Hasan Čengić, Haris Silajdžić i Bin Laden

Hasan Čengić, Haris Silajdžić i Bin Laden

Svađa na vrhu - Čengić prevario Silajdžića za veliku sumu novca

MUP BiH prikrio veze sa teroristima: Hasan Čengić i El Hassanein bili u vezi sa Bin Ladenom

Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Objavljeno: 17. nov 2008 | Domagoj Margetić, necenzurirano.com

Potkraj avgusta/kolovoza 2002. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH, Uprava policije i Sektor kriminalističke policije, proveli su istragu o vezama Hasana Čengića i Harisa Silajdžića sa organiziranim kriminalom, međunarodnim švercom oružja i droga, te njihovim vezama sa međunarodnim terorizmom. Prema tajnom dokumentu od 23. avgusta/kolovoza 2002. godine, kriminalistička policija u toj je istrazi saslušala i svjedoke koji su kao profesionalni piloti sudjelovali u ovim kriminalnim aktivnostima vezanim za Čengića i Silajdžića.

Tada su ispitani Izet Fazlić, bivši mehaničar u "Air Bosna"; Omer Kulić, bivši direktor "Air Bosna"; te Muradif Mešić, bivši pilot "Air Bosna".

Tajni dokument dokazuje da je federalni MUP BiH prikrivao povezanost Čengića i Silajdžića sa organiziranim kriminalom i terorizmom

Dokument je od posebne važnosti, jer zapravo dokazuje izravnu povezanost federalnog MUP-a BiH sa prikrivanjem povezanosti Hasana Čengića i Harisa Silajdžića sa organiziranim kriminalom i terorizmom, obzirom da nakon ove istrage protiv dvojice osumnjičenika nisu poduzete zakonom predviđene mjere - niti su isti optuženi zbog organiziranog kriminala i terorizma.

Međutim, iako je prema našim izvorima u MUP-u Federacije izvorni dosje istrage protiv Silajdžića i Čengića uništen, dokument koji je u posjedu portala Necenzurirano.com u dovoljnoj mjeri može rekonstruirati sadržaj istrage koju je MUP BiH vodio 2002. godine, te rezultate te istrage.

Izet Fazlić se zbog prijetnja bojao govoriti o švercu oružja po Istočnoj Europi i Bliskom Istoku

- Svi navodi iz informacija i Službenih zabilješki koji su navedeni iz dosadašnjih razgovora koje smo mi obavili sa ostalim radnicima "Air Bosna" o malverzacijama i krimogenim radnjama kojima su se bavili nama interesantna lica su uglavnom tačni. On (Izet Fazlić, op.a.) zna da su avionima prevoženi sanduci oružja, vreće novca, a ponekad i droge.

Dalje navodi kako je njima svima koji su u to vrijeme radili i imali veze oko letova aviona, bilo naređeno od strane Hasana Čengića da se sva dokumentacija mora uništavati ili predavati Musić Ahmedu "Musi".

Dalje Fazlić navodi da je sada trenutna situacija u "Air Bosni" katastrofalna...

Dalje kaže da trenutno "Air Bosna" radi sa crnim računom koji je otvoren u ABS banci jer joj je poslovni račun blokiran.

Fazlić mi je rekao da o tom vremenu kada se vršio šverc oružja za Bosnu i po Istočnoj Europi i Bliskom Istoku, jednostavno ne želi da priča - jer ne smije - pošto mu prijete ako išta od tih informacija procuri; te da on i njegova porodica "neće dana dočekat" - stoji u zapisniku federalnog MUP-a BiH iz avgusta/kolovoza 2002. godine.

Zanimljivo je da federalni MUP Fazliću kao mogućem svjedoku protiv Čengića i Silajdžića nije ponudio nikakvu zaštitu, kada je ovaj zbog prijetnja odbio svjedočiti u ovoj istrazi.

Takav postupak MUP BiH mogao bi se zapravo shvatiti kao nepostojanje interesa da se u istrazi koju su tada vodili otkriju sve okolnosti o vezama Hasana Čengića i Harisa Silajdžića sa organiziranim kriminalom i terorizmom na Balkanu, ali i njihovim međunarodnim vezama.

Svađa na vrhu: Čengić prevario Silajdžića za "veliku sumu novca"

Hasan Čengić
Hasan Čengić

U nastavku dokumenta navode se detalji iz ispitivanja bivšeg direktora poduzeća "Air Bosna" Omera Kulića, koji je za razliku od Fazlića pristao svjedočiti o umiješanosti Hasana Čengića i Harisa Silajdžića u organizirani kriminal i njihovim vezama sa međunarodnim terorizmom.

- "Istoga dana 22.8.2002. godine, obavljen je informativni razgovor i sa Omerom Kulićem, bivšim direktorom "Air Bosne" koji je rekao sljedeće: Bio sam prisutan, ne sjećam se točno datuma, kada su se Hasan Čengić i Haris Silajdžić skoro potukli oko nečega. Tu je došlo do fizičkog obračuna, a nakon toga Hasan Čengić i Haris Silajdžić više ne komuniciraju, jer je Hasan Čengić prevario Harisa Silajdžića za veliku sumu novca" - stoji u iskazu Omera Kulića istražiteljima federalnog MUP-a, 2002. godine.

Čengić i Silajdžić preko "Istanbulske veze" nabavljali oružje pa ga preprodavali teroristima po svijetu

Iz nastavka Kulićevog iskaza istražiteljima federalnog MUP-a, razvidno je kako su Hasan Čengić i Haris Silajdžić i nakon rata nastavili preko svoje istanbulske veze nabavljati oružje, koje su očito preprodavali dalje po svijetu raznim terorističkim grupacijama i organizacijama.

- "Kulić navodi, da i Hasan Čengić i Haris Silajdžić i dalje rade sa Nedimom Suljkom iz Istanbula, koji je za Hasana kupovao oružje od Rusa i Ukrajinaca, a ovaj ga dalje preprodavao po svijetu. U zadnje vrijeme Hasan Čengić u svojim poslovima sve više zaobilazi Suljka jer mu navodno više ne vjeruje".

Kulić također potvrđuje da su navedene izjave, koje sam mu pročitao o kriminalnim radnjama vezano za letove Hasana Čengića - točne, a da sve mora znati Musić Ahmed zv. "Musa", koji je bio kapetan na "AN74", koji je dva puta sletio u Visoko, a treći let su Hrvati prizmeljili u Puli, gdje je sadržinu aviona oduzeo SIS, a po naređenju tadašnjeg ministra obrane... Priča se da je u avionu bilo oružje i znatna količina droge.

Kulić navodi da Musa zna za sve letove aviona koji su letili za Visoko i inače za sve letove Hasana Čengića - jer je on tada bio desna ruka Hasana Čengića - "i za sve što se vrtilo oko aviona i letova" - stoji u tajnom dokumentu federalnog MUP-a, u sklopu istrage koju su vodili protiv Hasana Čengića i Harisa Silajdžića.

Čengić preko Visokog naoružavao teroriste

Posebno zanimljiv je, međutim, iskaz Muradifa Mešića, koji je istražiteljima MUP-a BiH dao iskaz o Čengićevom švercu oružja preko Visokog. Oružje koje je tada nabavljao, te švercao trećim osobama preko Visokog očito je bilo namijenjeno terorističkim grupacijama i skupinama izvan BiH.

Obzirom da su nakon 2000. godine teroristi iz BiH sudjelovali u nekoliko terorističkih napada u svijetu, nije isključeno da su napadi izvršeni upravo oružjem ili eksplozivom kojeg je nabavljao Hasan Čengić, koji ga je teroristima dostavljao preko terorističkih instalacija u Visokom.

Istog dana 22.8.2002. godine u večernjim satima u Tuzli, obavio sam razgovor sa Mešić Muradifom... Koliko je njemu poznato, sve navedene informacije za koje sam ga pitao, točne su, a on je bio pilot na IL76, vlasništvo Hasana Čengića, koji je registriran na estonsku registraciju ENIMEX.

Mešić dalje navodi kako zna da je "u Visoko voženo naoružanje sa AN74, da je letove obavio Musa i da on mora znati što je bilo u avionima i da zna da su na jednom letu prevožene visokodometne rakete, koje su nama sada interesantne, a da on pretpostavlja da o tim raketama sve mora znati Kenan Jusufbašić, iz Visokog koji je prikazivao film o ratnom letu u kojem su stigle te rakete u Visoko i pokazivao slike u salonu "Air Bosne" u četvrtom mjesecu 2000. godine - i kako on i Amir sjede na tim raketama i slikaju se" - stoji u službenoj bilješci federalnog MUP-a o iskazima svjedoka u istrazi protiv Čengića i Silajdžića.

Primopredaje oružja u Puli

Ilyushin IL18 T9-ABB
Ilyushin IL18 T9-ABB

U nastavku svojeg iskaza Mešić je federalnim istražiteljima tvrdio kako su se primopredaje oružja dogovarale u Puli, gdje je slijetao zrakoplov, a nakon čega je oružje preuzimano i transportirano za Visoko. Dalje on navodi da je neki momak plave kose, koji je trenutno zaposlen u A BiH na aerodromu u Puli od njih preuzimao oružje i dalje ga transportirao u Visoko.

Kaže da Baralić Amir mora imati Ugovore i letačku knjižicu o nama interesantnim letovima, pošto je on obavio većinu tih letova. Mešić navodi da je bio prisutan kada je Tarik Đođić u Istanbulu izjavio da on više zaradi u minuti, nego što će netko zaraditi za cijeli život.

Dalje navodi da je njemu preneseno naređenje od strane Musića da sve papire mora uništavati ili predavati njemu.

Na IL76 sve letove je obavljao kapetan Sorokin Dimitar iz Moskve, koji trenutno leti u Estoniji za Hasana Čengića sa gore spomenutim avionom.

Više informacija o letovima i sadržaju aviona u letovima može nam dati Paloš Jasmin, zaposlen kao aviomehaničar u "Air Bosni", stoji u tajnom dokumentu federalnog MUP BiH.

Čengić i El Hassanein "lako stupali u kontakt sa Bin Ladenom"

Na samom završetku svojeg svjedočenja istražiteljima federalnog MUP-a BiH, svjedok Muradif Mešić tvrdio je kako je siguran kako su Hasan Čengić i El Fateh Ali Hassanein bili u kontaktu i kontaktirali sa Osamom bin Ladenom. Mešić kaže da pouzdano zna da su Hasan Čengić i El Fatih vrlo lako stupali u kontakt sa Bin Ladenom i da su ga kontaktirali.

Dalje govori da je on bio član posade na letu kada su iz Belgije na Bliski Istok vozili pun avion cigareta na čemu je Hasan Čengić ostvario milijunsku dobit.

Mešić me je u nekoliko navrata zamolio da se zbog ovih stvari gubi glava i da je njemu rečeno da ako procure informacije "nema ni njega ni njegove glave" i molio me je da ne spominjem njegovo ime - stoji u zaključku službene bilješke MUP-a Federacije BiH, iz avgusta/kolovoza 2002. godine.

Tajni dokument MUP-a Federacije BiH možete u cijelosti pročitati ovdje: necenzurirano.com-1108

izvor: groups.google.com-ebGOdA0Hvto