Portret Vladimira Putina tokom službe u KGB

Portret Vladimira Putina tokom službe u KGB

Pretjeruje sa alkoholom, tuče suprugu, lijen na poslu i veliki ženskaroš

Vladimir Putin STASI
Vladimir Putin STASI

Objavljeno: 21. feb 2015

Daleko od idealne slike koju režimski mediji stvaraju o Vladimiru Putinu, postoji i druga slika, puno realnija: "pretjeruje sa alkoholom, tuče suprugu, lijen na poslu i veliki ženskaroš".

U utorak navečer, prikazan je dokumentarac "Putin the Man" na njemačkom televizijskom kanalu ZDF. Filmaši su opisali prošlost Putina uglavnom u vrijeme njegove službe u KGB, kada je kao časnik KGB živio u Demokratskoj Republici Njemačkoj DDR u Dresdenu 1980-tih. Filmaši su proučili dokumente tajne službe "Stasi" i sjećanja bivših zaposlenika i šefova i agenata u toj obavještajnoj službi.

Na površinu izranjaju činjenice nepovoljne po Putina. Dokumentarac pokazuje kako je, kao KGB časnik, Putin često dolazio na posao pijan. Nije volio raditi. Putin sebe rado predstavlja kao tvrdog "macho" momka. Ali u svom uredu on je sasvim ranjiv i slab.

Vladimir Putin STASI
Vladimir Putin STASI

Odmak od stvarnosti zorno pokazuje primjer iz 1989. godine, kada je naredio svojim podređenim službenicima KGB da pucaju na mirne istočnonjemačke demonstrante ako krenu u njegovo sjedište.

Dokumentarac navodi i primjer kada je Putin zbog svog nemara izgubio ključeve sefa s tajnim obavještajnim dokumentima. Ključeve je dobio nazad samo zato što ih je našao neki pošteni Nijemac - koji je svuda po gradu izlijepio obavještenja o pronađenim ključevima.

No, takvih duhovitih epizoda u životu ruskog lidera bilo je malo. Tužnih je bilo puno više. Vladimir Putin redovno je terorizirao svoju ženu Lyudmilu i redovito je tukao. Nije bio ženomrzac ili ravnodušan prema ženama. Na primjer, tokom proslave rođendana jednog od svojih policajaca, navodno se napio i pokušavao grliti i ljubiti kćer slavljenika - protiv njezine volje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Putinov karakter nije se promijenio ni kada je postao predsjednik Rusije. Jedan od zaposlenih u upravi Kremlja kaže kako Putin redovno kasni na posao. Pola sata kasnio je na susret s britanskom kraljicom Elizabetom II, a njegovi ministri ga često znaju čekati i po nekoliko sati.

Putinov lični biograf Ben Judah kaže da Putin ima ludački strah od starosti. Prema zapadnim obavještajnim izvorima, tokom 2010., Putin je imao nekoliko plastičnih operacija kako bi izgledao mlađe. To je poznata stvar koju su odavno primijetili mnogi.

izvor: mnogovbloge.com-10386