Halal Džihad Halal Kriminal

Halal Džihad Halal Kriminal

Džihad halal reketaša

Okršaj bandi bliskih "našem heroju" Naseru Oriću

OBRAČUN ALBANSKE MAFIJE I VEHABIJA-REKETAŠA

Ammar Adrović i Naser Orić
Ammar Adrović i Naser Orić

• Naser Kelmendi prije bijega iz BiH upozorio Ammara Adrovića i Bajru Ikanovića da se ne miješaju u njegove poslove, ili neće znati šta ih je snašlo?!

• U prošlotjednom revolveraškom obračunu tuzlanskih kriminalaca bjegunac BERIZ KABILOVIĆ, koji je prije nekoliko dana izašao iz zatvora, pucao je pred brojnim svjedocima na AMMARA ADROVIĆA, Sarajliju s adresom stanovanja u Tuzli; dok policija MUP Tuzlanskog kantona još uvijek traga za odbjeglim Kabilovićem, "SB" otkriva kako je njegova žrtva Adrović jedan od najodanijih sljedbenika samozvanog vehabijskog šejha iz Gornje Maoče NUSRETA IMAMOVIĆA, koji je zbog kriminalnih poslova prije dvije godine jedva izvukao živu glavu u sukobu s NASEROM KELMENDIJEM

Objavljeno: 28. mar 2013 đ Suzana Mijatović, Slobodna Bosna br 855

Policajci MUP-a Tuzlanskog kantona još uvijek tragaju za odbjeglim kriminalcem Berizom Kabilovićem, koji je prošlog tjedna ispred Tržnog centra Brčanska Malta u Tuzli ranio poznanika Ammara Adrovića. Oružani obračun između dvije kriminalne skupine dogodio se, podsjetimo, 19. marta 2013., oko 13.30 sati, naočigled brojnih svjedoka koji su, srećom, ostali neozlijeđeni nakon što je Kabilović, poslije kraće prepirke s Adrovićem, potegao pištolj i počeo pucati.

Ammar Adrović je s ozljedama na stražnjici kasnije prevezen u tuzlansku bolnicu, dok se Berizu Kabiloviću i njegovim prijateljima izgubio svaki trag.

Kabilović je, inače, tek prije nekoliko dana izašao iz zatvora i odmah se vratio starim navikama - proteklih je godina bio akter više pucnjava u Tuzli, a 2009. je ranjen ispred diskoteke Roma, u okršaju bandi bliskih Naseru Oriću i Tasimu Kučeviću.

Napadu na Adrovića, 35-godišnjeg Sarajliju s adresom stanovanja u Tuzli, navodno je prethodila svađa s Kabilovićevim bratom. U trenutku kada je Beriz Kabilović zapucao na Ammara Adrovića, on je sjedio u društvu sa Sabahudinom Muhićem zvanim Mrčo

Sabahudin Muhić zvani Mrčo bio uhapšen u ljeto 2009., zbog sumnje da je postavio eksploziv u blizini Memorijalnog centra u Potočarima, nekoliko dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

DVOSTRUKI ŽIVOT TUZLANSKIH SELEFIJA

I mada svi akteri posljednjeg revolveraškog obračuna u Tuzli dolaze iz istog kriminalnog miljea, Ammar Adrović i Sabahudin Muhić su, osim sa lokalnim podzemljem, blisko vezani i s liderom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem, čiji su odani sljedbenici. Premda se to, sudeći barem prema njihovom izgledu, ne bi dalo zaključiti (obojica, naime, izgledaju poput žestokih momaka, moderno se odjevaju i ne nose brade), Adrović i Muhić su među najaktivnijim članovima selefijskog mesdžida koji se nalazi u tuzlanskom naselju Kula.

U slobodno vrijeme, između kriminalnih poslova koji su im jedini izvor zarade i boravka u teretani, Ammar Adrović i Samahudin Muhić su redovni gosti na okupljanjima "braće" - od tribina u Gornjoj Maoči do vehabijskih sijela u mesdžidu u sarajevskom naselju Dobrinja (koji vodi Sead Redžematović) i u Hadžićima, gdje selefije predvodi njihov bliski prijatelj Bajro Ikanović.

TAJNI POSLOVI SKROMNIH MUSLIMANA

Naser Orić i Naser Kelmendi
Naser Orić i Naser Kelmendi

Među njihovim "poslovnim partnerima" našli su se viđeniji pripadnici tuzlanskog podzemlja Mersed Hadžić zvani Mir so Švicarac, Damir Mehić Bibi, Mustafa Beganović Musa, Dragan Stajić zvani Sijalica, Naser Orić...

BOSANCI U PUSTINJSKOJ OLUJI

Ratnici od kojih se ogradila i Al Qaida

Nusret Imamović
Nusret Imamović

Bajro Ikanović iz Hadžića je najratoborniji bosanski mudžahedin među vojnicima "Islamske države u Iraku i Šamu" -- slobodna-bosna.ba-14893

Prema tvrdnjama njegovih znanaca, Ammar Adrović je selefija postao u Danskoj - gdje je svojedobno živio i radio kao izbacivač u diskotekama. Ubrzo se vratio u domovinu, i to u Olovo, gdje je bez poteškoća pronašao istomišljenike, koje je u početku izdašno financijski pomagao, kupujući njihovu naklonost i vjernost.

Među prvima su se Adroviću pridružili Minel Selimović, Nermin Softić i Safet Brkić, koji su u Olovu odranije bili poznati kao vrlo agresivni momci. Najprije su se sastajali u Adrovićevoj vikendici u mjestu Ponijerka, da bi kasnije, kako se povećavao broj njihovih pristalica, iznajmili kuću u olovskom naselju Bištrica - koju su pretvorili u mesdžid.

Navodno je Nusret Imamović mesdžid u Bištrici prvi put posjetio prije četiri godine, nakon čega započinju sukobi vehabija s mjesnim imamima.

Bajro Ikanović
Bajro Ikanović

Nekima od njih, Ammar Adrović i njegova nasilna družina čak su prijetili i klanjem, da bi u novembru 2009. teško pretukli sugrađanina Derviša Vrapca - koji nije prihvatio njihova ubjeđivanja da prihvati vehabizam - ili ipak selefizam. Nesretni je Vrabac završio u bolnici a napadači u pritvoru. Nakon što su pušteni na slobodu, sva trojica su pobjegla u Gornju Maoču, gdje Safet Brkić i danas živi.

U to se vrijeme Ammar Adrović počinje družiti i sa Bajrom Ikanovićem, još jednim vehabijom s kriminalnim dosjeom, koji je u zatvoru proveo četiri i pol godine. Ikanović je, prisjetimo se, bio uhapšen 2005., zbog sumnje da je zajedno s Abdulkadirom Cesurom i Mirsadom Bektaševićem (obojica su u BiH došli iz Švedske) namjeravao izvršiti terorističke napade. Prvostupanjskom presudom Suda BiH Bajro Ikanović je u januaru 2007. proglašen krivim i osuđen na osam godina zatvora, ali mu je kazna u žalbenom postupku smanjena upola.

Nakon izlaska iz zatvora "mučenik" Ikanović se uspio nametnuti kao vođa vehabija u Hadžićima, svoj je stan pretvorio u mesdžid, u kojem je jedan od čestih posjetitelja i Ammar Adrović. No, kako nijedan nisu imali stalnog zaposlenja, prije dvije godine su se počeli baviti "poslovima" kojih bi se postidio svaki pošten čovjek - a kamoli istinski, posvećeni vjernici, kakvim se Adrović i Ikanović žele predstaviti.

SELEFIJE IZ BRATSKE SRBIJE

ABU MAKSIM BOŽIĆ I ABU MILUTIN SRETENOVIĆ

kuran color

Vehabijski džemat u Tuzli vode Ammar Adrović i Enes Sejranić, koji je ranije hapšen pod sumnjom da sprema teroristički napad

Jedan od najbližih suradnika Ammara Adrovića u vehabijskom džematu u Tuzli je Enes Sejranić, koji je bio uhapšen početkom maja 2011., u naselju Grabovica, zajedno sa njegovim podstanarom Maksimom Božićem. Akcija hapšenja Sejranića i Božića, Srbina iz Bijeljine - koji je nakon prelaska na islam koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed - izvedena je po nalogu Tužiteljstva BiH, zbog sumnje da su 15. maja 2013. spremali teroristički napad na Brčanskoj Malti.

Božić je prilikom hapšenja najprije automatsku pušku uperio u policajca, a potom je pokušao pobjeći. Bez uspjeha.

Nakon što je s vlasnikom iznajmljene kuće Enesom Sejranićem priveden, u kući je pronađeno oružje, vojna oprema i određena količina eksploziva.

Desetak dana kasnije pripadnici SIPA su na području Tuzle uhapsili dvojicu vehabija iz Srbije Jasmina Koraća i Milutina Sretenovića, koji su bili u stalnim kontaktima sa Božićem i Sejranićem.

Obojica su poslije privođenja protjerani u Srbiju, sa zabranom ulaska u BiH u trajanju od godinu dana.

PRIJETNJE KELMENDIJU

Naser Keljmedni - Fahrudin Radončiċ
Naser Keljmedni - Fahrudin Radončiċ

Iako u sukobu sa svim ljudskim i Božijim zakonima, Ikanović, Adrović i njegova "olovska braća" Minel Selimović i Nermin Softić se udružuju i počinju reketirati manje poduzetnike, uglavnom vlasnike kafića i trgovina, i utjerivati dugove, a navodno su bili umiješani i u krijumčarenje droge.

Znancima su se u početku hvalili kako im "biznis dobro ide", ponajviše zahvaljujući imidžu, tvrdeći kako se njihove žrtve uplaše čim ih ugledaju - Ammar Adrović je nabildan, obrijane glave, a njegovi ortaci imaju duge brade i kratke hlače. Kako im, međutim, sitna zarada ipak nije bila dostatna za skupe prohtjeve, odlučili su da prošire poslovanje i počnu suradnju s krupnijim zvjerkama.

Tako su se među njihovim "poslovnim partnerima" našli viđeniji pripadnici tuzlanskog podzemlja Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac, Damir Mehić Bibi, Mustafa Beganović Musa, Dragan Stajić zvani Sijalica, Naser Orić...

No, ubrzo se pokazalo da se među "profesionalcima" nisu najbolje snašli, jer su neočekivano došli u sukob s vođom albanske mafije u BiH Naserom Kelmendijem. I mada nije poznato kako je to šačica vehabija ugrozila razgranate Kelmendijeve poslove u BiH - albanski im je mafijaš početkom 2011. prvi put odaslao jasnu poruku kako bi bilo pametnije da se maknu iz njegove "zone odgovornosti".

Ammar Adrović, Bajro Ikanović i Minel Selimović su na nedvosmislenu prijetnju odgovorili kako ih nije strah i još su poručili Kelmendiju da imaju podršku mnogobrojne "braće" u BiH, Austriji, Njemačkoj, pa čak i na Kosovu i Albaniji. Budući da pozivanje na braću vehabije nije proizvelo željene efekte, Kelmendi im je poslao posljednje upozorenje da odstupe, ili neće znati što ih je snašlo.

Ammar Adrović
Ammar Adrović

Obračun vehabija i albanske mafije izbjegnut je u posljednjem trenutku, nakon čega je Minel Selimović glavom bez obzira pobjegao iz BiH (navodno je otišao u Dansku, mada njegovi prijatelji tvrde da se nalazi u Srbiji).

Prethodno se Selimović, koji je još ranije bio osuđen na tri mjeseca zatvora, zbog tuče koju je izazvao u jednom restoranu u Olovu, krio u Gornjoj Maoči.

BEZ ORIĆEVE ZAŠTITE

Naser Orić
Naser Orić

U strahu od odmazde Nasera Kelmendija - Ammar Adrović i Bajro Ikanović su u proljeće 2011. pokušali isposlovati zaštitu kod bliskog Kelmendijevog suradnika Nasera Orića. Iako se s Orićem poznaju dugo godina, kao i sa Draganom Stajićem Sijalicom, na zajedničkom sastanku koji su dogovorili u Sarajevu, jasno im je stavljeno do znanja da nitko nije spreman zbog njih ulaziti u sukob s Kelmendijem.

Posramljeni zbog izostanka Orićeve podrške, Adrović i Ikanović su se povukli, posvetivši se "vjerskim poslovima".

Kasnije su se hvalisali kako se Naser Orić uplašio "braće vehabija", da je prema njima bio ponizan, premda je prava istina bitno drugačija.

Na svom je facebook profilu Ammar Adrović napisao da se bavi privatnim biznisom i da je 2005. diplomirao na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu?!

SAVRŠENSTVO ŠERIJATA I POGUBNOST DEMOKRATIJE

Prva javna tribina Nusreta Imamovića i Bilala Bosnića održana je prije mjesec dana u Tuzli - pod naslovom "Savršenstvo šerijata i pogubnost demokratije"

Javna Tribina
Javna Tribina

ŠEJH NA SLUŽBENOM PUTU

Nusret Imamović dva dana nakon ranjavanja prijatelja Adrovića otišao u Egipat

Iako u posljednjih sedam-osam godina samozvani šejh iz Gornje Maoče nije napuštao BiH, Nusret Imamović je dva dana poslije pucnjave u kojoj je stradao njegov prijatelj Ammar Adrović otišao u Egipat.

Dvadesetak dana ranije njih su dvojica bili zajedno u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, na predavanju koje su organizirali Nusret Imamović i vehabijski vođa iz Krajine Bilal Bosnić o "savršenstvu šerijata i pogubnosti demokratije".

Ammar Adrović je na prvoj javnoj tribini vehabijskih lidera u BiH sjedio u prvim redovima, sa zadaćom da spriječi eventualne nerede i zastraši Imamovićeve neistomišljenike.

izvor: slobodna-bosna.ba-6437