Petnaest godina od petooktobarskih promjena u Srbiji

Petnaest godina od petooktobarskih promjena u Srbiji

Beograd, 5 oktobar 2000
Beograd, 5 oktobar 2000

• 15 godina od prelomnog 5. oktobra 2000. godine kada je, nakon masovnih demonstracija pristaša Demokratske opozicije Srbije DOS, s vlasti otišao dotadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević

Objavljeno: 05. okt 2015

Masovna okupljanja građana, na poziv lidera DOS, uslijedila su pošto je Izborna komisija osporila pobjedu kandidata DOS Vojislava Koštunice na izborima 24. rujna. Za centralno mjesto prosvjeda određen je prostor ispred zdanja Doma Narodne skupštine.

Lideri DOS, ali i više drugih relevantnih čimbenika, inzistirali su da je Koštunica već u prvom izbornom krugu pobijedio protukandidata Miloševića - dok je Izborno povjerenstvo priopćilo da je kandidat DOS osvojio 49 posto glasova, zbog čega je najavljen naredni krug glasovanja. Paralelno s predsjedničkim izborima, tog septembra 2000. održani su i izbori za tadašnju Saveznu Skupštinu i Skupštinu Vojvodine i na svima je nadmoćno pobijedio DOS.

Prvaci DOS su to odbacili i uslijedio je poziv građanima na prosvjede, kao i na generalni štrajk koji je kulminirao prosvjedom rudara u Kolubari. Prosvjed koji je zatim održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 1990-ih godina. U srpsku prijestolnicu su tog dana, 5. oktobra, došli organizirano i masovno građani iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji DOS.

Iako je policija nastojala da nekako zaustavi ili omete kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve blokade na kraju su bile probijene.

Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u više valova, uslijedio je negdje poslije 15 sati, kada je zauzeta i obližnja policijska postaja u Ulici majke Jevrosime, u kojoj je bilo smješteno odjel MUP za općinu Stari grad.

Paralelno je u više naleta došlo do napada na obližnju zgradu RTS, gdje je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na sprat.

To popodne, ispred zgrade RTS biće upamćeno i po dolasku bageriste Joe-a, koji se pridružio prosvjednicima upadom u prizemlje zgrade u Takovskoj i tako postao jedan od simbola Petog oktobra.

Policija je cijelo vrijeme pružala otpor - svi otpori su na kraju bili slomljeni. Iz pravca Takovske je do platoa između Skupštine i zgrade Televizije i Pošte pristigao i konvoj oklopnih vozila, u kojima su, kako se kasnije saznalo, bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Službe državne sigurnosti - ali nisu intervenirali.

Milošević se konačno tijekom narednog dana obratio javnosti kada je priopćio da je pretrpio izborni poraz.

Beograd, 5 oktobar 2000 - Bagerista Džo
Beograd, 5 oktobar 2000 - Bagerista Džo

Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine, koji su zasjedali u Centru "Sava".

Prema tada saopštenim službenim podacima, Koštunica je na septembarskim izborima 2000. godine dobio 2.470.304, odnosno 50,24 posto glasova, a Milošević 1.826.799, ili 37,15 posto glasova.

Tokom petooktobarskih demonstracija povrijeđeno je više od šezdeset građana, a dvoje je izgubilo život - Jasmina Jovanović i Momčilo Stakić.

Decembra iste godine, uslijedili su izvanredni republički izbori, na kojima je DOS osvojio gotovo dvije trećine glasova.

izvor: rts.rs-124