Dragan Čović rekorder po broju kaznenih prijava

Dragan Čović rekorder po broju kaznenih prijava

Dragan Čović rekorder po broju kaznenih prijava - zasad bez pravomoćne presude

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Objavljeno: 31. jan/sij 2013

Unatoč brojnim korupcijskim aferama, u BiH su osuđena tek dva visoka politička zvaničnika. Iako zakonska regulativa postoji, tužitelji nerado priznaju kako još uvijek nisu stvorene političke pretpostavke da se u BiH presuđuje u velikim slučajevima, pišu e-novine. Prenosimo ovaj zanimljiv tekst:

Iako je Kantonalnom tužilaštvu u nekoliko navrata dostavljena dokumentacija kojom se, uz ostalo, potvrđuje i uloga Dragana Čovića u uništavanju firme "Soko", koji je u vrijeme privatizacije bio njen generalni direktor, aktualnom predsjedniku HDZ-a BiH do sada u ovom predmetu nije suđeno:

- Mi znamo da nam se iza leđa smiju. Jer sudovi su korumpirani, tužiteljstva su privatne firme vrhova stranaka na vlasti. I normalno, ti mene u moj kanton, ja tebe u tvoj kanton, kaže Zoran Čorić, sindikalni predstavnik "Sokola" za Radio Slobodna Europa (RSE).

Za Dragana Čovića može se reći da je rekorder među političarima po broju sudskih procesa iz kojih godinama izlazi s oslobađajućim presudama. Nije bilo dovoljno dokaza ni u predmetu pred Sudom BiH u kojem se Čović, skupa s nekadašnjim federalnim premijerom Edhemom Bičakčićem, teretio za zloporabu ovlasti i nezakonito trošenje proračunskog novca.

U četvrtak je ponovno započeo proces pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u predmetu koji Čovića tereti da je kao ministar financija Federacije BiH 2000. godine pogodovao tvrtki "Lijanovići" oslobodivši ih plaćanja posebnih taksi. S obzirom na ranija upozorenja iz Tužiteljstva da su dva važna dokaza optužbe nestala iz arhiva institucije, vrlo je izvjesno da će Čović ponovno biti oslobođen.

Amor Bukić iz Republičkog tužiteljstva Republike Srpske (RS) slaže se kako je Čović samo još jedan u nizu bh. političara kojima nikada nije pravomoćno presuđeno.

- Brojni su naši 'krupni ribe' bile i pred tužiteljstvima i sudovima i RS-a i Federacije i Sudom BiH. Ne može borba protiv te vrste korupcije dok god se ne stvore objektivne okolnosti, da nema političke krize, da ima uređena država. I mi smo tu nemoćni, navodi Bukić.

U javnosti se mnogo govorilo i o građevinskim i drugim poslovima koje su Vlada i druge institucije RS-a sklapale sa firmama Integral grupe. U izvještaju koji je Tužiteljstvu BiH dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA(, za organizirani kriminal, zloporabu položaja, pranje novca i poresku utaju osumnjičeni su tadašnji premijer RS Milorad Dodik, šest ministara Vlade RS-a i šest visokih funkcionara i rukovoditelja javnih institucija, te vlasnici firme Integral. Istraga još uvijek traje.

- Kod nas je nova korupcija, dakle visoka, viša, definirana jer se može materijalizirati kao krivično djelo zloporabe službenog položaja. Suci neće u slučaju ako imaju interes ili utijeaj da netko ne bude osuđen, on ne može biti osuđen. Bez obzira - postoje dokazi i sve, ali oni će reći nije tužitelj dokazao namjeru direktora, ministra..., navodi Amor Bukić.

Od njegovog osnivanja 2003. godine, pred Sudom BiH suđena su 22 političara. Njih 14 je pravosnažno ili nepravosnažno oslobođeno. Ante Jelavić je u Bijegu, dok petero još čeka prvostupanjsku presudu. Dvojica osuđenih su Momčilo Mandić, dužnosnik SDS-a, i Miroslav Rupčić, član HDZ-a BiH, koji je kao ministar obrane zlorabio novac HVO-a za uspostavu Hercegovačke banke. U međuvremenu je pomilovan odlukom člana bh. Predsjedništva Nebojše Radmanovića.

"Nema političke volje da se uđe u konflikt. Većina velikih slučajeva uključuje obično i nekog od političara u BiH, tako da oni jednostavno sami protiv sebe ne mogu", tvrdi Emir Đikić, Transperancy International.

Bh. inačica hrvatskog USKOK-a, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije nema operativnih nadležnosti. Godinu dana nakon osnivanja ima tri zaposlena koji rade bez pravilnika o radu, što najbolje govori o kapacitetima kojima raspolažu.

"Agencija praktično radi na osvješćivanju društva kako se boriti protiv korupcije. Što se tiče borbe protiv korupcije, to rade nadležne policijske agencije", pojašnjava Sead Lisak, ravnatelj Agencije.

Iako se o korupcijskim aferama u BiH mnogo govorilo, bez obzira na presude, do revolucije u glavama bh. birača neće tako skoro doći, slažu se analitičari. Ipak, sindikalni predstavnik Zdravko Čorić drugačijeg je mišljenja:
- Mi se borimo protiv vjetrenjača, ja to znam, ali ono će doći kad-tad. Narod je prije šutio, sad javno govori: Susjed mi je lopov, odakle mu džip, odakle mu ovo, ono? Znači, narod pomalo uzima - jer nema, počeo je gladniti, sve više. I to dolazi. E to je ta stvar", prenosi RSE.

izvor: hrvatska-rijec.com