krivičnoj prijavi, na već spomenutoj internet adresi navedeno je da je Iljušin 18D prethodno pripadao Air Cessu iz Liberije, a da je letio za Phoenix Aviation iz Sudana pod registracijskom oznakom BiH T9-ABB. Pod spomenutom registracijom avion je viđen u Africi. Trenutno je isti avion registriran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod oznakom EX-7504 i leti za aviokompaniju Star.

Prva fotografija Iljušina 18D snimljena je krajem novembra 1999. godine na aerodromu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su nastale i druge dvije fotografije snimljene u martu 2001. godine i početkom novembra 2002. godine na kojima je još uvijek bila vidljiva bh. registarska oznaka T9-ABB, iako je avion brisan iz našeg registra, a registracija mu je istekla u junu 2000. godine.

Ilyushin IL18 T9-ABB
Ilyushin IL18 T9-ABB

Tarik Đođić je 1988. godine potpisao još dva ugovora o najmu sa kompanijom Phoenix Eze za dva aviona tipa Iljušin 76TD. Avioni su upisani u registar Uprave za civilnu avijaciju RBiH pod oznakama T9-CAC i T9-CAB. Uvjerenje o zračnoj plovidbenosti im je produžavano do polovine januara 2000. godine, a uvjerenje o ispisu iz registra nikada nije napravljeno.

Prema informacijama koje se mogu dobiti, oba aviona prethodno je koristio Atlas Air iz Irana. Trenutno, avionom sa registarskom oznakom T9-CAC raspolaže već spomenuti Phoenix Air, dok je T9-CAB u sastavu Faso Airwaysa.

Posljednja fotografija Iljušina 76TD sa bh. registarskom oznakom T9-CAC snimljena je na aerodromu Singapur u Singapuru polovinom aprila 2001. godine, a mjesec dana ranije isti avion snimljen je na aerodomu Sharjah u Emiratima. Drugi avion Iljušin 76TD bh. registarskih oznaka T9-CAB snimljen je na belgijskom aerodromu Ostendu krajem augusta 1999. godine.

I, konačno, peti avion koji je Đođić iznajmio od ukrajinske firme Hors Avia Antonov 12BP krajem 1999. godine upisan je u bh. registar pod oznakom T9-CAD, a uvjerenje o plovidbenosti produžavano mu je do kraja novembra 2001. godine. Kakva je sudbina ovog aviona, nije poznato. Sudeći po raspoloživim fotografijama, T9-CAD letio je uglavnom po evropskim zračnim maršrutama. Tako su u junu 2001. godine načinjene njegove fotografije na portugalskom aerodromu Oporto, te belgijskom Ostandu. Mjesec dana prije toga Antonov 12BP viđen je na britanskom aerodromu Carduiff u pokrajini Wells.

RAMIZ DELALIĆ VODI ČENGIĆEVE FIRME U TURSKOJ

Ramiz Delalić Ćelo
Ramiz Delalić Ćelo

U kojoj se fazi nalaze krivične prijave podnijete protiv Tarika Đođića i Fuada Kasumovića nije poznato, kao što su još uvijek nerasvijetljeni detalji vezani za Čengićeve, odnosno Bio Airove poslovne rezultate u proteklom periodu.

Na kojim destinacijama su letjeli njegovi avioni, koga su i kakav teret prevozili i koliko je profitabilan bio taj biznis, još uvijek se ne zna, a odgovor na sva pitanja mogao bi nam dati član Parlamenta BiH i predsjedavajući parlamentarne Komisije za odnose sa međunarodnom zajednicom Hasan Čengić koji je prema nekim nezvaničnim podacima upravljanje svojim poslovima u Turskoj i drugim afro-azijskim zemljama prepustio Ramizu Delaliću Ćeli.

Ko je raspolagao bosanskim parama

IZETBEGOVIĆEVI POVJERENICI ZA NOVAC

Bosanska investiciona organizacija, čiji je šef od 1996. godine Hasan Čengić, pravni je i idejni nasljednik Fonda za pomoć muslimanima BiH TWRA formiranog početkom agresije na našu zemlju a na čijem su čelu bili Sudanac Fatih Al Hasanein i Hasan Čengić. Preko ove organizacije koja je rad otpočela u Zagrebu, kasnije preselila u Beč a nakon toga u Istanbul, prema zvaničnim informacijama 90-ih godina prošlo je oko 250 miliona dolara pomoći islamskih zemalja za Bosnu i Hercegovinu.

Neke informacije govore da je ta pomoć bila desetostruko veća i da je TWRA tokom rata u BiH prikupila više od dvije milijarde američkih dolara!?

Dokument koji objavljujemo svjedoči da je sve vrijeme rada ove organizacije ratni predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović imao kontrolu nad njom.

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Iz dokumenta se vidi da je Izetbegović prvog januara 1994. godine osobno ovlastio ljude koji će raspolagati stotinama miliona dolara. Uz Hassaneina i Čengića, Izetbegović za trošenje para ovlašćuje i Irfana Ljevakovića (predratnog manje-više siromašnog elektroinženjera iz Tešnja a današnjeg vlasnika "Jutarnjih novina", štamparije "Alden print" i mnogih drugih firmi), Huseina Živalja (bivšeg doministra vanjskih poslova BiH), te Derviša Đurđevića, također bivšeg diplomatu BiH. Čengić, Živalj i Đurđević su zajedno sa Izetbegovićem suđeni u procesu iz 1983. godine. Isti ljudi su nakon rata postali osnivači Bosanske investicione organizacije (BIO) koja je preuzela imovinu bivše TWRA vrijednu stotine miliona dolara.

izvor: forum.klix.ba-t15859