Bramertz inzistira da se riješi slučaj "Vranica"

Bramertz inzistira da se riješi slučaj "Vranica"

Serge Brammertz
Serge Brammertz

Objavljeno: 07. okt 2015 | S. Šunje

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju iz Haaga Serge Brammertz ocijenio je jučer u Mostaru da je situacija u pravosuđu BiH po pitanju procesuiranja ratnih zločina daleko od idealne. Brammertz je u Mostaru razgovarao s glavnim tužiteljem Hercegovačko-neretvanske županije HNŽ Mladenom Jurišićem, a na sastanku je konstatirano kako se najteži slučajevi ratnih zločina ne završavaju i da bi se u strategiji državnog tužiteljstva trebao staviti akcent upravo na te predmete i rješavati ih pod svaku cijenu.

Jedini pojedinačni slučaj za predmet ratnog zločina za koji se Brammertz zanimao u Mostaru je slučaj "Vranica".

Slučaj "Vranica"

Jurišić mu je objasnio da je presuda za "Vranicu" dosad tri puta ukidana na Vrhovnom sudu FBiH i da je slučaj vraćan na ponovno suđenje - "Predmet je tri puta ukidan na Vrhovnom sudu te vraćan na ponovno suđenje u HNŽ bez konkretnih uputa. Problem je što nitko od branitelja po službenoj dužnosti ne želi prihvatiti obranu, svi "bježe" od tog predmeta. Saslušano je oko 60 svjedoka, ali ročište nikako da se zakaže" - kazao je Jurišić.

U predmetu "Vranica" za ratni zločin i za ubojstvo trinaest zarobljenih pripadnika Armije RBiH 1993. godine u zgradi "Vranica" u Mostaru optuženi su Mate Aničić, Ivan Škutor, Erhad Poznić i Željko Džidić. Protiv prve trojice postupak se sada, po četvrti put, vodi na Županijskom sudu u Mostaru. Džidić je pobjegao u Hravatsku te je stoga postupak razdvojen.

Riječ je o događaju od 10. maja/svibnja 1993. godine u vrijeme bošnjačko-hrvatskih sukoba, kada su pripadnici HVO u zgradi "Vranica" u Mostaru, u kojoj je do tada bilo zapovjedništvo Četvrtog korpusa Armije BiH, zarobili 13 pripadnika Armije BiH, a zatim su zarobljenici likvidirani u podrumu zgrade nekadašnjeg Strojarskog fakulteta.

Uploaded on May 8, 2009 -- Dijana Čuljak izvještava o napadu ustaških postrojbi na zgradu Vranica u Mostaru. Majke i supruge odvedenih godinama su tragale za tijelima svojih najmilijih, za koje je Dijana Čuljak znala da su uhapšeni i gdje su odvedeni. Sve ove godine, iako su je porodice odvedenih molile, ustašica Čuljak nije htjela pomoći. Ovo je dokaz za Haški sud

Na sastanku se razgovaralo o predmetima koji se iz državnog tužiteljstva prebacuju na entitetski i županijski nivo, kao i o načinu pomoći haaškog tužiteljstva domaćim institucijama kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

- "Rezultat mora biti zajednički rad državnog i županijskog pravosuđa. Ima mnogo stvari koje se trebaju ispuniti. Pozitivna stvar je to što je u posljednje dvije godine dvostruko uvećan broj predmeta ratnih zločina. Vrlo sam zadovoljan zbog toga" - naveo je Brammertz novinarima u Mostaru.

Jedan od razloga posjeta je pomoć domaćem pravosuđu - "Kao što znate, imamo oko devet milijuna stranica dokumenata s područja bivše Jugoslavije u našim bazama podataka i veliki dio tih dokumenta želimo staviti na raspolaganje našim kolegama na entitetskom i županijskom nivou" - dodao je Bramertz.

Jurišić je naglasio da je Tužiteljstvo HNŽ 2014. godine uradilo duplo više predmeta nego 2013., a ove godine do danas uradilo skoro duplo više nego lani. Dodao je da je to urađeno uz pomoć projekta koji financira EU, a kojim je omogućeno dodatno angažiranje tužitelja.

Jurišić je dodao da se sa državnog na županijski nivo obično prebacuju lakši predmeti i da se oni brzo završavaju.

Dobri rezultati u HNŽ

Haaški tužitelj jučer je u Mostaru obišao područje svjetske baštine UNESCO, Stari most i staru jezgru grada Mostara zajedno sa Sinišom Šešumom, šefom sarajevskog ureda UNESCO u BiH i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Slobodan Praljak
Slobodan Praljak

Za rušenje Starog mosta 9. novembra/studenog 1993., u Haagu se sudi generalu HVO Slobodanu Praljku. U prvostupanjskoj presudi Praljku koji je osuđen na 20 godina, dio vezan za rušenje Starog mosta je izbačen i Stari most je označen kao legitiman vojni cilj. Međutim, haaško Tužiteljstvo se žalilo i sada se čeka drugostupanjska presuda Praljku.

- "Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu, počinitelji moraju kazneno odgovarati" - rekao je Brammertz.

On je u Mostaru na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao predavanje studentima.
Bramertz je najavio novi posjet BiH za nekoliko tjedana kada bi se trebao sastati s udruženjima žrtava ratnih zločina.

Šešelj i "Farma"

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Na pitanje novinara kako komentira pojavljivanje Vojislava Šešelja u Reality showu "Farma", Brammertz se nasmijao kazavši da se u tom predmetu samo čeka presuda - "Zadnji svjedok tužiteljstva je saslušan 2010. godine. Proces je završen 2012. godine i od tada mi samo čekamo presudu" - komentirao je Brammertz.

Šešelju se u Haagu sudi za progon, ubojstva i druge zločine paravojnih snaga i dobrovoljaca, za koje haaško tužiteljstvo tvrdi da su bili pod njegovom kontrolom, nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je u novembru/studenom 2014. pušten na privremenu slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

izvor: dnevni-list.ba