Marko Perković Thompson pjevač ili šta

Marko Perković Thompson pjevač ili šta

Marko Perković Thompson pjevač ili šta
Marko Perković Thompson pjevač ili šta

Objavljeno: 11. sep 2013

Marko Perković Thompson je pjevač koji se u svojim popularnim kompozicijama, ikonografiji i nastupima identificira sa ustaškim pokretom i afirmira taj pokret u Hrvatskoj i cijelom svijetu. Ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata je, kao i sve povampirene inačice nacističke Njemačke, rasistička i radikalno nacionalistička ideologija.

Ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata afirmirali su i još uvijek afirmiraju neki od pripadnika hrvatskih oružanih i paravojnih formacija u balkanskim ratovima devedesetih. Hrvatska država je takođe afirmirala ustaški pokret potpuno nepotrebnim vraćanjem baš te zastave i mnogobrojnih naziva vojnih jedinica, ulica i spomenika iz tog perioda.

Propagandisti fašisoidnih ideja etničke mržnje i militantne osvetoljubivosti zastupljeni su svuda po Hrvatskoj ali je najeksponiraniji upravo Marko Perković - kojeg prikriveno podržava i hrvatska ljevica, iako se formalno zalažu za nekakvu "detuđmanizaciju" Hrvatske.

Mnogi u Hrvatskoj su još uvijek u polu-pijanom stanju negiranja i opovrgavanja tih činjenica - tvrdeći kako je sva ta nacistička simbolika puno starija od vremena Drugog svjetskog rata. To niko i ne osporava, niti to umanjuje činjenicu da je ta simbolika ipak bila široko zastupljena u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Ti ustašoidni hrvatski jastrebovi mogu prihvatiti te činjenice ili ne - svejedno je. Dok ih ne prihvate - svijet će nastaviti obilježavati Hrvatsku kao nepoželjnu. Mnogi dobri hrvatski sportisti gubiće sjajne karijere radi hrvatske ustaške retorike.

Marko Perković Thompson je već proglašen nepoželjnim u vlastima Austrije i Njemačke. Od 2009. do 2012. mu je zbog ideologije koju propagira bio zabranjen ulazak u Švicarsku i neke zemlje Schengen zone. Protiv njegovih nastupa protestirali su predstavnici sarajevske i zagrebačke Židovske općine, kao i građani Sarajeva, Pule i Poreča. Thompsonovi koncerti su zabranjeni u tim gradovima.

Pa ako se Hrvatska nekako i izbori da joj svijet prizna tu simboliku kao valjanu - to opet neće umanjiti činjenicu da ta simbolika ipak jeste bila široko zastupljena u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.

izvor: lijevi.ba-279