Gornji Horizonti i posljedice za Stolac

Gornji Horizonti i posljedice za Stolac

Bilo pa prošlo: Predavanje održano - akcija izostala

Projekt "Gornji horizonti" i njegove prijetnje opstanku Stoca i donje Neretve

Forum Bosna
Međunarodni forum BOSNA

• Zašto se ustrajno obmanjuje domaća i svjetska javnost da je riječ o projektu koji je izvan odredaba međunarodnih konvencija o zaštiti prirode koja je presudna za budućnost ljudi

Objavljeno: 21. nov/stu 2012

"Projekt Gornji Horizonti i njegove prijetnje opstanku Stoca i donje Neretve" naziv je javne rasprave koja je održana 22. novembra/studenog 2012. godine u Sarajevu. Uvodni govornici su odabrani priznati stručnjaci za pitanja prirodnog i kulturnog naslijeđa:

Amra Hadžimuhamedović

Amra Hadžimuhamedović
Amra Hadžimuhamedović

Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Vesna Hercegovac-Pašić

Vesna Hercegovac-Pašić
Vesna Hercegovac-Pašić

Šefica katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Ivo Lučić

Ivo Lučić - novinar
Ivo Lučić - novinar

Novinar, ekološki aktivist i doktor karstologije (znanosti o kršu)

Miodrag Dakić

Miodrag Dakić
Miodrag Dakić

Koordinator programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu Banja Luka

Dalibor Ballian

Dalibor Ballian
Dalibor Ballian

Profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Centra za prirodno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna

Amer Medar

Amer Medar
Amer Medar

Predsjednik Udruženja obnova građanskog povjerenja Stolac i dugogodišnji radnik na najvažnijim projektima obnove kulturnog naslijeđa Stoca i njegove društvene pluralnosti.

Organizatori skupa

Kako je priopćeno iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - organizatori ovog skupa su:

  • Centar za prirodno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna
  • Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna
  • Udruženje "Obnova građanskog povjerenja" Stolac
  • Forum mladih Stolac
  • Udruga "Lijepa naša" iz Ploča
  • Građanska inicijativa "Spasimo dolinu Neretve" iz Metkovića

Uvodni govornici bit će Dalibor Ballian, Miodrag Dakić, Amra Hadžimuhamedović, Vesna Hercegovac-Pašić, Ivo Lučić i Amer Medar.

Projektom "Gornji horizonti" predviđeno je oduzimanje voda Bregave, Bune i Bunice, te niza manjih i većih vrela neretvanskih voda radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice. Time se te vode otimaju od milenijima razvijanih ekoloških sustava, pa uglavnom završavaju u moru kod Dubrovnika, tamo gdje nikada prirodno nisu pripadale. Samo manji dio tih voda dospijevao bi u hidroelektranu "Čapljina" i ulijevao se u Neretvu.

Opravdana je pretpostavaka da će realiziranje tog projekta proizvesti štetne ekološke, kulturološke i demografske posljedice na cijelom području bh. i hrvatskog juga.

Predavanje održano - akcija izostala
Predavanje održano - akcija izostala

U kojoj mjeri ti zahvati ugrožavaju opstanak i razvoj života u najširem smislu u dolini Bregave, Bune i Bunice te Donje Neretve? Zašto se o tim sudbinskim pitanjima odlučuje protiv volje građana tih područja? Tko ima pravo donositi odluke o takvim zahvatima za koje su potrebne prethodne studije o mogućim posljedicama, a kojih sada nema? Zašto se ustrajno obmanjuje domaća i svjetska javnost da je riječ o projektu koji je izvan odredaba međunarodnih konvencija o zaštiti prirode koja je presudna za budućnost ljudi? - samo su neka od pitanja koja će biti otvorena na ovoj javnoj raspravi.

Organizatori i sudionici žele razmotriti ta pitanja, upozoriti na teške političke i upravne prijestupe u dosadašnjem razvoju događaja, te omogućiti stanovništvu ugroženih područja da iskažu svoje stavove o projektu "Gornji horizonti".

izvor: klix.ba-121122148