OSCE u službi političkih ciljeva

OSCE u službi političkih ciljeva

OŠTRA REAKCIJA DF-a Misija OSCE-a u službi političkih ciljeva Milorada Dodika!

Emir Suljagić - Željko Komšić
Emir Suljagić - Željko Komšić

• Demokratska fronta je danas najoštrije osudila "pokušaj Misije OSCE-a u BiH da putem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća izvrši pritisak na Tužilaštvo BiH kao nezavisan organ i dobije neograničenu mogućnost uvida u predmete koje vodi isto"

Objavljeno: 04. sep 2015

- "Smatramo vrlo indikativnim da se traži uvid u predmete koje vodi samo Tužilaštvo BiH a ne i druga tužilaštva, npr. Specijalno tužilastvo RS" - navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

Iz DF-a podsjećaju da "OSCE nije organizacija koja ima takvu misiju niti joj je to mandat".

Također u saopćenju DF-a se navodi da "država BiH nema bilateralnih sporazuma sa OSCE-om koji bi eventualno omogućio ovakvu radnju mimo mandata OSCE-a".

- "Omogućavanjem uvida u predmete koje vodi Tužilaštvo BIH, a za koje vrijedi načelo tajnosti, Tuziteljstvo BiH, kao organ, i pojedini tužioci bi se doveli u situaciju da počine krivično djelo kažnjivo po zakonima BiH. U političkom smislu ovakav zahtjev OSCE-a direktno ide na ruku zahtjevima Milorada Dodika za održavanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BIH jer time potvrđuje njegovu tezu da stranci upravljaju Tužilastvom i Sudom BiH kao institucijama koje bi morale biti potpuno neovisne, kako od domaće vlasti tako i od stranaca" - navodi se u saopćenju i dodaje:

- "Misija OSCE-a u BiH bi trebala da djeluje u okviru svog mandata umjesto da narušava pravni sistem i poredak u BiH. Na primjer, pitanje kršenja ljudskih prava u oblasti obrazovanja djece iz škole u Konjević Polju je ono što bi trebalo da bude jedan od ključnih predmeta rada odgovornih u OSCE u BiH" - zaključuje se u saopštenju DF.

izvor: slobodna-bosna.ba-23699