Preminuo Mile Mrkšić

Preminuo Mile Mrkšić

Preminuo osuđeni ratni zločinac Mile Mrkšić

Mile Mrkšić
Mile Mrkšić

• Bivši komandant Srpske vojske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je danas u zatvoru u Portugalu, gdje se nalazio poslije presude Haškog suda

Objavljeno: 16. avg/kol 2015 | Ante B

Mile Mrkšić je rođen 1947. godine u Vrginmostu, a kao oficir JNA sudjelovao je u napadima i okupaciji Vukovara 1991. Nakon pada Vukovara unaprijeđen je u general-majora JNA, a kasnije je postao vrhovni komandant tzv. Srpske vojske Krajine maja/svibnja 1995. Umirovljen je nakon teškog poraza "krajiške vojske" u Oluji, u avgustu/kolovozu 1995. godine.

Mile Mrkšić je bio pukovnik JNA i zapovjednik Prve motorizirane gardijske brigade JNA, glavne udarne sile srpske armije u bitci za Vukovar. Pod nadzorom je imao sve srpske postrojbe koje su se zatekle na tom području i opsjedale Vukovar - JNA, Teritorijalnu obranu i srpske paravojne jedinice. Nakon opsade Vukovara odlikovan je i unaprijeđen u čin generala u Jugoslavenskoj armiji (JA) da bi kasnije postao zapovjednikom Srpske vojske Krajine.

Optužen je za ubojstvo 260 civila, pacijenata bolnice iz Vukovara na Ovčari.

Dobrovoljno se predao u Haag 15. maja/svibnja 2002.

Optužen je zajedno sa Šljivančaninom, Radićem i Dokmanovićem pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, te osuđen 2007. godine na kaznu od 20 godina zatvora, koja je potvrđena potpunim odbacivanjem svih njegovih žalbi 2009. godine.

izvor: kamenjar.com

Ratovali su Srbi i Hrvati, Milošević i Tuđman nisu

Mrkšić: "Priče o ujedinjenju Srpske Krajine i Republike Srpske... Milošević i Tuđman su bili u dobrim odnosima"

Radovan Karadžić, Slobodan Milošević i Milan Martić
Radovan Karadžić, Slobodan Milošević i Milan Martić

• Bivši komandant vojske Republike Srpske Krajine Mile Mrkšić svjedočio je danas pred haškim Tribunalom da mu je u maju 1998. tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević naložio da rješenje traži "u suživotu u Hrvatskoj, a ne u ratu"

Objavljeno: 17. jun 2009

Mrkšić - po obavezujućem nalogu Tribunala, a na poziv odbrane - svjedoči u procesu protiv hrvatskog generala Anta Gotovine, optuženog za progon Srba iz Kninske krajine tokom operacije Oluja u avgustu 1995. godine, prenose srbijanski mediji. Odgovarujući na pitanja Gotovininog branioca Luke Mišetića, Mrkšić je rekao je da za komandanta Srpske vojske Krajine (SVK) postavljen u maju 1995. godine, poslije uspješne hrvatske ofanzive na zapadnu Slavoniju.

Rekao je da je taj položaj prihvatio pod pritiskom Miloševića i predsjednika RSK Milana Martića, iako je "znao u kakvu situaciju ide". Na pitanje branioca, svjedok je precizirao da je do tada bio savjetnik ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića. Mrkšić je opisao da je odmah pošto ga je Skupština RSK postavila za komandanta vojske, dobio poziv da se javi Miloševiću u Karađorđevo.

- "Kod Miloševića sam bio dva sata i taj razgovor ključan je za sve... Suština onoga što mi je rekao je da se pitanje više ne može rješavati vojno, nego politički, zato što je operacija Bljesak pokazala da su hrvatske snage narasle... Rekao je da se nađe rješenje suživota u Hrvatskoj, a ne rata" - izjavio je Mrkšić.

Po njegovim riječima, Milošević mu je rekao i da radi na povratku povjerenja i autoriteta SVK kod naroda, da bi se "onemogućile priče o ujedinjenju RSK i RS, što je nemoguće i mazanje je očiju. Rekao mi je Milošević: 'Ja sam se sa Franjom (Tuđmanom) dogovorio da imaš pet mjeseci da stvoriš atmosferu u vojsci da nije dobro ići u rat i da se traži rješenje o suživotu, kao plan Z-4 ili onaj u Istočnoj Slavoniji" - kazao je Mrkšić, pominjući da su Milošević i Tuđman "bili u dobrim odnosima".

Gotovinin branilac Mišetić je uveo u spis prepis prisluškivanog razgovora, vođenog sredinom maja 1995. godine, između Miloševića i tadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića u kojem Milošević kaže da je "Martić potpuno poludio" jer se "dogovorio sa (Radovanom) Karadžićem da se ujedine".

Momčilo Perišić - Poništena prvostepena presuda od 27 godina zatvora
Momčilo Perišić - Poništena prvostepena presuda od 27 godina zatvora

Mrkšić je, tokom ispitivanja, potvrdio da su snage SVK u junu 1995. godine učestvovale u operaciji Pauk za podršku autonomiji Fikreta Abdića u Cazinskoj krajini, te da su na tom terenu djelovali i pripadnici SDB Srbije pod komandom Milorada Ulemeka-Legije i Radojice Božovića.

Svjedok je kazao i da je poznavao i na tom terenu viđao pomoćnika načelnika SDB Srbije Franka Simatovića - Frenkija.

O toj operaciji se razgovaralo na sastancima kod Miloševića, kojima su prisustvovali načelnik SDB Srbije Jovica Stanišić, general Perišić, komandant VRS Ratko Mladić i Mrkšić.

Mrkšić je rekao i da se on zalagao da snage RSK i RS, umjesto u Bihaćkom džepu, budu angažovane u okolini Livna da bi se spriječio prodor Hrvatske vojske na Dinaru i izolaciju Knina, do čega je, kako je naznačio, kasnije i došlo.

- "Na molbu Abdića, Milošević je rekao: 'Vidi, Mile sredi to kod Fikreta, a poslije vidi i to na Dinari'" - rekao je Mrkšić.

Branilac Mišetić je zatim Mrkšiću citirao dio njegovog izvještaja o padu Kninske krajine, u kojem je kao jedan od uzroka naveo to što je "vojska RSK bila stalno gurana u borbu za zapadnu Bosnu".

Na pitanje ko je vojsku RSK gurao u borbe za zapadnu Bosnu, Mrkšić je odgovorio: "Abdić mene nigdje nije mogao da gura... Milošević bi pozvao Martića i mene".

Mrkšić će sutra nastaviti svjedočenje na suđenju generalu Gotovini koji je komandovao operacijom Oluja, i suoptuženima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

izvor: 24sata.info-9437