Tri zastupnika SDA neće podržati Vladu

Tri zastupnika SDA neće podržati Vladu

Zlatko Hadžiomerović
Zlatko Hadžiomerović

Objavljeno: 12. sep 2015 | Sanja Bjelica Šagovnović

Iz SDA je ovih dana najavljeno kako su riješili kadrovske probleme te pronašli još dva zastupnika koji će podržati novu Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, dok izvori bliski ovoj stranci tvrde kako čak tri zastupnika ove stranke još uvijek nisu dala potpis podrške novoj Vladi pa se nagađa da neće ni glasovati za nju.

Poznato je kako HDZ ima 11 zastupnika u Skupštini HNŽ, a SDA 7 te da se SDA obvezala pronaći dodatne glasove za podršku Vladi, međutim unutarstranački problemi mogli bi dodatno zakomplicirati situaciju.

Zakinuti povratnici

Naime, na sjednici Županijskog odbora SDA HNŽ na kojoj se donosila odluka o novim ministrima, Općinski odbor SDA Čapljina usprotivio se odluci, jer su - nakon 19 godina - povratničke općine Čapljina, Stolac i Prozor ostale bez ministarstva.

Nakon ovoga otvorio se prostor za špekulacije kako za novu Vladu neće glasovati Ajman Šoše, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ koji je inače iz Čapljine i Zlatko Hadžiomerović bivši predsjednik Općinskog odbora SDA u Stocu. Oni su navodno ogorčeni zbog izostavljanja povratničkih općina, dok su Konjic i Mostar dobili po dva, odnosno tri ministarstva.

Uz njih se spominje i Zijat Mušić zastupnik u Skupštini HNŽ iz Drežnice - koji je već ranije prijetio kako će izostati njegov glas ako njegovi uvjeti ne budu ispunjeni. Potvrdu ove informacije jučer nismo mogli dobiti, jer su mobiteli trojice navedenih bili isključeni - a predsjednik županijskog SDA Edin Mušić nije se javljao na telefon.

Izetbegović arbitrira

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić
Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić

U Mostar u subotu stiže cijeli vrh SDA na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, jer će imati sastanak sa HDZ-om pa se očekuje kako bi Izetbegović mogao smiriti napetu situaciju u HNŽ i naći kompromisno rješenje.

Unutarstranačka previranja u ovoj stranci u HNŽ traju već mjesecima, prvo za prevlast u Općinskim odborima i Županijskom odboru, a onda i oko ministarskih mjesta. Konačna odluka je ipak pala da ministri iz Mostara budu Suad Hasandedić za građenje i Rašid Hadžović za obrazovanje.

Konjic je dobio dva resora pa će ministar financija biti Adnan Faladžić, a pravosuđa Suad Balić.

Jablanica je dobila resor turizma na čijem čelu će biti Ajdin Teletović. Resor gospodarstva trebao bi pripasti ministru iz srpskoga naroda za koji SDA još nije dao ime.

I u HDZ-u nezadovoljstvo

Dragan Čović i Milorad Dodik
Dragan Čović i Milorad Dodik

Kada je u pitanju HDZ BiH, ova stranka ima premijera Nevenka Hercega, dok će Stjepan Krasić biti ministar prometa i veza; Danko Jović ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a Slađan Bevanda ministar MUP-a. Na poziciji ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Mladena Boškovića, koji je zastupnik u federalnom Parlamentu trebao bi zamijeniti Goran Opsenica iz Mostara - no Bošković se navodno pobunio i želi zadržali ministarstvo.

Za ministra branitelja mostarski HDZ predložio je Marina Ćorića.

Po najavama iz SDA Skupština HNŽ već bi u idućem tjednu mogla potvrditi novu Vladu, no s obzirom na navedene informacije kao i činjenicu da su u HDZ 1990. i SDP-u kategorični kako Vladu neće podržati, a isto tvrde i u DF-u, SBB-u i BPS-u. Situacija ostaje neizvjesna.

Kolegij vjerojatno u utorak

Šerif Špago, predsjedatelj Skupštine HNŽ potvrdio je za Dnevni list kako će kolegij Skupštine vjerojatno zasjedati u utorak i tada bi se konačno mogao definirati i termin održavanja sjednice. Koji će to točno biti dan, za sada se ne zna, iako postoji mogućnost održavanja izvanredne sjednice što bi značilo - dva dana nakon kolegija.

Na naš upit o osiguranju dvotrećinske većine, Špago je ipak zamolio da tu informaciju potražimo u strankama, iako je podsjetio kako su tijekom jučerašnjeg dana u javnost puštene informacije da većina postoji.

izvor: dnevni-list.ba