Izetbegović mijenja Komšića za Dodika

Izetbegović mijenja Komšića za Dodika

KOMŠIĆ: Čović nastoji izbaciti DF iz vlasti na nivou BiH kako bi uveo Dodika i SNSD

Željko Komšić i Bakir Izetbegović
Željko Komšić i Bakir Izetbegović

• Prvi kongres Demokratske fronte (DF) počeo je jutros u Sarajevu, a jedini predloženi kantidat za predsjednika stranke je aktuelni predsjednik Željko Komšić

Objavljeno: 12. sep 2015

On je izjavio novinarima da će se DF na ovom kongresu jasnije profilirati kao stranka ljevice, što je eksplicitno navedeno i u prijedlogu novog statuta.

Komšić je istakao da je ujedinjenje ljevice u BiH proces koji ne zavisi od volje nekoliko ljudi i što mora biti odlučeno u strankama koje to žele, a on pod strankama ljevice podrazumijeva SDP i Našu stranku, te eventualno Socijalističku partiju.

Za njega povratak DF-a u Vladu FBiH bez suštinske promjene ponašanja ostalih partnera nema smisla, dok smatra da je funkcioniranje vlasti na državnom nivou u rukama SDA od koje, kako navodi, zavisi da li će dozvoliti HDZ-u BiH da "sruši" aktuelno Vijeće ministara BiH.

Komšić tvrdi da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno nastoji izbaciti DF i Savez za promjene iz vlasti na nivou BiH kako bi u nju uveo Milorada Dodika i SNSD.

Osim predsjednika, na kongresu će biti birani Glavni i Nadzorni odbor DF.

izvor: slobodna-bosna.ba-23865

POČEO SASTANAK U MOSTARU: SDA i HDZ danas biraju trećeg partnera?

Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Dragan Čović i Bakir Izetbegović

• Sastanak predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) održat će se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru i predviđen je u tri dijela, a na dnevnom redu biće i izbor trećeg koalicionog partnera

Objavljeno: 12. sep 2015

Kako se doznaje, prvi se dio odnosi na državni nivo i nositelji najznačajnijih pozicija u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH u ime SDA i HDZ-a razgovarat će o funkcioniranju Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara BiH i prioritetima u radu tih institucija.

U drugom će dijelu najviši nositelji vlasti iz HDZ-a i SDA na federalnoj razini razgovarati o funkcioniranju i prioritetima u djelovanju Vlade, Parlamenta i predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, a nakon toga će biti sastanak užih stranačkih rukovodstava, neka vrsta plenarnog sastanka, u koji će biti uključeni i sudionici prethodnih sastanaka.

- Vjerujem kako ćemo na sastanku sa SDA otvoriti ključna pitanja oko funkcioniranja svih razina vlasti jer smatramo da nismo uspostavili kvalitetan mehanizam koji nas veže kao partnere - kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se razgovaralo o funkconiranju vlasti u BiH na svim razinama.

Dodao je kako će od današnjih razgovora ovisiti dinamika sastanaka s drugim strankama, potencijalnim partnerima s kojima se treba razgovarati.

Istaknuo je kako HDZ BiH sa SDA želi nastaviti partnerstvo i pretvoriti ga u strateško jer, kako je kazao, to je put da se riješe tri ključna pitanja u BiH.

- To je euroatlantski put BiH, ekonomsko-socijalna stabilnost i transformiranje BiH da bude funkcionalnija od ovoga kakva je danas. Mislim da ta tri pitanja možemo rješavati sa SDA, a sutra ćemo s njima vidjeti s kime još ići dalje - kazao je Čović.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac potvrdio je kako će se na današnjem sastanku razgovarati o prioritetima parlamentarne većine na svim razinama, a posebice o uspostavljanju stabilne parlamentarne većine na razini Federacije BiH.

Na pitanje kako doći do stabilne parlamentarne većine, posebno na razini FBiH, Genjac je odgovorio: "Ne smijemo biti u poziciji da jedan ili dva zastupnika zbog, ponekad, i svojih osobnih razloga ugroze funkcioniranje i parlamenta i vlade."

- Moramo imati dovoljan broj ruku u okviru te parlamentarne većine koja će omogućiti da se provode politike stranaka koje su unutra, a ne osobni interesi pojedinaca koji su u okviru 50 zastupnika. Imajući u vidu da su HDZ i SDA nezaobilazni, to omogućava jedino DF i SBB, uz ove dvije stranke. Mi dakle imamo alternativu DF ili SBB ili obje stranke da se uključe, što je na razini teoretske mogućnosti - kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, daljnji razgovori će opredijeliti koji će biti izbor i odnos tih stranaka, odnosno njihovo gledanje, njihov pristup ovom problemu, a istodobno i odnos SDA i HDZ-a prema tom pitanju.

Upitan podrazumijeva li ta većina i Stranku za BiH i A-SDA, Genjac je kazao kako ta većina treba biti "što je moguće komotnija i funkcionalnija".

- To znači da ona treba imati i u Predstavničkom domu Federacije dovoljno zastupnika unutar te većine, ali i u Domu naroda Parlamenta Federacije dovoljan broj delegata u okviru te većine. Zato je stav SDA kako bi bilo dobro da pored te alternative DF ili SBB, unutra budu i Stranka za BiH i A-SDA i HDZ 1990, jer jedino ta kombinacija osigurava da se i u Predstavničkom domu i u Domu naroda ima jedna relaksirana i funkcionirajuća parlamentarna većina - kazao je Genjac, te dodao kako će SDA zastupati to načelo.

Po njegovim riječima, mnogo će toga biti jasnije u narednih nekoliko dana i nakon današnjeg sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH.

izvor: slobodna-bosna.ba-23864