Obješen optuženi Mirko Raguž iz Stoca

Obješen optuženi Mirko Raguž iz Stoca

Raguž se objesio nakon što je optužen pred Sudom BiH za zločine protiv Bošnjaka

Objavljeno: 13. sep 2015

U medijima je u petak ujutro, a na osnovu izvještaja Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, objavljena vijest o tome da je u četvrtak u 9 sati i 15 minuta, u mjestu Njivice-Poplat, samoubojstvo vješanjem izvršio Mirko Raguž, sin Stane, rođen 23. srpnja 1948. godine u Njivicama. Riječ je o osobi koja je ovih dana optužena za ratne zločine, počinjene tokom rata, na području općine Stolac.

Na službenoj internet-stranici Tužilaštva BiH, objavljeno je prije sedam dana da je osoba po imenu Mirko Raguž, rođen 23. 07. 1948. godine u Njivicama, općina Stolac, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, jedna od četiri osobe protiv kojih je tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao optužnicu.

Navedeni optuženi terete se da su, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO i Armije R BiH, u periodu od 13. 07. do mjeseca kolovoza 1993. godine, na području općine Stolac, u svojstvu pripadnika HVO, a optuženi Pažin Mile i Raguž Mirko i u svojstvu zapovjednika i dozapovjednika Civilne zaštite Stolac, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e), d) i f) u vezi sa članom 180. stav 1. KZ-a BiH.

U okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području općine Stolac, nezakonito lišavani civili, među kojima žene, djeca, starija lica i nekoliko muškaraca, sa mjesta Pješevac, Đulića mahala, Kaplan mahala, Humačkići, Zilići i drugih okolnih mjesta, su prvo zatvarani i protivpravno držani zatvoreni u zatvoreničkom centru Osnovne škole "Branko Šotra" u Crnićima, općina Stolac, a potom prisilno premješteni u zatvoreničke objekte u Đulića i Kaplana mahalama, gdje su boravili u nehumanim uslovima, izloženi psihičkom i fizičkom maltretiranju.

Optuženi Pažin Mile i Raguž Mirko su rukovodili zatvoreničkim objektima i bili odgovorni za uvjete zatvorenika, kako u pogledu uslova života tako i pogledu njihove sigurnosti. Zatvorenici su držani u nečovječnim uslovima, mučeni, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine. Usljed zlostavljanja mnogim zatvorenicima bile su nanesene teške fizičke povrede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Zatvaranje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Nakon zadržavanja u zatvoreničkim objektima, Đulića i Kaplana mahali i VP domu u Stocu, sva uhićena lica bošnjačke nacionalnosti, nakon oduzimanja i pljačkanja novca i drugih dragocjenosti, trpana su u kamione i odvezena na područje Blagaja, općina Mostar, koje je bilo pod kontrolom Armije R BiH.

Inače, mediji su prenijeli prije nešto više od dva mjeseca informaciju iz Tužiteljstva BiH o tome da su četverica osumnjičenih tada i uhićeni u akciji SIPA, zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Stolac.

Mile Pažin i Mirko Raguž osumnjičeni su da su kao pripadnici vojske HVO i Civilne zaštite tijekom srpnja 1993. godine rukovodili logorima HVO-a u selu Crnići i u selu Pješivac, općina Stolac, u kojem je bilo oko 1.500 protuzakonito zatvorenih civila Bošnjaka, kojima su uskraćivani hrana i voda. Prema naredbi osumnjičenih Mirka Raguža i Mile Pažina, zatvorenici u selu Pješivac su početkom augusta 1993. godine bili prinudno raseljeni i protjerani van područja opštine Stolac, kroz borbene linije usljed čega su četiri lica smrtno stradala -- objavljeno je 9. srpnja ove godine u medijima iz priopćenja Tužiteljstva BiH.

Bio spreman na suradnju

Da je osoba koja je izvršila samoubojstvo ona koja je optužena za ratne zločine za portal "starmo" je potvrđeno i iz izvora u povratničkoj populaciji u Stocu: Priča se da je Raguž, kad je privođen, govorio da treba hapsiti njegove nalogodavce i da je navodno bio spreman "progovoriti" - ustvrdili su izvori bliski povratničkoj populaciji u Stocu.

izvor: kamenjar.com