Ivo Josipović protiv lustracije

Ivo Josipović protiv lustracije

Projektom Holy, Josipović pokušava sačuvati vlast, prevariti Njemačku i spriječiti lustraciju

VELIKA BITKA ZA OČUVANJE KOMUNISTIČKOG NASLJEĐA

UDBa u Beogradu 1986
UDBa u Beogradu 1986

Zavod za državnu sigurnost u Beogradu: Visoko rangirani dužnosnici SDS/SDB 1987. godine: Predrag Đorđević, Josip Perković, Ivan Lasić, Stanko Čolak i Božidar Spasić

Ako njemački sud presudi da su Partija i Udba funkcionirale kao "zločinačka organizacija" koja je provodila državni teror nad političkim oponentima, te da je dio tih struktura i danas utjecajan u hrvatskoj državi, to znači da lustracija prestaje biti predmet političkih rasprava i postaje nužna provedba sudske presude -- Drug Leko je ozbiljan i smrknut. Njegov drug Stazić također

Objavljeno: 26. okt/lis 2014

Drug Josip Leko poručuje kako se "povijest ne može promijeniti, ma što tko mislio" i time pokazuje koliko je Visoki pokrajinski sud u Münchenu na pravome putu. A put vodi prema sudskom utvrđivanju, a potom i osudi dijelova bivše partijske nomenklature i bivše nomeklature komunističkih obavještajnih službi kao zločinačke organizacije.

Na taj koncept zločinačke organizacije koji se dade iščitati iz optužnice i dosadašnjih sudskih spisa, već prvog dana suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ukazala je odvjetnica Zrinka Pavlović, pravna zastupnica Gizele Đureković. Tumačila je gđa Pavlović kako se prema njemačkoj sudskoj praksi, u slučaju da u predmetu Đureković bude presuđeno postojanje zločinačke organizacije, svaki njezin član tretira kao supočinitelj ubojstva, kao da je osobno imao prst na okidaču ili ruku na onoj sjekiri kojom je bivšem direktoru Ine, Stjepanu Đurekoviću razmrskana glava.

To je, dakako, prešućeno, kao svaka opasna misao.

Drugovi profesionalci znaju za posljedice

Josip Perković i Zdravko Mustač
Josip Perković i Zdravko Mustač

Upravo taj koncept zločinačke organizacije sledio je lica starih partijskih profesionalaca - od Nenada Stazića preko Josipa Leke do Ive Josipovića. Drugovi profesionalci jako dobro znaju koje su posljedice. Ako njemački sud presudi da su nekadašnja Partija i njezina operativno-obavještajna poluga Udba raspolagale posebnim strukturama "zločinačkim organizacijama" koje su provodile državni teror nad političkim oponentima i svima ostalima koji su došli u sukob s partijskom oligarhijom, te ako sud potvrdi ono što već piše u pravomoćnoj presudi Krunoslavu Pratesu, da je dio tih struktura i danas utjecajan u hrvatskoj državi i u gospodarstvu, to bi značilo imati presudu po kojoj je hrvatska država i danas kontaminirana ostacima zločinačke organizacije.

A to dalje znači da lustracija prestaje biti predmet političkih rasprava i postaje samorazumljiva nužnost slijedom pravomoćne presude.

Nije, naime, zamislivo, da njemački sud pravomoćnom presudom utvrdi postojanje i način funkcioniranja, a vjerojatno čak i poimenično utvrdi neke pripadnike stare komunističke zločinačke organizacije koji su i danas infiltrirani i utjecajni u hrvatskom sustavu, a da se hrvatsko Državno odvjetništvo na to i dalje oglušava, da hrvatska vlast slijedom te presude ne donese odluku o lustraciji. Drugovi profesionalci to znaju.

Znali su to čim su vidjeli koju vrst dokumenata traži njemački sud, osobito kada se zainteresirao za arhiv Centralnog komiteta Partije. Zato su drugovi, još prije početka suđenja, digli i Istok i Zapad i Sjever i Jug u veliku ofenzivu za očuvanje komunističkog nasljeđa i izbjegavanje lustracije.

Projekt Mirela s ORaH-om

Mirela Holy
Mirela Holy

Velika ofenziva ima dva ključna cilja: prvi je difamirati njemački sud, a drugi je očuvati vlast i utjecaj starih struktura na predstojećim predsjedničkim, parlamentarnim, a nakon uhićenja Milana Bandića i na vjerojatnim zagrebačkim gradskim izborima.

Glavni jurišnik na njemačko sudstvo je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Vođa ofenzive za zadržavanje vlasti je predsjednik Ivo Josipović. Ključni politički projekt proizveden za tu namjenu je Mirela Holy s ORaH-om.

Već sama Nobilova medijska topnička priprema za suđenje pokazuje da on ovaj postupak ne namjerava dobiti. Nije Nobilo tako loš odvjetnik da bi obranu svojeg klijenta pred njemačkim sudom započinjao optužbama protiv njemačke države i njezine obavještajne službe BND za terorizam. Nisu to optužbe koje bi mogle zastrašiti Visoki minhenski sud i predsjedavajućeg suca Daustera, a nisu niti namijenjene minhenskom sudu, već ponajprije hrvatskoj javnosti.

Zahvaljujući totalnoj kontroli nad hrvatskim mainstream medijima to mu je i uspjelo - priča o Udbinim zlodjelima još jednom je potisnuta Nobilovom objavom rata Njemačkoj. Verbalnim ratom protiv Njemačke, Nobilo ne pomaže okrivljeniku Perkoviću u suđenju pred minhenskim sudom, ali pokušava pomoći Ivi Josipoviću u mobilizaciji Istoka i Zapada za obranu komunističkog nasljeđa.

Josip Perković nije tako loš obavještajac da ne bi znao, kako mu ovakva Nobilova taktika može samo naštetiti pred sudom. Osim u slučaju ako već ima (zajedno s Nobilom) pripremljen scenarij pokajništva, nakon što tužitelj iznese dokaze. Pa mu je zapravo svejedno.

Josipović - Nikolić
Josipović - Nikolić

Scenarij bi bio sljedeći: drug Josip nema izbora doli propjevati i pokajati se pred nepravednim njemačkim sudom, ali zato treba nabrijati hrvatsku javnost protiv njemačke nepravde i omogućiti drugu Ivi da, gotovo automatizmom, osvoji drugi predsjednički mandat, da potom preko projekta Mirela s ORaH-om nastoji napraviti privid nekog trećeg puta i sačuvati na parlamentarnim izborima vlast lijeve koalicije.

Bilo bi to mnogo lakše ako s projektom Mirela prethodno uspije u Zagrebu, nakon insceniranog rušenja Milana Bandića i njegove garniture.

Projekt Mirela s ORaH-om, čije je začudno rastuće rejtinge nedavno analizirao portal dnevno.hr., iznimno je bitna karika u sveobuhvatnoj ofenzivi za očuvanje nasljeđa komunizma. Bivša predstavnica alternativne scene u SDP, kratkotrajna SDP-ova ministrica, a potom stranačka odmetnica koja cijelu svoju profesionalnu i političku karijeru, zapravo, duguje Partiji, osnovala je političku stranku ORaH u prosincu prošle godine, baš u vrijeme kada je nakon višekratnih pokušaja opstrukcije, izručenje Josipa Perkovića minhenskom sudu postalo izvjesno. Samim tim, izvjesnim je postalo i otvaranje komunističkog totalitarnog nasljeđa u Hrvatskoj.

Vesna Teršelič - nekadašnja alternativna nada

Ivo Josipović
Ivo Josipović

A onda, pod okriljem Pantovčaka, koji je zapravo središte moći starih komunističkih struktura i središte opstrukcije njemačkog suda, izrasta politički fenomen: stranka bez programa, pod vodstvom nekadašnje darkerice - doživljava navjerojatan procvat. U samo tri mjeseca doseže 7,8 posto popularnosti u famoznim rejting anketama, u lipnju joj već popularnost raste na 13,8, u srpnju i dalje raste na 15,50, da bi u rujnu sa 17,9 posto pretekla Milanovićev SDP.

Bio je to gotovo prigodan rekord.

U rujnu, naime, njezin politički pokrovitelj Ivo Josipović odlazi na godišnje zasjedanje Glavne skupštine UN u New York, presreće negdje bivšeg američkog podpredsjednika Al Gorea, danas kontroverznog borca protiv globalnog zatopljenja, pred kojim hvali zelenu Mirelu kojoj Al Gore, navodno, šalje pozdrave. Bila je to najvažnija vijest s predsjednikova puta u New York: Al Gore šalje pozdrave Mireli. Bio je to, ujedno, najveći dosadašnji uspjeh Mirele Holy, doktorice nečeg što se zove ekofeminizam i koju su kontrolirani mediji odmah počeli promovirati kao buduću premijerku.

Po načinu proizvodnje, projekt Mirela s OraH-om, neodoljivo podsjeća na sličan proizvod komunističkih obavještajnih struktura kojeg su pokušali lansirati kao kontroliranu udbaško-kosovsku alternativu krajem osamdesetih, kada se već vidjelo da je komunizam na zalasku. Boja je također bila zelena, nova alternativna nada se zvala Vesna Teršelič - pojavila se niotkud, s margina tadašnje omladinske štampe.

Vesna Teršelič
Vesna Teršelič

No, projekt je propao još prije izbora, a Vesna je prešla na nove zadatke koje uspješno odrađuje do današnjih dana - pri čemu još uvijek nije javno poznato - tko je, odakle i što joj je službena profesija?

Ne ponavlja se samo model, ponavljaju se i okolnosti.

Danas, kao i prije četvrt stoljeća, proizvodnjom vlastite kontrolirane alternative, komunističke strukture nastoje zadržati moć i vlast. Tada su nastojale spriječiti rušenje komunizma, danas nastoje spriječiti rušenje komunističkog nasljeđa, odnosno lustraciju. Novi mandat Josipovića na Pantovčaku, uz vodeću ulogu Mirele Holy u velikoj lijevoj koaliciji, u Banskim dvorima procjenjeni su kao - opcija nade.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Tko će se usuditi pitati ozelenjelu bivšu darkericu za Udbu? A ona to ne zna. Profilirajući se vanjskopolitički, ona je već i javno izrazila simpatije za Putinovu Rusiju i otklon od Zapada, na što nitko od velikih službenih analitičara u Hrvatskoj nije okom trepnuo. Pa, to je naša Mirela, što zna Mirela tko je Putin?

Primjetna i njemačka konzultantska uloga

Provedba lustracije slijedom buduće presude njemačkog suda, za Karamarkov HDZ nije pitanje želja, već pitanje vjerodostojnosti HDZ kao europske pučke stranke, politička obveza i dokaz poštovanja presude. Osvoji li vlast, HDZ to mora učiniti bez obzira na to koliko će taj proces obuhvatiti i sam HDZ. Nije sporno da je i HDZ premrežen udbaškim kadrovima, poglavito bivšim sitnijim ili nešto krupnijim doušnicima, ali je klasična udbaška podvala - teza kako upravo HDZ najviše strepi od lustracije.

Pa nije Karamarkov otac bio član Izvršnog komiteta CK SKH okrutne 1972. godine, niti je Tomislav Karamarko bio izdanak najuže komunističke oligarhije pripreman da i sam postane njezin dio. Nije Milijan Brkić bio najbliži Račanov suradnik u vrijeme kada je Partija, sukladno optužbama njemačkog suda, odlučivala o Đurekovićevoj likvidaciji, niti HDZ drži pod ključem arhive s partijskim tajnama.

Tomislav Karamarko Lobotomizator
Tomislav Karamarko Lobotomizator

Lobotomizator ima nevjerojatne podatke o opasnosti sirijskih izbjeglica

U samo nekoliko sati boravka u Hrvatskoj par stotina sirijskih izbjeglica je prodalo Inu, odnijelo te pare u torbi u nepoznatom smjeru, pokupilo državne dragulje, izvuklo milijune iz proračuna, podmetnulo neke slike i medvjede u podrume nekih naših članova i otelo poslove stotinama tisuća Hrvata, a prije toga su upropastili tvornice u kojima su ti ljudi radili.

U svakom slučaju, koncept lustracije kojeg navodno priprema HDZ, a objavljen je prije nekoliko tjedana u jednom tjedniku, izazvao je očekivano komešanje.

Jer, suprotno pokušajima bivših šefova Udbe da lustraciju svedu na prozivku i sramoćenje bivših doušnika, riječ je o vrlo ozbiljnom konceptu u kojem je primjetna i njemačka konzultantska uloga.

Cilj lustracije - osloboditi državu i društvo iz ralja zločinačke organizacije

Meritum procesa je devet kategorija pripadnika bivšeg sustava podložnih lustraciji:

  • u prvoj su pripadnici nekadašnje tajne policije Udbe i KOS i njihove tzv "operativne veze"
  • u drugoj je rukovodeći kadar nekadašnje milicije
  • u trećoj rukovodeći kadar nekadašnjeg Sekretarijata za pravosuđe
  • u četvrtoj su svi pripadnici obavještajno-sigurnosnih organa bivše JNA koji su prešli na hrvatsku stranu. Tu spadaju i najzanimljiviji, pripadnici tzv "ratne mreže" koju je KOS uspostavio u sklopu priprema za rat od 1986. godine, a koji su i danas vrlo utjecajni u vrhu hrvatske države i svim sferama društvenoga života. To je zapravo onih tristotinjak suradnika o kojima je u svome svjedočenju u Haagu, u postupku protiv Miloševića, govorio bivši major KOS Mustafa Čandić, priloživši u tajnom dijelu suđenja i popis novinara i javnih djelatnika koje je on osobno imao na vezi. Među njima su, kako svjedoče oni koji su vidjeli listu, i mnogi danas eksponirani hrvatski opinion-makeri
  • u petoj su kategoriji dužnosnici nekadašnjeg CK SKH, određene kategorije profesionalnih djelatnika u bivšem Centralnom komitetu, bivši općinski i gradski komunistički funkcioneri, predsjednici komiteta za ONO i DSZ
  • u šestoj su kategoriji bivši javni tužitelji
  • u sedmoj bivši suci i šefovi zatvora
  • u osmoj svi zaposlenici saveznih institucija koji su prešli i rade u današnjim institucijama RH
  • u devetoj svi čelnici javnih poduzeća i ustanova, posebno čelnici sveučilišta i fakulteta

Dakle riječ je o komunističkoj partijskoj i obavještajnoj oligarhiji u najužem smislu. Uz izuzetak "operativnih veza", odnosno suradnika udbaša i za hrvatski demokratski razvoj izuzetno bitnih "ratnih" suradnika KOS koje bi tek trebalo identificirati. Svi ostali na koje se može primjeniti devet lustracijskih kategorija evidentirani su ili čak i javno poznati.

Poanta lustracijskog procesa nije u njihovu javnom otkrivanju, ni u njihovoj prozivci, niti u njihovu pretvaranju u građane drugoga reda. Poanta lustracije je onemogućiti da upravljanje ključnim polugama države i društva ponovo preuzme struktura koja je pred njemačkim sudom okrivljena kao "zločinačka organizacija".

Ako se to već dogodilo, što u Hrvatskoj jest slučaj, cilj lustracije je osloboditi državu i društvo iz ralja zločinačke organizacije. Bez hajke, bez velikih prozivki, može i sasvim tiha, gotovo e-lustracija. Za rad na određenim mjestima u institucijama države, bilo bi potrebno potpisati izjavu o eventualnoj pripadnosti nekoj od devet navedenih kategorija. Ako je ta pripadnost i postojala, za mnoga mjesta to čak i nije problem. Problem je ako nadzorno tijelo otkrije laž.

Apsolutno čiste od pripadnosti lustracijskim kategorijama trebale bi ostati tek ključne pozicije u pravosuđu, osobito u DORH, u sigurnosnom sustavu, na nekim drugim unaprijed definiranim osjetljivim mjestima sustava.

Josip Leko
Josip Leko

Problem je aktualne vladajuće oligarhije što bi i nakon tako blage lustracije izgubila svoje ključne poluge vladanja: sigurnosne službe, pravosuđe s naglaskom na DORH, koji posljednjih godina odlučuje izbore u Hrvatskoj, izgubila bi medije kao domino-efekt, a potom bi u fokus neovisnog pravosuđa došli i izvori njihove ekonomske moći.

Zato se diže Istok i Zapad, zato Nobilo pokreće rat s Njemačkom, zato je drug Leko smrknut, zato drug Ivo ubrzano napuhava projekt Mirela s ORaH-om. Hrvatski problem nije lustracija. Problem je u tome što su oni koji bi u svakoj demokratskoj državi trebali biti lustrirani, u Hrvatskoj potpuno preuzeli upravljanje državom i društvom i izbacili - sve ostale. (7Dnevno)

izvor: croative.net-22361