Putin je Bog - inferiornim Balkančerosima

Putin je Bog - inferiornim Balkančerosima

Za Balkance Putin je Bog

Putinshirt
Putinshirt

Balkanske zemlje tretiraju Rusiju kao globalnu silu, i veoma su oprezni kada je u pitanju EU, piše nemački list Handelsblat, a prenosi "Sputnjik"

Objavljeno: 15. avg 2015

Na ulicama Sarajeva, mladi nose sportske majice sa likom ruskog lidera, na kojima piše "Ja volim Vladimira" - jedan od njih, po imenu Darijo Marković rekao je za nemački list zašto voli Putina - "Putin uvek dobije ono što želi! U izvesnoj meri, on je naš Bog!" - rekao je mladić, dodajući da je ruski predsednik "jedina nada za Balkan".

Kako se navodi, nije stvar u majicama, u Srbiji postoje bilbordi koji hvale Rusiju kao velikog slovenskog brata i Putina kao "primera".

U nedavno objavljenom istraživanju u Politici, piše "Sputnjik", rezultati su pokazali da preko 61 odsto Srba želi da njihova Vlada ima bliske odnose sa Rusijom. Mnogi građani polažu nadu u to da je Rusija jedina zemlja koja može da im pomogne.

Prošle godine, kako se navodi, Moskva je pružila brzu pomoć Srbiji i Bosni i Hercegocini u poplavama.

- "Desetine je poginulo, stotine njih je ostalo bez kuća i čekali su pomoć. Kada je Brisel diskutovao o tome kakve korake da preduzme, Rusija je ponudila pravu pomoć, šaljući helikoptere, opremu, lekare i spasioce" - napisao je nemački list, citirajući jednog prolaznika u Beogradu.

- "Rusija oseća duboku povezanost sa Zapadnim Balkanom u kojem žive Sloveni i pravoslavci" - napisao je nemački list, a kako piše "Sputnjik", Balkanci "očigledno vraćaju naklonost".

U toku prošlogodišnje posete Beogradu, Putin je dočekan aplauzom i povicima, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je Rusija "veliki saveznik" Srbije - prenosi "Sputnjik".

izvor: b92.net-1027567