Rekonstrukcija HDZ-ove obavještajne mreže

Rekonstrukcija HDZ-ove obavještajne mreže

Baja u Petritschevoj ladici

Vukšićeve prijetnje

Organizirani kriminal u bivšoj Herceg-Bosni

Ivica (Ivo) Lučić
Ivica (Ivo) Lučić

• Napadi na Vukšića ukazuju na podzemnu borbu za ključne poluge budućeg sigurnosnog sustava Federacije. Riječ je, prije svega, o ratu za nadzor nad tajnim arhivama SNS i HDZ-ovog vrha, a evidentan je i trud nekih krugova da se minoriziraju ili zaborave neke od ključnih istraga o organiziranom kriminalu u Herceg-Bosni

• Do kraja godine ostalo je nešto malo više od mjesec dana. Dovoljno je to vremena da se nekome zagorča život. Makar taj neko bio i Wolfgang Petritsch. Svjestan je toga i Visoki predstavnik, pa sve čini da javnu i tajnu političku scenu u Bosni i, pogotovo Hercegovini, ne uzburka. Taj je mjesec, međutim, dovoljan i za završetak procesa rekonstrukcije HDZ-ove obavještajne mreže, u koju se vratio moćni Ivo Lučić i ponovo zapetljao Krešimir Zubak

Objavljeno: 30. nov 2001 | Gordan Malić, DANI br. 234

Zašto Wolfgang Petritsch napokon ne aktivira optužnicu na kojoj se za ratne zločine tereti umirovljeni general HV i HVO Stanko Sopta Baja? Ista je prije gotovo pet mjeseci sastavljena u kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, i potanko govori o likvidacijama zarobljenih srpskih vojnika na prostoru Jajca, nakon vojne operacije "Ljeto '95", u kojoj su snage HVO i HV zauzele i djelimično spalile Grahovo i Glamoč, gradove što ih je HDZ naselio Hrvatima izbjeglim iz, dakako zapaljenog, Mrkonjića.

O nekim se likvidacijama Srba u Grahovu i Glamoču do sada već pisalo. Spominjao se pritom general Ljubo Ćesić Rojs, direktor tvrtke "Monitor", koji djeluje i kao parlamentarni zastupnik u Hrvatskoj. Dernek iz Grahova i Glamoča premjestio se, dakle, u Jajce, gdje se razoružane srpske vojnike smještalo u zarobljeničke centre, iz kojih su neki povremeno - na šetnju bez povratka - odlazili u pratnji pripadnika Druge gardijske brigade HVO.

Soldo na javnom zadatku

Stanko Sopta
Stanko Sopta

U optužnici sarajevskog tužilaštva, kao i u iskazima svjedoka, navode se zapovjednik Stanko Sopta Baja i glavni intendant brigade Stanislav Soldo - danas vlasnik širokobriješkog holdinga, u čijem je portfelju i deset posto dionica "Eroneta", nešto dionica Hercegovačke banke, te Hercegovina osiguranje. Soldo, koji se po ratištu svugdje motao sa svojom videokamerom, navodno posjeduje i videozapis zločina...

U Mostaru drže da Stanislav Soldo, zapravo, samo figurira u tvrtkama Soldo Metal i Unija Soldo, jer je stvarni vlasnik Baja Sopta. No, general Sopta, sklon bijelim, otvorenim odijelima, kicoškim cipelama i briljantinu u kosi, zauzet je stvaranjem političkih urota i komplota po finijim "ribljim restauracijama" ili u zagrebačkom Sheratonu, dok mu Soldo, kao i u ratu, vjerno vodi računovodstvo, rješava putne naloge, zgrće milijune, i sve to pohranjuje na traku, ili u strane banke.

Nedavno su započeli i pregovore sa Željkom Džidićem (nekad također osumnjičenim za ratne zločine), o kupnji 700 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u zgradi "Projektanta" u Mostaru, dok su četiri poslovna prostora i petorosoban stan u elitnom zagrebačkom Immportane centru još ranije riješili s dva milijuna u gotovini.

Zašto, dakle, Visoki predstavnik ne uhapsi ove poratne poduzetnike ako su im stvarno dokazani ratni zločini? Vjerovatno iz istih razloga iz kojih je nedavno odlučio stornirati nalog o uhićenju grupe žepačkih Hrvata, s Ivom Lozančićem na čelu. Petritsch je nedavno uputio zamolbu hrvatskom Helsinškom odboru u Zagreb da osmisli strategiju pravne obrane generala HVO Lozančića, a promijenio je odredbu Zakona o krivičnom postupku, bez ikakvih prethodnih konsultacija i najava odbacivši dosadašnju obligatornu mjeru pritvora za osumnjičene za djela za koja se tereti i Lozančić.

Čime objasniti ovakvo zalaganje gospodina Petritscha?

Krug ljudi oko generala Sopte i Ante Jelavića sve otvorenije govori o tajnom sporazumu s austrijskim upraviteljem, koji bi mandat mogao okončati i prije predviđenog isteka i želi ga provesti bez konflikta, s korisnim bosanskim referencama u životopisu evropskog birokrate, i diskretnom, ali ključnom ulogom u privatizaciji nekoliko lokalnih poduzeća. U istim se krugovima govori i da general Sopta posjeduje tajne OHR-ove dokumente s potpisom hrvatskih dužnosnika i osoba koje su imale doticaj s tom organizacijom na području BiH. Iz istih razloga neki političari Alijanse s kojima sam ovih dana razgovarao, duboko sumnjaju u mogućnost da se do kraja istraži i procesuira krađa u Hercegovačkoj banci.

Ante Jelavić
Ante Jelavić

U Baginom mostu Na drugoj strani, HDZ BiH se solidno organizirao, prikupio snagu, pa čak donekle i ponovio. Na sastancima koji se, zbog sigurnosti, sve češće umjesto u središnjici vode u ljubuškom restoranu "Bagin Most", Jelavić i Sopta u društvu novog/starog ideologa tajnih službi u BiH Ive Lučića i generala Slobodana Praljka redovito konzultiraju svoje zamisli.

Lučić, ratni šef SIS Herceg-Bosne, i kasniji savjetnik Miroslava Tuđmana za BiH, nedavno je u radnu skupinu za preustroj obavještajne zajednice BiH predložen zahvaljujući Krešimiru Zubaku. Novi politički zalet, kao i velika financijska moć njegove obitelji, formatira ga u novu političku figuru podjednako blisku HDZ i NHI. Do sada je već uspio izlobirati postavljanje svog bivšeg agenta Zvonka Sesara na mjesto zapovjednika Prvog gardijskog zbora. No, kada su počele pripreme za smjenu zapovjednika Druge gardijske brigade Joze Bevande Klempe, na čije mjesto treba doći Darko Sušac, postalo je sve očitije drugarsko kadroviranje na liniji Sopta-Lučić (jedan moj, jedan tvoj).

Sušac je, naime, rođak i kum Stanka Sopte, čiji je čovjek i drugi visoki dužnosnik zbora, brigadir Ilija Petrović.

Miroslav Tuđman 21. okt 2011
Miroslav Tuđman 21. okt 2011

Uloga Krešimira Zubaka u takvom raspletu sve više je pasivna. Kontrolu svog političkog projekta, kao i onda kada je izgubio na Petom saboru HDZ BiH, ponovo je prepustio tajnim službama. Još ljetos pričao mi je, dosta ogorčeno, kako ga je nakon Petog sabora Ivo Lučić napustio i pomalo izdao.

Još je gore na njega djelovalo otkriće da je Lučićev HIS u to doba ozvučio njegov ured i dao mu stalnu pratnju koja je svoje izvještaje o Zubakovu kretanju prvo slala Lučiću, a on ih, onda, prosljeđivao u Zagreb, Miroslavu Tuđmanu, koji ih je pedantno, s potpisom, davao ocu na uvid. Sada je Zubak, rukovođen tipično nacionalnim samodestruktivnim impulsom, vratio u tajni život tog nekadašnjeg savjetnika za sigurnost - koji ga je izvještavao i špijunirao istodobno - odredivši mu i stratešku zadaću: ujedinjavanje dviju federalnih službi!

Da skandal bude veći, ostatak Alijanse mirno dozvoljava da bivši rezident obavještajne službe druge države (k tome, Tuđmanove tajne službe) kroji sigurnosni sustav njihove.

U sjenovitom, od pogleda zaklonjenom ambijentu "Bagina mosta", često se navodno raščlanjuje i Ivica Vukšić, novi šef hrvatske tajne službe SNS. Vukšić je diplomirani ekonomist, bivši karatist iz Ljubuškog, od polovice lipnja 1993. do ljeta 1994. prvi čovjek krim-sektora Vojne policije HVO, a 1999. načelnik SNS-ovog ureda za borbu protiv organiziranog kriminala. Za mnoge enigma, pa i za svoje dojučerašnje šefove.

U ljeto 1994. napustio je Vojnu policiju HVO, jer mu je politički vrh HDZ zabranio nastavak rada u akciji "Štibra", čiji je cilj bio suzbijanje određenih vidova organiziranog kriminala, u prvom redu šverca ukradenih automobila. U akciji su evidentirani nositelji tih aktivnosti u Hercegovini, prije svih Ferdo Bašić iz Posušja, inače osobni prijatelj Ante Jelavića i generala Ljube Ćesića Rojsa.

U dijelu sigurnosnih struktura zamjera mu se i policijska obrada ljubuškog podzemlja, prilikom koje su na površinu isplivali i podaci o bogaćenju nekih lokalnih klanova u ratnom periodu. Vukšić tada daje ostavku (a ne smjenjuju ga, kao što u tisku špekulira), i zajedno s obitelji zakupljuje štand na ljubuškoj pijaci, na kojoj, posve netipično za korumpirani profil hercegovačkog Obavještajca, prodaje voće i povrće.

Krajem 1998. angažira ga ponovo županijski MUP, nakon čega u kratkom roku prelazi u Službu nacionalne sigurnosti, i otvara istragu o podzemnim aktivnostima (reket, ucjene, atentati) dijela Kažnjeničke bojne predvođenog Vinkom Žuljevićem Klicom i Vinkom Martinovićem Štelom.

Sljedeće, 1999, pronalazi krimen utaje poreza i pranje novca u tvrtki svog prezimenjaka Ivana Vukšića, inače HDZ-ovog kandidata za mjesto ministra unutrašnjih poslova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Nakon predočavanja dokumentacije koju je o aktivnostima Vukšića političara prikupio Vukšić obavještajac, HDZ ipak za neko vrijeme odgađa odluku o imenovanju prvog na mjesto ministra u kantonalnoj vladi.

Voće i podaci

To je imenovanje ipak nedavno potvrđeno(!), a mediji su, da ironija bude veća, za kriminal optužili Vukšića istražitelja. Vukšića se optužuje i za "kukavičko svjedočenje" na procesu protiv Mladena Naletilića Tute. Ta se "anegdota" u kuloarima tajnih službi sustavno podgrijavala tjednima nakon njegova imenovanja. No, uglavnom je pogrešna, baš kao što je i iskrivljena i javna slika o famoznom uhićenju i procesuiranju Mladena Naletilića Tute. Umjesto da ga uhite i osude iz istih razloga zbog kojih ga danas sudi Haag, hrvatske su vlasti Tutu sudile za zločin iz 1993. (ubojstvo Roberta Nosića, pripadnika HVO) koji na sudu niko nije dokazao, iako su neki svjedoci bili potplaćeni, a nasuprot Naletilića je stajao cjelokupni pravosudni i državni aparat Republike Hrvatske.

Gojko Šušak i Franjo Tuđman
Gojko Šušak i Franjo Tuđman

O karakteru procesa najbolje govori podatak da ga je osobno inicirao Gojko Šušak, kojem se desna ruka - Tuta - posve oteo kontroli. Većina svjedoka optužbe djelovala je vrlo neinformirano, iako su uglavnom bili pripadnici tajnih službi koje je dovodio Lučićev HIS, a sam istražni sudac, Radovan Ortynski, mjesecima ih je, valjda iz straha, odbijao saslušavati. Ovu je pravosudnu agoniju naposlijetku prekinuo Haag.

Napadi na Vukšića (koji se time otkriva kao važniji igrač nego što se u početku mislilo) ukazuju na podzemnu borbu za ključne poluge budućeg sigurnosnog sustava Federacije. Riječ je, prije svega, o ratu za nadzor nad tajnim arhivama SNS i HDZ-ovog vrha, a evidentan je i trud nekih krugova da se minoriziraju ili zaborave neke od ključnih istraga o organiziranom kriminalu u Herceg-Bosni. A za tu je temu Vukšić živa, vrlo ozbiljna, i potencijalno opasna baza podataka.

Ovaj će se rat obavještajnog podzemlja očekivano razburkati pred donošenje novog zakona o sigurnosnim službama u BiH, koji bi, navodno, trebao minorizirati ulogu obavještajne zajednice. No, već sada se stječe dojam da su neki obavještajni principi HDZ doprli daleko iza leđa Alijanse.

Stoga bi, barem radi vlastite sigurnosti, neki pripadnici nove vlasti u Federaciji trebali javo upitati što je s optužnicom protiv Stanka Sopte Baje, koja u ladici Wolfganga Petritscha mjesecima upija prašinu?

Vukšićeve prijetnje

Željko Šiljeg
Željko Šiljeg

Novi ravnatelj SNS, Ivica Vukšić, zatražio je, pod prijetnjom kaznene prijave, od svog prethodnika Željka Šiljega povrat svih materijalno-tehničkih sredstava otuđenih u vrijeme njegova mandata, a koja su plaćena iz budžeta. Kako doznajemo, jedan dio te tehnike predan je na raspolaganje Krešimiru Zubaku i Petru Luburiću, prvom odvjetniku i prvom obavještajcu iz braniteljskog tima Mladena Naletilića Tute.

Drugi dio dislociran je u Banju Luku, gdje se koristi u proizvodnji Dnevnog lista, polupropalog propagandnog projekta HDZ-ove vrhuške. SNS je također zatražio i povrat svih automobila datih na raspolaganje osobama od javnog i političkog utjecaja. Tako će svoj, odnosno SNS-ov golf, uskoro morati vratiti i Mato Đaković, urednik na OBN.

izvor: bhdani.ba-t23408