Karamarko podneo tužbu protiv Manolića

Karamarko podneo tužbu protiv Manolića

Karamarko podneo tužbu zbog navoda da je bio član Udbe

Josip Manolić
Josip Manolić

Lider najveće opozicione stranke u Hrvatskoj Tomislav Karamarko podneo je tužbu protiv bivšeg jugoslovenskog zvaničnika, koji tvrdi da je Karamarko bio saradnik jugoslovenske tajne službe

Objavljeno: 13. avg 2015 | Sven Milekić, BIRN Zagreb

Karamarko, predsednik Hrvatske demokratske zajednice HDZ, u četvrtak je podneo privatnu tužbu za klevetu protiv bivšeg jugoslovenskog funkcionera Josipa Manolića. Naime, Manolić je u intervjuu hrvatskom nedeljniku Nacional u junu rekao da, u slučaju da je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman sproveo lustraciju, Karamarko bi prvi bio lustriran budući da je osamdesetih bio saradnik jugoslovenske tajne službe, poznatije kao Udba. Manolić je rekao da je Udba regrutovala Karamarka pošto su saznali za njegovu "vezu sa sitnim kriminalom".

Karamarkov advokat Veljko Miljević izjavio je u četvrtak da je tužba podneta pre oko 15 dana, ali da je još rano da se kaže kada će biti održano prvo ročište:

- "Na sudovima je vrijeme godišnjih odmora i osobno se ne bih žurio s podnošenjem tužbe, ali je Karamarko želio prekinuti nagađanja da najavljena tužba možda i neće biti podnesena" - rekao je on.

Manolić, koji ima 95 godina i bio je blizak saradnik nekadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i važna figura u hrvatskoj politici početkom devedesetih, izjavio je u četvrtak da je očekivao da će ga Karamarko tužiti:

- "To sam prihvatio kao najbolji način da se utvrdi istina. To sam očekivao i s veseljem sam doznao danas vijest da me je tužio" - kazao je Manolić.

Osim što je u doba Jugoslavije radio za tajne službe i zatvorski sistem, Manolić je bio premijer Hrvatske 1990-91, šef svih hrvatskih tajnih službi 1991. i predsednik gornjeg doma hrvatskog parlamenta 1993-94. godine.

Nakon Manolićevog intervjua, Karamarko je izjavio da je reč o kleveti "zbog političkih motiva i u predizborne svrhe".

Karamarko tvrdi da će bivši agenti jugoslovenske tajne službe potvrditi da nije bio saradnik Udbe, već žrtva jedne od njihovih tajnih operacija.

Istovremeno, desničarska Hrvatska stranka prava u četvrtak je najavila da je podnela krivičnu prijavu protiv lista Novosti i Srpskog nacionalnog veća, koje izdaje novine. HSP navodi da su to uradili zbog "omalovažavanja himne Republike Hrvatske" u poslednjem izdanju novina od prošlog petka. Kažu i da Novosti i SNV "kontinuirano provode politiku provociranja hrvatskog naroda iskrivljavanjem povijesnih činjenica i omalovažavanjem hrvatskog naroda".

Na poslednjoj strani Novosti od petka objavljena je satirična verzija hrvatske himne u kojoj se ismevaju dve nemačke haubice, koje su bile izložene na vojnoj paradi ranije ovog meseca u sklopu proslave 20. godiišnjiice operacije "Oluja".

izvor: balkaninsight.com