Žestoka svađa u SDA zbog Elektroprivrede BiH

Žestoka svađa u SDA zbog Elektroprivrede BiH

Mirsad Kukić SDA
Mirsad Kukić SDA

Objavljeno: 30. avg 2015

Borba za kontrolu nad energetskim sektorom u FBiH, vrijednim milijarde maraka, žestoko je posvađala članove SDA, među kojima i pojedine potpredsjednike stranke koji snažno urgiraju, ne birajući sredstva, da na rukovodeće pozicije u "Elektroprivredi BiH" (EPBiH) imenuju svoje ljude, otkriva "Dnevni avaz".

Najbolje to ilustrira slučaj Bajazita Jašarevića, kojeg je Kadrovska komisija SDA predložila za v. d. generalnog direktora EPBiH, ali je njegovo imenovanje u posljednji tren skinuto s dnevnog reda Vlade Federacije, kojom rukovodi premijer Fadil Novalić (SDA). Razlog je sada već očiti sukob na relaciji između Mirsada Kukića, potpredsjednika SDA, i ostatka rukovodstva stranke.

Očiti sukob

Kukić je, naime, kako nam je potvrđeno iz više izvora iz SDA, u srijedu na sjednici Kadrovske komisije, koju vodi Asim Sarajlić, nezadovoljan zaprijetio da će napustiti SDA ako Nevad Ikanović, njegov favorit, ne bude izabran u Upravu EPBiH.

Kukić je, također, kako saznajemo više puta ponovio da će i njegovi poslanici u Federalnom i Državnom parlamentu otkazati poslušnost Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, kao što su to već učinila četiri poslanika SDA u Parlamentu BiH.

Usprkos tome, kako saznajemo, Kadrovska komisija dala je prijedlog za nove v. d. članova Uprave EPBiH, izbacivši tako iz svih kombinacija i Ikanovića, ali i Esada Džananovića, direktora "Elektrodistribucije", koji je uz Jašarevića i Ikanovića bio kandidat za ovu itekako važnu poziciju.

Nova uprava

Iz pouzdanih izvora potvrđeno nam je da su za nove članove Uprave, osim Jašarevića kao v. d. direktora, predloženi i Admir Andelija, Senad Sarajlić i Mensura Zuka, dok je ime još jednog izvršnog direktora koji dolazi iz Sarajeva ostavljeno na volju Asimu Sarajliću, predsjedniku Kadrovske komisije.

- Kukiću je, kada se pobunio, rečeno da nikoga ne može ucjenjivati. Jasno mu je rečeno da njegova baza sa 10.000 stanovnika ne može ucjenjivati cijelo članstvo partije - kaže naš sugovornik, inače jedan od članova Kadrovske komisije.

Izetbegović uklanja Sarajlića

Izvori iz SDA upozoravaju da će biti vrlo zanimljivo vidjeti za koga će se odlučiti Izetbegović - Kukića ili Sarajlića, za kojeg je Bakir već rekao da ga je "posvađao s pola države". Najnoviji sukob u SDA mogao bi tako biti okidač za Izetbegovića, koji bi, kako stvari stoje, mogao razmotriti uklanjanje Sarajlića iz Kadrovske komisije.

Kukić: Sve će se znati u ponedjeljak

Kukić kaže za naš list da će situacija s dešavanjima na sjednici Kadrovske komisije i izbora čelnika "Elektroprivrede BiH" biti mnogo jasnija u ponedjeljak, 31. kolovoza, kada zasjeda Kolegij SDA.

- Vjerujem da će se u ponedjeljak sve riješiti. Ja i dalje mislim da Ikanović nema konkurenta i ostajem pri tome - kaže Kukić. (Avaz)

izvor: neznase.ba