Europski strah od ruske agresije

Europski strah od ruske agresije

SAD šalje borbene avione F-22 u Evropu

Američki F22
Američki F22

• Ultramoderni F22 borbeni avion osmišljen je kao lovac, za borbe u zraku, odnosno napade na druge letjelice

• Administracija SAD navela kako su agresori na istoku Ukrajine proruski separatisti, a ne oružane snage Kijeva

Objavljeno: 25. avg 2015

Američke zračne snage saopćile su da će uskoro u Europu poslati savremene, "nevidljive" borbene avione F-22 kao podršku europskim saveznicima zabrinutim zbog ruske agresije.

"Ruska vojna aktivnost u Ukrajini i dalje izaziva veliku zabrinutost kod nas i naših europskih saveznika" - rekla je Deborah Lee James, sekretarica zračnih snaga, na konferenciji za novinare.

Načelnik glavnog štaba američkih zračnih borbenih snaga Mark Welsh James rekao je da će razmještanje omogućiti američkim snagama da vježbaju s partnerima iz NATO-a širom Europe.

Ovaj plan podrazumijeva i dodatnu obuku pilota za letove iznad europskog kontinenta, prenosi AP.

Ultramoderni F-22 borbeni avion je osmišljen za borbe u zraku, odnosno napade na druge letjelice.

Prvi put je upotrijebljen u septembru 2014. godine u okviru napada koalicije na oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Takvih aviona SAD ima skoro 180, ali nije precizirano koliko će ih biti razmješteno u Europi niti gdje.

Ruski konvoji

Ranije je američka administracija, prilikom susreta sa predstavnicima Njemačke, Francuske i Ukrajine u Berlinu, navela kako su agresori u sukobu na istoku Ukrajine separatisti koje podržava Rusija, a ne oružane snage Kijeva.

Američka diplomatija je izrazila zadovoljstvo razgovorima u njemačkoj prijestolnici između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o punoj provedbi sporazuma o prekidu vatre iz Minska, potpisanog u februaru.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je rekao da SAD i dalje zabrinjava nasilje na istoku Ukrajine.

"Naša analiza i dalje pokazuje da su separatisti zajedno s ruskim snagama napadači, a ne ukrajinske snage" - naveo je - "Osporavamo pokušaje Rusije da optuži Ukrajinu za napade. Ništa ne ukazuje da je Ukrajina vodila ofanzive na istoku države".

Ukrajinski predsjednik Porošenko optužio je u ponedjeljak Rusiju da je poslala "velike vojne konvoje" na proruski separatistički istok, nekoliko sati prije samita u Berlinu s njemačkim i francuskim kolegama o ukrajinskoj krizi.

izvor: balkans.aljazeera.net

Veliki izvoznik korupcije i kriminala

Moskva zabrinuta zbog korupcije na Krimu

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• Stanovništvo okupiranog poluotoka buni se zbog korupcije, a Kremlj na to gleda kao na priliku da pokaže svoj utjecaj

Objavljeno: 25. avg 2015

Prošlo je više od godinu od ruske aneksije Krima. Međutim, javljaju se prve naznake pogoršanja odnosa Moskve i lokalne administracije.

Stanovništvo Krima buni se zbog korupcije, a Kremlj na to gleda kao na priliku da pokaže svoj utjecaj.

Prezir koji gaji Elena Jacišina oštar je kao bodljikava žica koja okružuje njeno selo. Ljude koji su došli noću, blokirali ceste, presjekli dotok struje, uništili baštenske ograde i prekinuli dotok vode naziva jednom rječju - okupatori.

Lokalni stanovnici su uvjereni da je ovo način na koji im korumpirani lokalni zvaničnici bespravno oduzimaju zemlju, kako bi tu, na obali, sagradili luksuzne kuće.

"Svi oni koji su bili bogati i utjecajni dok je Krim bio u Ukrajini brzo su postali dio ruskog sistema. Našli su način kako da zaštite svoje interese. Ne žele mijenjati svoje planove da nam otmu zemlju" - rekla je Elena Jacišina, stanovnica Fiolenta.

Lokalno stanovništvo širom Krima bori se protiv toga, a društvene medije koristi za promociju svojih ciljeva.

"U šatorima širom Krima skupljaju se potpisi za borbu protiv korupcije, koji će biti poslani predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Za sada je skupljeno 15.000 potpisa, no čini se da je Kremlj već obratio pažnju" - javlja reporter Al Jazeere, Rory Challands.

Optužnice protiv zvaničnika

Tokom prošlosedmične posjete Krimu, Putin je premijeru ove regije Sergeyu Aksyonovom naložio da se riješi trulih jabuka. Protiv nekih krimskih zvaničnika savezne vlasti su već podigle optužnice za primanje mita i pronevjeru novca poreskih obveznika. Neke od njih imenovao je lično Aksyonov, a glavna ruska sigurnosna agencija, FSB, šalje upozorenje.

"Savezne vlasti ozbiljno su zabrinute zbog stanja na Krimu. FSB je savezna agencija koja se bavi državnom sigurnošću. Problemi koji su se pojavili na Krimu predstavljaju izazov za rusku državu" - kazao je Vladimir Garnačuk iz grupe za čišćenje krimske obale.

Posljednje što Kremlj želi je da se vlasti na Krimu ponašaju svojevoljno. No, direktor Javne komore Krima Grigorij Jofe negira da je došlo do raskola s Moskvom.

"Postoje izvjesni krugovi krimske elite koja još nije u potpunosti shvatila ruska pravila i regulative. Nije se lako prebaciti sa ukrajinskih pravila na ruska. Možda je to ono što izaziva, ne želim koristiti riječ sukob, nego razmirice" - navodi Jofe.

Sa saveznog nivoa na Krim se godišnje šalju stotine miliona dolara u investicijama. Mnogi stanovnici Krima nadali su se da će pridruživanje Rusiji riješiti višegodišnji problem korupcije i loše infrastrukture. No, i dalje čekaju da se to riješi.

izvor: balkans.aljazeera.net