ZLOTVOR - Zločin u Grabovici

ZLOTVOR - Zločin u Grabovici

U serijalu "Zlotvor" dokazi protiv Sefera Halilovića na koje će biti upućeno Tužilaštvo BiH

Sefer Halilović
Sefer Halilović

Objavljeno: 11. sep 2015 | bosnjaci.agency / fena

Nakon 22 godine od zločin nad Hrvatima Grabovice (9. septembar 1993.) dobija novu dimenziju. Na osnovu izjave koju je dao medijima predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika "Grabovica '93." Josip Drežnjak, koje je prenijela agencija Fena, Tužilaštvo će biti upućeno na četvrodjelni serijal fillmova "Sefer Halilović - zlotvor" u kojem se, po riječima Drežnjaka, nalaze dokazi da se zločin desio u zoni odgovornosti tadašnjag generala Halilovića.

- Očekivao sam da su nadležni već pogledali filmove i poduzeli neke mjere, ali do danas nisam upoznat da se nešto tim povodom započelo, rekao je Drežnjak.

zlotvor

Iako je serijal filmova "Sefer Halilović - Zlotvor" emitovan samo preko video servisa YouTube, izgleda da su njegove sekvence koje se odnose na ulogu bivšeg generala Halilovića u zločinu nad Hrvatima Grabovice intrigantne i utemeljene čim su bitne porodicama žrtava i njihovim predstavnicima. Serijal nije naivan, a da jeste, vjerovatno najzainteresiranija strana u ovom slučaju ne bi insistirala da Tužilaštvo BiH sagleda dokaze prezentirane u njemu.

Zlo u Grabovici ne treba izbjegavati, mora mu se pogledati u oči. Stradali civili i zarobljeni vojnici su neupitni, od toga se ne treba bježati. Potebno je ovaj zločin lokalizovati kako on ne bi naštetio ugledu Armije RBiH. Oni su bili na nivou incidenta, a ne pravila i politike i zato treba prave krivce pronaći. Pronalaženje i kažnjavanje podrazumijeva da smo spremni da to bude i nekadašnji prvi čovjek Armije RBiH, bivši general Sefer Halilović.

Pogledajte serijal "ZLOTVOR" (VIDEO)

sanela.info-5046 -- Generali Armije optužuju Sefera Halilovića: Svoje zločine prebacuješ na suborce!

Možda se nekome čini da su dokazi u serijalu svojevrsno međusobno tužakanje koje može naštetiti ugledu Armije RBiH i da ne bi trebalo iznositi elemente koji govore o Seferovoj odgovornosti. Međutim, treba znati da upravo Sefer Halilović tokom suđenja u Hagu nije za to mario pa je odgovornost prebacivao na većinu svojih ratnih kolega, oficira i generala Armije RBiH. Halilović nije negirao zločin, što je prihvatljivo, ali nikoga nije štedio pa je izdajnički u Hagu za svoje kolege govorio da su zločinci, ubice i kriminalci. (Fena)

izvor: bosnjaci.agency