SDAAA

SDAAA

Džaba ste krečili SDA

Vildana Selimbegović
Vildana Selimbegović

Objavljeno: 14. sep 2015 | Vildana Selimbegović

Demokratski front je održala svoj prvi Kongres i teško se oteti utisku da je ožalostio brojne domaće analitičare, kako sebe vole zvati ovdašnji promicatelji stranačkih vrednota. A nije da se nisu upeli svim snagama da ovaj važan događaj za svaku partiju iskoriste u najblaže rečeno tuđe svrhe, vrlo precizno nastojeći da DF-u zatru svaki trag: od naoko banalnih prigovaranja što je eto Željko Komšić jedini kandidat za predsjednika stranke (sjetimo se, ipak, da je riječ o Prvom kongresu), preko žestoke javne debate o animozitetima unutar DF koji su se listom svodili na nepoćudnost dvojice bliskih Komšićevih suradnika Emira Suljagića i Reufa Bajrovića do - reklo bi se - otvaranja (pre)ozbiljnih strateških pitanja kakvo je pozicioniranje stranke, sve pritom dovodeći u pitanje socijaldemokratsko i inače lijevo profiliranje.

Ispostavilo se, nakon cjelodnevnog druženja 420 delegata DF, da su džaba krečili.

Komšić je očekivano dobio prvu kongresnu potvrdu liderstva u partiji koju je osnovao i nesumnjivo demonstrirao sve one razloge zbog kojih je u dva navrata ubjedljivo pobijedio u utrkama za člana državnog Predsjedništva. Što će reći da nije prosipao med i mlijeko, već otvoreno, javno i bez fraza govorio o problemima s kojima se suočavaju i partija i država i društvo.

Emir Suljagić - Željko Komšić
Emir Suljagić - Željko Komšić

Govorio je i o unutrašnjim previranjima u stranci i obećao da će ličnim autoritetom i osobnim angažmanom zaustaviti svakog onog kome su fotelja i vlastita ambicija toliko važne da je spreman gaziti sve principe zbog kojih je partija i osnovana i gle čuda (da ne kažem razočarenja onih naših analitičara), nije se libio reći da su munje i gromovi usmjereni na Bajrovića zapravo pogrešno adresirani: odluka o napuštanju koalicije sa SDA, ma šta o tome danas željeli reći oni savjetnici Bakira Izetbegovića koji su sve činili da nauče Fadila Novalića kako će natjerati DF da bira između fotelje i principa, bila je stranačka, donesena upravo zarad interesa zbog kojih je DF i izašao na izbore 2014. I osvojio impozantan broj glasova: glasači su DF odabrali vjerujući na riječ da će konkurs biti važniji od stranačke iskaznice i da će BiH biti ispred svakog ličnog imovinskog kartona.

DF je zato ostavio Izetbegoviću i Draganu Čoviću da bez njih dijele pozicije i preduzeća na bošnjačke i hrvatske. Demokratska fronta je - kaže Statut ove partije - politička stranka socijalne demokratije. I šta ćemo sad?

Bajrović i Suljagić ne samo da nisu protjerani iz DF već su i izabrani u Glavni odbor, a Komšić je dodatno ražestio političke protivnike obećanjem o ujedinjenju ljevice.

Zanimljivo: kako Kongres završi, tako drama nestade. Još zanimljivije: sve to društvo koje je danima jahalo na unutarstranačkim problemima DF, mjesecima nijemo i jedva sporadično primjećuje kako u SDA baš i ne cvjetaju postkongresne ruže. Da ne kažem kako se od maja - od Šestog kongresa ove partije - skandalom sa izbornim listama koji je i obilježio kongres ove stranke tek rijetki bave posežući za činjenicama, a mnogo je češći analitički progon onih državnih poslanika iz reda najjače bošnjačke partije koji su javno zatražili bolju SDA.

Riječ je naravno o četvorici zastupnika SDA u Parlamentu BiH - Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović i Senad Šepić - koji su, pojačani Fuadom Kasumovićem, nedavno uputili i pismo lideru SDA Bakiru Izetbegoviću sve s prijedlozima za reformu i demokratizaciju stranke koji bi trebali "onemogućiti da se izborni inžinjering i krađa sa zadnjeg Kongresa ikad više ponove, te da volja članova i birača SDA, koju oni iskazuju na izborima dajući povjerenja kandidatima kojima vjeruju, bude uvažena i prepoznata u vrhu Stranke kroz učešće na mjestima gdje se donose odluke".

Pa iako su i stranački potpredsjednici, koji su na stranicama Oslobođenja progovorili o pismu, listom suglasni kako se organi stranke trebaju pogledati u oči i razgovarati o problemima, nikako da se taj samit održi: svi nešto čekaju, a predsjednik - navodno - još čita.

Ključno pitanje iz pisma - Kako je moguće da oni koji hoće narod, neće vrh njihove Stranke i obrnuto, one kojima narod nije dao povjerenje ili ih je kaznio na izborima, vrh Stranke imenuje i nagrađuje najznačajnijim pozicijama? - čeka odgovor. Upravo zbog toga, vrijedi primijetiti ozbiljan posao koji je napravio portal novi.ba - posežući za izbornim legitimitetom potpisnika pisma. Do podataka su došli na zvaničnom sajtu Centralne izborne komisije BiH i oni kažu:

Na izborima 2014. godine Salko Sokolović je osvojio 8.540 glasova, Šemsudin Mehmedović 24.624, Sadik Ahmetović 6.374, a Senad Šepić 15.517 glasova.

Šepić je, napominje portal, u odnosu na veličinu izborne jedinice i ukupan broj birača osvojio procentualno najveću podršku birača SDA, od svih 10 izabranih zastupnika SDA u Parlamentu BiH. U izbornim jedinicama u Federaciji BiH, u kojima su ovi kandidati bili na listama, SDA je bila izborni pobjednik, a u Republici Srpskoj kandidat Ahmetović je dobio najveći broj glasova od svih kandidata sa liste Domovina.

Također, uvidom u analizu prijašnjih izbora, može se potvrditi da u zadnja tri ciklusa (2006., 2010., 2014.) svaki od četiri pomenuta poslanika ima porast broja glasova: Sokolović tako bilježi 5.692, pa 6.415 do već pomenutih 8.540 glasova; Ahmetović je startao sa 3.570, pa onda dobio 4.686 da bi dosegao 6.374 glasa; Mehmedović također ima briljantne rezultate od 14.716, preko 20.252 do 24.624; kao i Šepić koji je krenuo 2006. sa 9.950, da bi 2010. dobio 13.637 glasova i stigao do 15.517.

S druge strane, nekoliko visoko pozicioniranih članova SDA, za koje reformatori i zagovarači bolje SDA traže uklanjanje, kao i potencijalni koalicioni partneri, također su analizirani: na zadnjim izborima 2014. - bilježi novi.ba - Amir Zukić je dobio 3.821 glas na listi za Parlament FBiH.

Amir Zukić
Amir Zukić

Zukić se mandata dočepao preko kompenzacione liste koju je odredio vrh stranke u kojoj je, čini se, nezamjenjivi generalni sekretar. Aljoša Čampara nije bio uopće na izbornim listama i ne posjeduje izborni legitimitet. I njemu je vrh Stranke dao legitimitet člana Predsjedništva SDA i nezamjenjivog ministra u Vladi FBiH, toliko važnog da zlobnici tvrde kako premijer Fadil Novalić i ne zna svoje odluke dok ih ne čuje od Čampare.

Meni osobno najzanimljiviji Asim Sarajlić na zadnjim izborima osvojio je 18.618 glasova, a nosio je listu za Parlament BiH: za razliku od svih drugih izbornih jedinica gdje je SDA bila pobjednička stranka, u Sarajlićevoj je izbornoj jedinici izgubila.

Pobjednik u Sarajevu na ovom nivou bila je Demokratska fronta. Onaj isti DF koji i prije i poslije Kongresa nema dilema da je neophodno osigurati mehanizme da se volja naroda i birača na izborima mora prepoznati i unutar stranaka, vlada, parlamenata.

Suljagić je - recimo - na izborima za člana Predsjedništva BiH dobio 105.823 glasa! I o tome zapravo pričamo: Demokratska fronta će jačati kao partija i biti važan politički faktor sve dok Željko Komšić, kao lider, bude ustrajavao na principima na kojima je već prepoznat u javnosti. A SDA će i dalje tragati za koalicionim partnerima i istrajavati na svojim prepoznatljivim principima zadovoljavanja privatnih, regionalnih, rođačkih i sličnih interesa zbog kojih je ona AA trojka i dobila povjerenje vrha stranke. A zbog kojih svaka priča o koaliranju sa ozbiljnim partijama - koje imaju stanovite biračke kapacitete - završava zahtjevima za dečamparizacijom. Onim istim koje još od stranačkog Kongresa traže i oni kojima ni u samoj SDA ni odanost stranci ni rezultate niko ne može osporiti.

Otud i najnoviji trend domaće političke scene na SDA način: upomoć, analitičari!

izvor: oslobodjenje.ba