Hrvatski špijuni jednako lažu

Hrvatski špijuni jednako lažu

Manolić: Ne postoji vjerodostojan popis udbaša; Tuđman: Postoji!

Josip Manolić
Josip Manolić

Nakon što je bivši predsjednik Ivo Josipović otkrio da državni vrh ima uvid u vjerodostojan popis suradnika Udbe i KOS-a, na kojem su brojni profesori, biskupi, aktivisti, sportaši, političari..., pitali smo bivše visokopozicionirane ljude tajnih službi Miroslava Tuđmana i Josipa Manolića imaju li saznanja o njemu. I dok Manolić tvrdi da ne postoji cjelovit i vjerodostojan 'popis udbaša i kosovaca', Tuđman tvrdi da to nije točno i da on postoji

Objavljeno: 31. avg 2015 | Helena Puljiz

- "Postoji rekonstrukcija cjelovitog sustava s ustrojem i vodećim ljudima, a onda i agenturnom mrežom. Što je Josipović vidio, ne znam, ali 1991. formiran je HIS i zadaća je bila napraviti rekonstrukciju obavještajnog sustava bivše Jugoslavije - od strukture i organizacije do agenata i onih koji su bili sitni doušnici" - ističe u izjavi za tportal predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, dr. Miroslav Tuđman (HDZ). Kaže kako je to sve rađeno u suglasnosti s predsjednikom Franjom Tuđmanom, a osim 1991, rekonstrukcija je rađena i 1993. i 1994.

- "Osnovni podaci iz te rekonstrukcije o strukturi, organizaciji i razvoju te vodećim ljudima - bez osobnih podataka - objavljivani su nekoliko puta i u priručnicima koji su služili za obrazovanje obavještajnih kadrova na Obavještajnoj akademiji, koju smo formirali 1998, a koju je šestorka, nažalost, ukinula" - kaže Tuđman.

Za razliku od Miroslava Tuđmana, koji kaže kako postoji vjerodostojna rekonstrukcija cijelog sustava Udbe i KOS-a, s popisom vodećih ljudi, agenata i doušnika, te da je ona napravljena u suglasnosti s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, Josip Manolić u izjavi za tportal tvrdi da to nije točno te da je predsjednik Tuđman bio zabranio izradu takvih popisa.

Miroslav Tuđman
Miroslav Tuđman

- "Nikad nije napravljen nijedan cjelovit i vjerodostojan popis suradnika Udbe i KOS. Postoje različiti spiskovi, ali oni nisu vjerodostojni. Predlagao sam predsjedniku Tuđmanu da napravimo rekonstrukciju čitave neprijateljske mreže, ali on je rekao da se to neće raditi i da za to nema potrebe. Htio je svakome dati šansu da se u Domovinskom ratu dokaže je li za Hrvatsku i takav, vjerodostojan popis nikad nije napravljen" - kaže Manolić. Kad sam Miroslavu Tuđmanu prenijela ove Manolićeve riječi, Tuđman je kazao da "Manolić, kao i obično, priča gluposti".

Što se pak tiče Josipovićevog zaključka kako Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udbe jer ga nema na popisu suradnika Udbe i KOS-a, koji je kao predsjednik dobio na uvid, Manolić kaže da "Josipović može zaključivati što hoće" i da ono što je vidio sigurno nije cjelovit i vjerodostojan popis.

izvor: tportal.hr-394742