Tko progoni Šteficu Galić

Tko progoni Šteficu Galić

Zloglasni general HVO, vjenčani kum zločinca Ratka Mladića, predvodi kampanju protiv Štefice Galić

Željko Šiljeg
Željko Šiljeg

• Akif Agić se pita kako takva osoba, koja je uistinu morala odgovarati za ratne zločine, danas ima pravo držati moralne prodike bilo kome, a posebno porodici Galić koja je spašavala Bošnjake

Objavljeno: 16. sep 2015 | Akif Agić

Brutalnu kampanju protiv Štefice Galić, urednice portala tacno.net i supruge pokojnog Nedjeljka Galića - Neđe, koja je prošle sedmice i fizički napadnuta zbog prikazivanja filma "Neđo od Ljubuškog", filma koji govori o spašavanju civila bošnjačke nacionalnosti od zatočenja u logoru "Heliodrom", predvodi general-pukovnik Željko Šiljeg.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti u BiH i regionu.

Šiljeg, inače, bivši zapovjednik Operativne zone Tomislavgrad Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i hrvatske tajne službe SNS, nakon dužeg odsustvovanja, ponovo se u javnosti pojavio na skupu "Istina od Ljubuškog", koji je održan na središnjem Trgu domovinske zahvalnosti u Ljubuškom.

Šiljeg je tada kazao da su "svi povrijeđeni zbog neistine, zbog laži i lažnog svjetla u kojem su tendenciozno prikazani ljubuški Hrvati, kao fašisti, nacisti, zlotvori, zvijeri".

- Ljubuški nikada i nikome nije uskraćivao pravo na drugačije mišljenje i življenje, ali Ljubuški i Ljubušake, Hrvate i Hercegovce, vrijeđaju lažne etikete, neistine, blaćenja zato je bilo i za očekivati reakciju s jedne strane, a s druge strane poručujemo - organizirat ćemo okrugli stol ili javnu tribinu o istini, pravdi, životu i suživotu, čovjekoljublju, domoljublju, bogoljublju na koju pozivamo i Svetlanu Broz - kazao je general Šiljeg.

No, kod lokalnih medija ostalo je neprimijećeno da je skup predvodio upravo general Šiljeg, iako je njegovo ime nebrojeno puta spominjano na suđenju Jadranku Prliću i ostalim optuženima iz vojno-političkog vrha takozvane "Herceg-Bosne", a koji se terete za ratne zločine nad Bošnjacima u Hercegovini, te srednjoj Bosni.

Šiljeg je spominjan upravo u kontekstu napada na jedinice Armije Republike BiH, odnosno Bošnjake. Šiljeg će, naime, a što je u više navrata konstatirano i u Haškom tribunalu, ostati upamćen kao čovjek koji je 13. januara 1993. postavio ultimatum Armiji RBiH u Gornjem Vakufu "da se razoruža i stavi pod kontrolu HVO" - pozivajući se na "Odluku HVO o ustrojstvu provincija".

Armija RBiH nije prihvatila ultimatum, pa su hrvatske jedinice započele s etničkim čišćenjem gradskih dijelova u kojima su Hrvati bili većina, te u selima Bistrica, Uzričje, Duša, Ždrimci i Hrasnica, a Gornji Vakuf se našao pod strašnom opsadom.

Šiljeg je potpisao brojna naređenja o napadanju na Armiju BiH, čija su žrtva najčešće bili civili. Prema jednom od dokumenata prezentiranih u Haškom tribunalu, zapovjednik HVO Željko Šiljeg je 22. juna 1993. godine naložio brigadi "Herceg Stjepan da zatraži otvaranje vatre po Konjicu i Čelebićima".

Sličnih naredbi je još mnogo.

kos jna

Na ulogu generala Šiljega podsjetio je ratni reporter iz Gornjeg Vakufa Akif Agić. On je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) istakao da je Šiljeg odgovoran za veliko zlo nad Bošnjacima.

- On je po zapovjednoj odgovornosti kriv za stradanje Bošnjaka Prozora u oktobru 1992. godine. U januaru 1993. godine je dao ultimatum jedinicama Armije RBiH da se moraju podčiniti HVO-u u Gornjem Vakufu ili će u protivnom svojim tenkovima poravnati gradsku jezgru Gornjeg Vakufa. Ultimatum je dao u prisustvu zapovjednika snaga UN-a u Gornjem Vakufu, koji je bio iznenađen drskošću Šiljega. Armija se nije podčinila, pa je Šiljeg, zaista, teškom artiljerijom razorio i popalio gradsku jezgru. Kao zapovjednik odgovoran je i što su tenkovi HVO-a iz neposredne blizine u selu Duša kod Gornjeg Vakufa 1993. godine ubili civile, među kojima su bila i djeca. Uz ostalo, njegovi bojovnici su 2. avgusta 1993. godine koristili Bošnjake u živom štitu - kazao je Agić za AA.

Agić se pita kako takva osoba, koja je uistinu morala odgovarati za ratne zločine, danas ima pravo držati moralne prodike bilo kome, a posebno porodici Galić koja je spašavala Bošnjake?

O ulozi Željka Šiljega u ratu u BiH u Haškom tribunalu je svjedočio i bivši oficir britanske armije Christopher Beese.

On je u junu 2006. godine u Haškom tribunalu opisao kako je od Šiljega zatražio objašnjenje "zašto i uprkos postignutom sporazumu zarobljeni Muslimani još nisu pušteni", a "bošnjačko stanovništvo sela oko Prozora i dalje izloženo granatiranju". Šiljeg je tada odgovorio da je on tu "kao branilac Zapada u borbi sa Istokom", te da je situacija u BiH "slična stanju u Jermeniji i Gruziji".

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Inače, Šiljeg je oficir Jugoslavenske narodne armije (JNA). Tokom 1987. godine je predvodio Vojnu policiju u obračunu s "albanskim separatistima".

Prve ratne dane dočekao je u kasarni JNA u Kninu, odakle je Ratko Mladić davao naredbe za granatiranje hrvatskih gradova. Ratko Mladić je, kako su svojevremeno pisali hrvatski mediji, Šiljegov vjenčani kum. (Anadolija)

izvor: bportal.ba