Crnogorac koji je odbio da razara hrvatske gradove

Crnogorac koji je odbio da razara hrvatske gradove

Prije točno 24 godine ubio se Crnogorac koji je radije pucao u sebe nego razarao hrvatske gradove

Vladimir Barović
Vladimir Barović

• Jedini metak ispaljen u ratu na koji Crna Gora može biti ponosna upravo je taj admirala Barovića - koji nije htio izdati zapovijed floti koja je trebala bombardirati gradove i naselja u Dalmaciji - što mu je bilo naređeno

Objavljeno: 29. sep 2015 | M.Č.

Na današnji dan prije 24 godine crnogorski admiral Vladimir Barović na Visu je počinio samoubojstvo zbog agresije JNA i crnogorskih rezervista na Hrvatsku.

To je po njemu predstavljalo djelo koje je u potpunoj suprotnosti s crnogorskom časti.

Vladimir Barović je odbio služiti takvom zlu, pa je svoju čast vlastitom voljom platio životom. U oproštajnom je pismu kao razlog samoubojstva naveo agresiju JNA protiv Hrvatske, a kao Crnogorac nije se htio boriti i uništavati hrvatski narod, koji kako je tvrdio - njemu ništa nije skrivio.

- "Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijed floti da bombardira primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to naređeno" - napisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković.

Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik

Barović je kao zapovjednik garnizona u Puli koji je pregovarao oko odlaska JNA iz tog istarskog grada ostao zapamćen prema izjavi - "Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen da naredim razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti".

Svoje je obećanje i ispunio. Sahranjen je u Herceg Novom. U trenutku smrti imao je 52 godine.

izvor: index.hr-844824