Hasan Čengić bosanski trgovac oružjem

Hasan Čengić bosanski trgovac oružjem

Imam a ratni profiter - Hasan Čengić kupovao oružje u Rusiji i Ukrajini i prodavao ga u Africi

Hasan Čengić
Hasan Čengić

• Bio sam prisutan kada su se Hasan Čengić i Haris Silajdžić skoro potukli jer je Čengić Silajdžića prevario za veliku sumu novca. Oni rade s Nedimom Šuljkom, koji kupuje oružje od osoba iz Rusije i Ukrajine, koje potom preprodaju

Objavljeno: 07. maj 2007

Federalna policija otvorila je istragu (7. maja 2007) o međunarodnom švercu oružjem u kojoj visokog dužnosnika SDA i bivšeg zamjenika ministra odbrane FBiH Hasana Čengića, biznismena iz Turske Nedima Šuljka i čelnika humanitarne organizacije TWRA Fatiha El Hasaneina sumnjiči da su oružje kupovali u zemljama bivšeg SSSR i prodavali ga u Africi i drugim ratištima.

U dokumentima iz ove istrage stoji i izjava jednog od svjedoka da je Haris Silajdžić, aktuelni član Predsjedništva BiH, znao za ove aktivnosti te je uzimao dio zarade.

Lanac šverca oružjem počeo je tokom proteklog rata u BiH, a federalna policija istražuje ove aktivnosti do kraja 2002. godine.

U avionima su prevoženi sanduci oružja, vreće novca, a ponekad i droga. Svima koji su u to vrijeme radili, ili na bilo koji način bili povezani s ovim letovima, Hasan Čengić je naredio da dokumentaciju uništavaju ili je predaju Ahmedu Musiću Musi - piše u izjavi jednog od svjedoka.

Drugi svjedok, čiju izjavu posjeduje MUP FBiH, kaže da su avionom vlasništvo BIO-AIR-a, kompanije iz konzorcija BIO - čiji je osnivač Hasan Čengić - u Visoko dovezene visokodometne rakete:

Sudbinu tih raketa mora znati Kenan Jusufbašić, direktor aerodroma Visoko u izgradnji, koji je prikazivao film o letu kojim su ove rakete stigle u Visoko. On je u salonu "Air Bosne" u četvrtom mjesecu 2000. godine pokazivao slike na kojima s Amirom Baralićem poziraju ispred ovih raketa - piše u izjavi ovog svjedoka datoj federalnoj policiji.

Kenan Jusufbašić, bivši načelnik općine Visoko i direktor aerodroma Visoko koji je u izgradnji, jučer je kazao kako zna da su na ovaj aerodrom slijetali avioni BIO-AIR-a:

Znam da su ti avioni slijetali na aerodrom, ali ne znam šta su prevozili. To nije bio moj posao - istakao je Jusufbašić negirajući da posjeduje video-kasetu o oružju koje je dovezeno u Visoko, ali je potvrdio da poznaje pilota Amira Baralića.

FMUP raspolaže svjedočenjima nekolicine osoba uključenih u šverc oružjem.

Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Jedna od njih potvrdila je da su se tadašnji visoki zvaničnik BiH i bivši zamjenik ministra odbrane FBiH Haris Silajdžić i Hasan Čengić skoro fizički sukobili jer je Čengić Silajdžića prevario za veliku sumu novca:

Bio sam prisutan kada su se Hasan Čengić i Haris Silajdžić skoro potukli jer je Čengić Silajdžića prevario za veliku sumu novca. Oni rade s Nedimom Šuljkom, koji kupuje oružje od osoba iz Rusije i Ukrajine, koje potom preprodaju - stoji u izjavi jedne od osoba koja je sudjelovala u švercu oružjem, a koju posjeduje MUP FBiH.

Uprava policije FMUP u subotu je još jednom ponovila da je otvorila istragu o međunarodnom švercu oružjem. Ponovili su i da više informacije o ovoj istrazi ima Tužilaštvo BiH. Glasnogovornik državnog tužilaštva ranije je odbio komentirati postojanje istrage.

Haris Silajdžić, aktuelni član Predsjedništva BiH, i Hasan Čengić nisu odgovorili na naše pozive. Sa Ahmedom Musićem, koji sad navodno živi u Istanbulu, juče nismo uspjeli stupiti u kontakt. (Kliker.info - NN)

izvor: kliker.info