Zločin u Grabovici i dalje zaštićen u Tužilaštvu BiH

Zločin u Grabovici i dalje zaštićen u Tužilaštvu BiH

Tužilaštvo BiH i dalje šuti i pored presude Tribunala u Den Haagu

Ališpago pod zaštitom dijela SDA

Dragan Čović i Marinko Čavara se sjete Grabovice samo na dan polaganja cvijeća

Grabovica
Grabovica

Na današnji dan prije 22. godine pripadnici jedinica Ramiza Delalića "Ćele", Mušana Topalovića "Cace" koji su se nalazili na hercegovačkom ratištu pod komandom Zulfikara Ališpage "Zuke" počini su stravičan zločin u selu Grabovica. Do danas Tužilaštvo BiH za ovaj zločin nije podgilo niti jednu optužnicu

Objavljeno: 09. sep 2015

BNN.BA je doašo u posjed ekskluzivnog dokumenta, koji je napisan u Službi vojne bezbjednosti Armije RBiH, na kojem je načelnik ove Službe rukom dopisao da se svaka dalja istraga o zločinu u Grabovici "odmah obustavi" - do daljnjeg.

Odavde možda i treba krenuti kada se bude istraživalo ko je i za čiji račun svjesno obustavio procesuiranje odgovornih za zločin u selu Grabovica, ko je i zašto manipulisao spiskovima osumnjičenih za ovaj zločin, proizvoljno i mimo dokaza stavljajući i skidajući sa ovoga spiska.

Jedno je sasvim sigurno - nekolicina zločinaca još uvijek je slobodno. I to je bosanskohercegovačko pravilo. Baš kao što danas u BiH slobodno hodaju srebrenički koljači, ubice djece Sarajeva, fočanski krvoloci tako su u ovoj državi potpuno slobodne neke ubice iz Grabovice ali i njihov nadređeni Zulfikar Ališpago "Zuka" koji umjesto u pritvorskoj jedinici Suda BiH (zbog ratnog zločina u Grabovici i Trusini), sjedi u svom kafiću, sarađujući sa dijelom SDA, i snima video uratke koje je javnost skoro imala prilike vidjeti.

Predmet Grabovica okončan je pred Tribunalom u Den Haagu prije osam godina. Nakon osam godina pravosnažnosti haaške presude, te posjedovanja svih dokaza koji su relevantni za procesuiranje odogovornih, Tužilaštvo BiH otada do danas nije uradilo apsolutno ništa. Izvod iz haaške presude, koji imate priliku vidjeti na BNN.BA, potvrđuje da je Tribunal u Den Haagu jasno potcrtao komandno odgovornog Ališpagu za zločin u Grabovici. Ali to Tužilaštvu BiH nije bilo dovoljno.

Vesna Budimir
Vesna Budimir

Istraga OSCE-ove revizorke Joanne Korner, inače sutkinje Tribunala u Den Haagu koja je odlično upoznata sa sadržajem predmeta koji su poslani u BiH na procesuiranje (ali nisu procesuirani!), pokazat će vrlo jasno ko je i kada obustavio istragu i procesuiranje za zločin u Grabovici, ali javnost već špelukiše da je u ovu prljavu igru uključena tužiteljica Vesna Budimir s kojom se moglo trgovati oko optužnica za ratne zločine.

Da li će se i ona naći na listi optuženih trgovaca pravdom i tuđom krvlju ostaje da se vidi ali bez rješavanja bolnih rana, te uklanjanja iz pravosuđa bezobzirnih trgovaca ljudskim životima, BiH se ne može nadati društvenom oporavku, pomirenju i osjećaju da je ovdje zadovoljena pravda jer dok su žrtve pod zemljom, zločinci slobodno šetaju. I to je princip. Pravda u BiH je izuzetak.

izvor: bnn.ba

O suđenju Zulfikaru Ališpagi

Zulfikar Zuka Ališpago
Zulfikar Zuka Ališpago

• Kako bi se utvrdilo da li zdravlje optuženog Zulfikara Ališpage dozvoljava njegovo prisustvo na suđenju, Sudsko vijeće je zatražilo novo vještačenje

Objavljeno: 21. sep 2015

Na statusnoj konferenciji, advokat Ragib Hadžić je rekao da će u narednom periodu Ališpagi biti urađena "reoperacija", jer prethodna nije uspjela.

Dodao je da optuženi, koji je smršao 35 kilograma, trenutno razmatra na kojoj klinici će uraditi "reoperaciju".

- Moja probava ne funkcioniše - kazao je optuženi Ališpago, te pojasnio da mu je odstranjen dio jednjaka.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno sa još petoricom pripadnika Armije BiH (ABiH) - Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem.

Međutim, zbog njegove bolesti, postupak je razdvojen u martu prošle godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić kazala je da će vještačenje na osnovu svih dosadašnjih nalaza uraditi doktor kojeg odredi Sud BiH, dok je advokat rekao kako u državi ne postoji dovoljno stručna osoba da procijeni kompletnu situaciju.

On je dodao da će dostaviti i mišljenje doktora iz inostranstva.

Predsjedavajuća Marenić je kazala da su vještaci medicinske struke u ljeto prošle godine zaključili da optuženi može prisustvovati suđenju dva puta po dva sata dnevno, uz pravljenje pauze.

U međuvremenu, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" Memić, Hodžić i Bojadžić su nepravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini.

Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik brigade "Neretvica", oslobođeni su od optužbi.

Kao komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar", Ališpago je optužen što "nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci zločina budu kažnjeni".

Naredna statusna konferencija zakazana je za 12. oktobar, prenosi BIRN. (Fena)

izvor: bnn.ba