Koji bošnjački jezik

Koji bošnjački jezik

Koordinatorica nastave za učenike iz Konjević Polja pita ministra: Na kojem fakultetu se izučava "bošnjački jezik"

Šah-mat u Beogradu, Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović 22. jul 2015
Šah-mat u Beogradu, Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović 22. jul 2015

Nihada Čolić, profesorica razredne nastave i bosanskog, srpskog, hrvatskog jezika i književnosti te koordinatorica instruktivne nastave za učenike iz Konjević Polja uputila je otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS Danetu Maleševiću

Objavljeno: 19. avg 2015

Na početku pisma Čolić se zahvaljuje Maleševiću što je, kako kaže, na vrijeme, 12 dana prije početka nastave, primio Savjet roditelja učenika iz Konjević Polja i što im je posvetio nekoliko sati razgovora.

- S obzirom na prijedloge koje ste danas dostavili cijenjenim roditeljima učenika iz Konjević Polja, obraćam vam se ovom molbom, te vas molim da je razmotrite u skladu sa vašim raspoloživim vremenom, uvažavajući činjenicu da ga i nemate, jer ste, prema najavama koje ste dali danas roditeljima, u obavezi da u sve škole u Republici Srpskoj uvedete "bošnjački" jezik, što je sudeći da su to inovacije u obrazovnom sistemu, razumljivo ogroman posao - piče Čolić.

Koordinatorica za instruktivnu nastavu djece iz Konjević Polja, kao neko ko je dio svog profesionalnog razvoja uložio u obrazovni sistem u RS, ministru postavlja i nekoliko pitanja:

- Koji stručni profil je neophodan da bih se prijavila na konkurse koje ćete objaviti u školama u Republici Srpskoj, a koji se odnose na nastavnike "bošnjačkog jezika"?

- Na kojim fakultetima se obrazuju stručni profili tih nastavnika, katedra za "bošnjački jezik", Univerzitet Republika Srpska, napredni studij?

- Postoji li u Republici Srpskoj možda već fakultet koji obrazuje stručne profile za realizaciju nastave iz ovog nepostojećeg jezika?

- Studenti koje nacionalnosti mogu upisati ovaj studij, ako postoji? Da li prioritet imaju Bosanci ili Bošnjaci, Srbi...?

- Koje udžbenike će koristiti učenici koji budu učili "bošnjački jezik"?

- Da li će, zahvaljujući tom jeziku učenici moći razumjeti bosanski, srpski i hrvatski jezik?

- S obzirom da ste, kao i nebrojeno puta do sada, iskazali da ste veoma inovativni neće vam trebati puno vremena da mi dostavite odgovor na postavljena pitanja. Bit ću vam veoma zahvalna, jer s nestrpljenjem ja, a i veliki broj mojih kolega, očekujemo konkursnu proceduru, da nam dostavite odgovore na gore navedena pitanja, jer, mi prosvjetni radnici radimo posao pod zakletvom: Sva djeca ovog svijeta imaju pravo na pravično obrazovanje i na poštivanje svih njihovih prava. Unaprijed vam se zahvaljujem i poručujem da bosanski jezik ima svoju tradiciju i da ćemo je očuvati svim demokratskim sredstvima, do zadnjeg daha - stoji u pismu Nihade Čolić.

izvor: faktor.ba