Inspektor OSA ratni zločinac

Inspektor OSA ratni zločinac

Inspektor OSA uhapšen zbog ratnog zločina

Osumnjičeni se terete za zlostavljanje i progon Bošnjaka iz bijeljinskog kraja

sipa

• Inspektor Branislav Trišić je među četiri osobe osumnjičene za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Janji kod Bijeljine

Objavljeno: 08. sep 2015

Pripadnici bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu SIPA jutros su, po nalogu Tužiteljstva BiH, na području Bijeljine i okolice slobode lišili četiri osobe osumnjičene za ratne zločine protiv bošnjačkih civila u Janji.

Prema potvrdi Tužiteljstva i agencije SIPA, slobode su lišeni Branislav Trišić, aktivni inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, te Zoran Bogdanović, Milan Đokić i Ljubiša Ikić.

U okviru istrage Posebnog odjela za ratne zločine, oni su osumnjičeni su da su od 1992. do 1994. godine, kao pripadnici zapovjednog kadra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Centra javne bezbjednosti Bijeljina - Stanica milicije Janja, sudjelovali u širokom i sustavnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području Janje i okolnih mjesta, navodi se iz Tužiteljstva BiH i agencija SIPA.

Oni su osumnjičeni za nezakonita zatvaranja, pretrese i hapšenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okolice.

Nezakonito privođene žrtve su tom prilikom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške fizičke ozljede, a tri osobe su smrtno stradakle od posljedica zlostavljanja.

Veći broj žrtava pretrpio je fizičke i psihičke ozljede, koje su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje.

Zlostavljanje civila

Osumnjičeni su pod istragom, da su osobno i direktno, sami i sa drugim osobama, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti.

Zbog progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost Bošnjaka, čime je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje, plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima Vojske Republike Srpske za prelazak prema teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine ili prelaska u Srbiju.

Stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove, u logor Batković ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici, navode iz Tužiteljstva BiH.
Uporedo sa hapšenjima, na dvije lokacije obavljaju se pretresi objekata koje koriste osumnjičene osobe sa ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osumnjičeni će tokom dana biti predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

izvor: balkans.aljazeera.net