Pranje Erdoganovih miliona na Kosovu

Prištinski "Zeri": Pranje Erdoganovih miliona na Kosovu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

• Milioni eura iz Turske se slivaju na Kosovo ilegalnim putevima, zaobilazeći banke, a preko njih vlast Redžepa Erdogana, predsjednika Turske, pere novac, tvrdi prištinski "Zeri"

Objavljeno: 17. avg 2015

Kako navodi list, Kosovo su "preplavili milioni", ali ne kao investicije ili pomoć ekonomiji, niti kako bi se finansirali projekti, već kako bi se obnovili religijski objekti.

Većina investicija bez sumnje iznosi na videlo Erdoganovo veliko pranje novca preko Kosova, navodi "Zeri" u tekstu objavljenom nakon dvomjesečnog istraživanja.

Desetine novih džamija na Kosovu, kao i obnova svih postojećih izgrađenih tokom Otomanskog carstva, finansiraju se preko velikog donatora Turske agencije za saradnju u koordinaciju (TIKA), navodi "Zeri" i ističe da je Agenciju osnovala turska vlada, a da njom direktno rukovodi Ambasada u Turskoj.

U većini slučajeva TIKA drži u tajnosti finansije jer zvanično nema podataka koliko novca investira.

Sumnja se da pare donosi ilegalno, a ne putem bankarskih računa, navodi list.

"Zeri" dodaje da prema spisku u koji je imao uvid, u Centralnoj banci Kosova se vodi da je TIKA na Kosovu investirala manje od tri miliona eura u periodu od 2009. do 2014, a samo u prizrensku glavnu džamiju Sinan Paša investirano je 1,2 miliona eura.

Erdogan: Ne postoji burek sa sirom!

Navodi se i da je od 2011. do danas TIKA zajedno sa nekoliko turskih investitora restaurirala oko 30 džamija i verskih objekata iz otomanskog perioda.

List navodi i da je TIKA na Kosovu oslobođena od plaćanja poreza i zapošljavala isključivo radnike iz Turske.

Turska je među prvima priznala Kosovo, a za Erdogana se u više navrata pisalo da otvoreno lobira za Kosovo.

Takođe, turski predsjednik podigao je mnogo prašine prije dvije godine kada je u Prizrenu rekao da je Kosovo njegova druga zemlja.

Burek sa sirom

Tadašnji premijer Turske je rekao da kulture Turske i Kosova mogu biti drugačije, ali da njihovi građani pripadaju istoj zemlji.

Uslijedila je oštra reakcija Ministarstva spoljnih poslova Srbije i javnosti u Srbiji, ali je iz Erdoganovog kabineta saopšteno da neće biti izvinjenja i da je njegova izjava "pogrešno protumačena". Kasnije je objavljeno i da je prevod pogrešan i da Erdogan nije rekao da je Kosovo Turska, a Turska Kosovo. (Nezavisne)

izvor: biznis.ba-50256