Ragužima iz Stoca po tri godine zatvora

Ragužima iz Stoca po tri godine zatvora

Zlostavljanje u Dretelju: Ragužima po tri godine zatvora

Raguž Ivo
Raguž Ivo

Objavljeno: 10. jun 2015

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća obrane Veselku i Ivu Raguža na po tri godine zatvora zbog zlostavljanja četvorice zatvorenika u logoru Dretelj kod Čapljine 1993. godine. Veselko i Ivo Raguž su proglašeni krivim da su prilikom ispitivanja četvoricu zarobljenika udarali šakama i nogama, kao i da je Ivo Raguž jednom od njih prislonio šaku soli na ranu.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić kazao je da su četiri svjedoka istovjetno opisala maltretiranje, zbog čega im je Sud poklonio vjeru.

"Svjedoci saglasno govore o tome da ih je u augustu 1993. godine jedan vojnik odveo do limene garaže, tjerajući ih da trče, a da su zatim jedan po jedan tjerani unutra, gdje su zlostavljani", rekao je Begić.

Prema riječima sudije Begića, određene razlike u svjedočenjima ove četvorice civila pokazuju "da njihovi iskazi nisu dogovoreni ili montirani".

"Nasuprot iskazima svjedoka Tužilaštva BiH koji su vjerodostojni, svjedoci Odbrane su bili tendenciozni i neuvjerljivi i dati samo da bi se pomoglo optuženima", rekao je Begić.

Pri odmjeravanju kazne, kako je rekao sudija Begić, kao olakšavajuće okolnosti je cijenjeno porodično stanje optuženih, njihovo korektno ponašanje tokom suđenja i činjenica da nisu osuđivani prije ili poslije vremena. Kao otežavajuće okolnosti je cijenjena težina djela i svirepost radnji.

Raguž Veselko
Raguž Veselko

Raguži su prvostepenom presudom bili oslobođeni optužbi za zločine na području Stoca i Čapljine. Apelaciono vijeće je djelimično ukinulo ovu presudu i obnovilo suđenje u dijelu koji se odnosi na zlostavljanje u Dretelju.

S obzirom da su bili oslobođeni u prvostepenom postupku, na ovu presudu dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću Sudu BiH, javio je BIRN - Justice Report. (Fena)

izvor: