Mlađen Kekerović kriminalac iz Laktaša

Mlađen Kekerović kriminalac iz Laktaša

Deset godina zatvora za finansijski kriminal

Najveća kazna za finansijski kriminal u poslijeratnoj BiH

Poduzetnik iz Laktaša priznao niz krivičnih djela iz finansijskog kriminala

Mlađen Kekerović
Mlađen Kekerović

Objavljeno: 04. sep 2015 | Centar za istraživačko novinarstvo CIN

Mlađen Kekerović, poduzetnik iz Laktaša, priznao je krivicu za niz krivičnih dijela pristavši na kaznu zatvora od 10 godina te oduzimanje imovine vrijedne 4 miliona KM. Ovo je najveća kazna za finansijski kriminal u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, saopštilo je Tužialštvo BiH.

Kekerović je priznao izvršenje krivičnih djela: oganizirani kriminal, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, sprečavanje dokazivanja, skidanje ili povreda službenog pečata te teška krađa.

Također, sporazumno priznanje sklopila su i laktaška poduzeća "MB Kekerović" i "Trgopromet Dragan" čiji je Kekerović ovlašteni zastupnik.

"Ovo će priznanje pomoći procesuiranju većeg broja predmeta višemilijunskog kriminala, koji su u izravnoj ili neizravnoj vezi sa navedenim poduzećem", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uz Kekerovića je u ovom predmetu optuženo još sedam osoba: Radovan Kekerović, Zoran Pavlović, Slobodan Gojković, Slobodanka Zrnić-Babić, Goran Todorović, Predrag Vidić i Biljana Trivundža, dok su Aleksandar Vuković i Dejan Amidžić optuženi za povezana djela u okviru drugog predmeta.

Predmetom su obuhvaćena i preduzeća: "MB Kekerović" i "Trgopromet Dragan" iz Laktaša, "Zoral Komerc" i "Liberty" iz Banjaluke, "Ceresol" iz Bosanskog Broda, "Woodland Zemlja i šume" iz Modriče", te "3-mar" iz Novog Grada.

izvor: cin.ba