Udbaši i kosovci bit će izbačeni iz vlasti

Udbaši i kosovci bit će izbačeni iz vlasti

Zbogom bivšim udbašima i kosovcima

i-lustracija
i-lustracija

• Čelne pozicije u strukturama nove vlasti u BiH neće moći obnašati osobe koje su kao djelatnici javnih službi, članovi i suradnici bivšeg režima, kršili temeljna ljudska prava

Objavljeno: 28. dec 2006

Čelne pozicije u strukturama nove vlasti u BiH neće moći obnašati osobe koje su kao djelatnici javnih službi, članovi i suradnici bivšeg režima, kršili temeljna ljudska prava. "Zbogom bivšim udbašima i kosovcima" proizlazi iz prekjučer potpisanog koalicijskog dogovora između čelnika Stranke za BiH i SDA, kojim se zajedno s budućim koalicijskim partnerima iz reda hrvatskog i srpskog naroda jamči konačno donošenje Zakona o lustraciji i Zakona o pravima bivših političkih zatvorenika.

Zamjenik predsjednika Stranke za BiH Safet Halilović u pojašnjenju koje je dao za Večernjak kaže da će njihova stranka tražiti utemeljenje posebne Istražiteljske komisije pri Vijeću ministara BiH, koja bi uz tehničku potporu sigurnosno-obavještajnih službi provjeravala prošlost svih pretendenata na čelne pozicije u institucijama nove vlasti, radi eliminacije osoba koje imaju kompromitirajuću ulogu u režimu bivše SFRJ.

- U dogovoru koji smo potpisali sa SDA-om nismo razradili metode na koji način pristupiti tome problemu, ali smo se dogovorili da sukladno preporukama Vijeća Europe nova Vlada u svoj zakonski mehanizam uvrsti Zakon o lustraciji i pravima političkih zatvorenika, kojim bi se konačno ispravila povijesna nepravda prema žrtvama bivšeg komunističkog režima koji je vladao proteklih 50-ak godina naglašava Halilović, koji ističe da je gotovo svaki segment društva u BiH, od politike, policije, sudstva, medija, isprepleten djelatnicima i suradnicima bivšeg režima. Zakon o lustraciji najviše podržavaju stranke iz reda hrvatskog, ali i dijelom srpskog naroda.

stolac-jmbg-protest-130617-07

Po tvrdnjama predlagatelja, lustracija ne znači provođenje čistke već novi korak prema ostvarenju pravde, a duhu preporuka EU-a, koja je komunistički režim prije par mjeseci okarakterizirala zločinačkim. Simptomatično je da su BiH i Albanija jedine države u regiji koje nisu donijele rezoluciju Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina. Naš sugovornik tvrdi da sigurno i među redovima Stranke za BiH i njihovih stranačkih partnera ima ljudi koji su se ogriješili o poštivanje ljudskih prava u bivšem režimu, ali da oni ne mogu biti iznad sustava u kojem treba funkcionirati jedna pravna država.

Lustraciju kao institucionalno-pravni okvir za sankcioniranje kršenja zajamčenih ljudskih prava do sada je podržalo 27 zastupnika koji će sjediti u zastupničkim klupama Parlamentarne Skupštine BiH. Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović tvrdi da će još najmanje desetak zastupnika podržati donošenje toga zakona, što jamči njegov prolazak u državnom Parlamentu. (Večernji list)

izvor: forum.klix.ba-t31971