Putin u dobrim odnosima sa svjetskom mafijom

Putin u dobrim odnosima sa svjetskom mafijom

Otrovani agent KGB rekao je da Putin ima "dobre odnose" s jednim od najvećih svjetskih mafijaša

Semion Mogilevich, poznati šef ruske mafije

Hrvatski državljanin Semion Yudkovich Mogilevich
Hrvatski državljanin Semion Yudkovich Mogilevich

Objavljeno: 23. jan/sij 2015 | Christina Sterbenz

Prije smrti trovanjem, bivši KGB špijun Aleksandar Litvinenko je snimio kasetu. Na njoj tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin ima "dobre odnose" s jednim od najzloglasnijih mafijaša na svijetu - Ukrajincem po imenu Semion Mogilevich.

Savezni ured za istrage FBI smatra da je Mogilevich, jedan od 10 najtraženijih bjegunaca, proveo posljednjih nekoliko desetljeća u krijumčarenju droge, trgovanju nuklearnim materijalom, orkestriranju naručenih ubojstava i međunarodne prostitucije.

Optužen 2003. godine za bezbroj prijevara, Mogilevich sada živi u Moskvi. Njegov položaj omogućuje mu da zadrži bliske veze sa grupom "Solntsevskaya Bratva" - ili Bratstvo (The Brotherhood) - kako se naziva ruska mafija pod njegovom kontrolom.

Šef svih Šefova

Mogilevich je poznat kao "šef šefova" u jednoj od najvećih mafijaških država svijeta - Rusiji. Rođen 1946. godine u Kijevu, Ukrajina, Mogilevich je počeo kao "kontakt" za pranje novca za grupu "Solntsevskaya Bratva" - mafijašku super-bandu sa sjedištem u Moskvi. Od tada je ostvario posjed nad više od 100 tvrtki sa bankovnim računima u 27 različitih zemalja - koje mu služe isključivo za pranje novca i održavanje gotovine u protoku.

Godine 1998., FBI je imenovao Mogilevicha kao vođu organizacije sa oko 250 članova - koju je uspio formirati za samo četiri godine. Glavne aktivnosti grupe uključuju trgovinu oružjem, trgovanje nuklearnim materijalom, prostituciju, trgovinu drogom i naftom i pranjem novca.

Između 1993. i 1998. godine, Mogilevich je privukao pažnju FBI kada je, navodno, sudjelovao u 150 milijuna dolara teškoj šemi za prevare u kojoj je oštećeno više hiljada investitora u kanadskom društvu YBM Magnex, sa sjedištem u Philadelphiji. Svojom diplomom iz ekonomije i dobro smišljenim prevarama, Mogilevich je samo krivotvorenjem dokumenata povećao vrijednost svoje tvrtke za gotovo 2000 posto.

Na pitanje o YBM BBC 2007. godine, Mogilevich je odgovorio: "Pa, ako su našli starinski hokus-pokus u mojim aktivnostima - do njih je sada da to i dokažu".

Semion Mogilevich Potjernica FBI
Semion Mogilevich Potjernica FBI

Potjernica FBI: fbi.gov - wanted - top ten - semion mogilevich

"Ono što Mogilevicha čini toliko opasnim je to da radi preko svih državnih granica" - rekao je specijalni agent Peter Kowenhoven, koji radi na slučaju Mogilevich od 1997. godine - "To je čovjek koji je uspio prevariti investitore za preko 150 milijuna $ USA, a da nije koraknuo nogom iz Moskve".

"Village Voice" je tokom 1998. godine izvijestio o stotinama prethodno klasificiranih dokumenata FBI i izraelskih obavještajnih službi. Dokumenti predstavljaju Mogilevicha kao "Brainy Don" (pametni gazda), lidera "Red Mafia" (crvene mafije), zloglasnog ruskog mafijaša poznatog po bezgraničnoj brutalnosti. On živi u Moskvi ali sjedište organizacije je u Budimpešti. Članovi organizacije održavaju ispostave širom svijeta - u New Yorku, Pennsylvaniji, južnoj Californiji, pa čak i na Novom Zelandu.

- "On je najmoćniji mafijaš u svijetu danas" - tvrdi Monya Elison, jedan od partnera i saradnika u Mogilevichom lancu prostitucije. Elison tvrdi za sebe da je Mogilevichev najbolji prijatelj.

Geopolitički Utjecaj

Nedvojbeno jedna od Mogilevichevih najopasnijih ​​karakteristika jeste njegov veliki utjecaj u evropskom energetskom sektoru. Sa $ 100,000, na koliko je tamo ucijenjen, on uspijeva kontrolirati cjelokupnu trgovinu plinovodima u Rusiji i istočnoj Europi.

Rusija danas opskrbljuje Evropsku trgovinu plinom sa oko 30 posto. Ironično, najveći ruski plinovod za opskrbu Evropskog tržišta nosi ime Mogilevicheve mafijaške organizacije - Bratstvo.

Mapa razmjene gasa između Rusije i EU
Mapa razmjene gasa između Rusije i EU

John Wood, viši savjetnik za borbu protiv pranja novca na "IPSA International" - napisao je cijeli izvještaj o Mogilevichu. Prema njegovom istraživanju, ukrajinsko-ruski mafijaš dugo je planirao svoj uticaj i kontrolu nad trgovinom plina u Evropi.

Godine 1991., Mogilevich se počeo miješati u energetski sektor svojom firmom Arbat International. Za sljedećih pet godina, tvrtka je služila kao njegova primarna uvozno-izvozna naftna tvrtka. Zatim je, u 2002., izraelski odvjetnik po imenu Zeev Gordon, koji zastupa Mogilevicha više od 20 godina, otvorio novu kompaniju Eural Trans Gas ETG - ta kompanija je uskoro postala glavni posrednik između Turkmenistana i Ukrajine. Neka izvješća pokazuju da je Gordon tvrtku registrirao na ime ukrajinskog oligarha Dmitry Firtasha - ali ona realno pripada Mogilevichu.

Nakon toga, ruski energetski div Gazprom i ukrajinski Centragas Holding AG udružili su snage i uspostavili RosUkrEnergo RUE koji je registriran u Švicarskoj. RUE je trebao zamijeniti ETG. Smatra se da Firtash i Gazprom dijele pola-pola udio u vlasništvu RUE.

Tako je tokom 2010. godine, tadašnja premijerka Ukrajine, Julija Timošenko, izjavila da ima "dokumentirane dokaze da neke moćne kriminalne strukture stoje iza RosUkrEnergo RUE tvrtke" - prema WikiLeaksu. Čak i prije toga, i prije WikiLeaksa, neki novinari su naširoko nagađali kako RUE u krajnjoj liniji, i pored Gazproma i pored Firtasha, ipak pripada Mogilevichu.

Iako Firtash negira bilo kakav blizak odnos s Mogilevichem - on je priznao da je "tražio dopuštenje mafijaških šefova za otpočinjanje poslovanja u Ukrajini" - o čemu je Reuters pisao još 1986. godine. Na zahtjev FBI, Firtash je malo kasnije uhićen u Austriji zbog sumnje za primanje mita i stvaranja zločinačke organizacije.

Alexey Borisovich Miller - Vladimir Vladimirovich Putin
Alexey Borisovich Miller - Vladimir Vladimirovich Putin

Smatra se tako da Mogilevich čak ima dobre odnose i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - prema tvrdnjama u objavljenim razgovorima sa Leonid Derkachem bivšim šefom ukrajinske sigurnosne službe i bivšim ukrajinskim predsjednikom Leonid Kuchmom.

"Mogilevich je u dobrim odnosima s Putinom" - rekao je Derkach navodno - "On je u kontaktu s Putinom još od vremena dok je Putin živio u Lenjingradu".

Slobodan čovjek

Semion Mogilevich
Semion Mogilevich

Tokom 2007. godine, Mogilevich je rekao za BBC da se bavi isključivo prodajom pšenice i žita. Međutim, tokom 2008. godine, ruska policija uhitila je Mogilevicha jer je otkriveno da je koristio pseudonim Sergej Schneider da bi prikrio utaju poreza za kozmetičku tvrtku Arbat Prestige. Mogilevich je vodio tu tvrtku sa svojim partnerom Vladimir Nekrosovom.

Tri godine kasnije, optužbe su odbačene a Mogilevich je pušten na slobodu.

Obzirom da SAD nema ugovor o izručenju s Rusijom, dok god Mogilevich ostaje unutar Putinovih granica - Šef Šefova će vjerojatno još dugo ostati slobodan čovjek. Pa ipak, vjeruje se da Mogilevich redovno putuje izvan ruskih granica - koristeći izraelski, ukrajinski i grčki pasoš.

I hrvatsku putovnicu.

izvor: businessinsider.com