Hoće li Inzko dozvoliti državni udar

Hoće li Inzko dozvoliti državni udar

Tko će pobijediti u "natezanju konopca", potpuno je neizvjesno

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Objavljeno: 20. sep 2015 | M. Osmović

Na zahtjev Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, Narodna skupština RS donijela je odluku o raspisivanju referenduma na kojem se građani tog entiteta trebaju izjasniti protiv odluka visokog predstavnika i protiv Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Dodik je već najavio pobjedu, a slijedom toga da nijedna odluka visokog predstavnika neće važiti za RS, a odluke Suda BiH i Tužiteljstva BiH bit će nevažeće za Republiku Srpsku.

Još dublja kriza

Referendum bi se trebao održati idućeg mjeseca, najkasnije u studenom ove godine. Odluka Narodne skupštine RS da raspiše referendum ocijenjena je kao pokušaj državnog udara.

Sada je na potezu visoki predstavnik Valentin Inzko koji je prije dva dana uputio pismo generalnom tajniku Ujedinjenih naroda u kojem podvlači - U svojstvu konačnog autoriteta za tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, utvrdio sam da Republika Srpska sasvim jasno krši ovaj sporazum.

Prema Inzkovom tumačenju, Sud BiH i Tužiteljstvo BiH su institucije koje su uspostavljene da bi provodile nadležnosti države, dok su ovlaštenja visokog predstavnika regulirane međunarodnim pravom - Niti jedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti Republike Srpske - zaključuje Inzko.

On je ovog tjedna izjavio da odluka o raspisivanju referenduma ne može donijeti ništa dobro, a može RS gurnuti u još dublju izolaciju i cijelu zemlju u još dublju krizu.

Jasno je da Dodiku svaka kriza u BiH odgovara kako bi dokazao ono što tvrdi - BiH je neodrživa država i ona se mora raspasti.

Na Inzkovo pismo odmah je reagirao Dodik - Visoki predstavnik je zadužen da tumači Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, a ne da tumači Ustav. On nije ovlašten da određuje na što RS ima ili nema pravo. Realnost je trenutačno takva da odustajanja od referenduma neće biti - poručio je Dodik.

Maureen Cormack, američka veleposlanica u BiH, je priopćila: Referendum je antidaytonski i antiustavan korak i nadam se da će Dodik i Narodna skupština RS povući odluku.

Dupla karta

Valentin Inzko
Valentin Inzko

Stavovi su zakovani i kako sada stvari stoje samo od Dodikove dobre volje zavisi hoće li se poštovati Daytonski mirovni sporazum i mandat koji je međunarodna zajednica dala OHR-u.

Ovakav zaključak nameće se iz činjenice da međunarodna zajednica u BiH, predvođena OHR-om, uglavnom izražava zabrinutost i upozorava na posljedice, ali ništa ne presijeca niti povlači konkretne poteze. To Dodiku daje dodatnu osobnu moć, poziciju apsolutnog lidera u RS, ključnog čimbenika odlučivanja u BiH i ostavlja mu prostor za trgovinu pa je izvjesno da će eventualno odustajanje od referenduma dobro naplatiti.

Ovo utoliko više što iza njega stoji većina u Narodnoj skupštini RS čiji predsjednik Nedeljko Čubrilović kaže - Inzkovo pismo Ujedinjenim narodima neće utjecati na održavanje referenduma.

Stoji iza njega i Vlada RS, a ministar Petar Đokić poručuje - Neka Inzko navede koji je dio Daytonskog sporazuma prekršen.

Kako saznajemo, u međunarodnoj zajednici još nema potpune suglasnosti o tome kako djelovati u novonastaloj situaciji pa se igra na "duplu kartu". Jedna je pritisak na Dodika, a druga na zastupnike u Narodnoj skupštini RS koji su glasovali za referendum. Međutim, nijedna ne daje rezultate - Dodik ne popušta, barem u svojim izjavama i time demonstrira snagu nad međunarodnom zajednicom, a zastupnici u Narodnoj skupštini čekaju njegov nalog.

Tako je napravljen savršeni krug koji jedino visoki predstavnik može razrezati koristeći se svojim ovlastima. OHR ima dva paketa koja može u svakom trenutku raspakirati - u jednom je poništenje odluku o raspisivanju referenduma čime bi u svakom slučaj razbio Dodikov autoritet i spustio ga na zemlju, a u drugom je poništavanje odluke i smjenjivanje Dodika. Taj drugi paket bi Dodiku osobno najviše odgovarao.

Treća, najgora i najopasnija opcija, je da se Dodik raznježi nad molbama međunarodne zajednice i naredi Narodnoj skupštini RS da povuče odluku ili odloži održavanje referenduma.

Inače, u nadležnosti visokog predstavnika je tumačenje Okvirnog sporazuma o miru, a 1997. godine njegove ovlasti su proširene i na snazi su i danas. Tada su mu u Bonnu dana ovlaštenja da može smijeniti s dužnosti dužnosnike koji krše zakonski preuzete obveze i Daytonski mirovni sporazum i da, kada smatra neophodnim, može nametati ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.

izvor: dnevni-list.ba