Pala maska s ruske intervencije

Pala maska s ruske intervencije

Na meti ruskih aviona nije ISIL nego opozicija diktatora Assada

Nepobitna je činjenica da je upravo sirijski režim doveo Islamsku državu u Siriju

Vladimir Putin - Bashar al-Assad
Vladimir Putin - Bashar al-Assad

• Sirijska vojska je u srijedu počela veliku kopnenu ofanzivu uz podršku ruske avijacije, iranskih instruktora i boraca Hezbolaha, a zapadni izvori tvrde da gotovo nijedan ruski zračni udar u Siriji nije ciljao položaje ISIL-a nego naoružane umjerene sirijske organizacije koje se bore protiv diktatorskog režima u Damasku

Objavljeno: 08. okt 2015

Više od 90 posto ruskih zračnih udara nije ciljalo ISIL i teroriste povezane s Al Kaidom. Velikim dijelom su bili protiv opozicionih grupa - rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Otkako je prošle sedmice počela ruska zračna kampanja u Siriji, Washington uporno ističe da Moskva ne napada ISIL i nego sirijske opozicione grupe i tako zapravo učvršćuje režim svog saveznika, predsjednika Bashara al Asada.

No ovo je prvi put da američke vlasti iznose brojčanu procjenu učinka ruskih udara u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

"Više smo zabrinuti" - istaknuo je Kirby - "zbog utjecaja vojnog djelovanja unutar Sirije protiv grupa koje nisu ni Islamska država ni teroristi bliski Al Kaidi".

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da se dešavanja u Siriji tiču i Evrope, jer će odlučiti ravnotežu snaga u regiji - "Evropa mora biti na nivou izazova i nevolja koje su natjerale stotine hiljada izbjeglica da napuste Siriju" - izjavio je u srijedu francuski predsjednik Francois Hollande i upozorio na mogućnost izbijanja "totalnog rata".

Govoreći pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu, on je rekao da postoji opasnost da u slučaju neuspjeha izbije "totalni rat". Ponovio je da se stav Pariza u vezi s bilo kakvim rješenjem zasniva na alternativi za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada - "Ono što se događa u Siriji tiče se i Evrope, jer ono što se tamo dešava odlučit će ravnotežu snaga u regiji. Ako dozvolimo da se pogoršaju vjerski sukobi šiita i sunita, onda nemojte misliti da nećemo biti pogođeni. To će biti totalni rat, rat koji će, također, pogoditi naše teritorije i mi moramo djelovati" - kazao je francuski predsjednik.

Putin je ranije izjavio da je Hollande sugerirao "da bi bilo moguće barem pokušati da se ujedine napori Assadovih i opozicionih snaga protiv grupe Islamska država Irak i Levant".

No, bliski suradnik francuskog predsjednika je pojasnio danas da Hollande nije sugerirao da se formira savez između snaga sirijskog predsjednika i snaga umjerene opozicije Slobodne sirijske armije, što je kontradiktorno komentarima ruskog predsjednika Vladimira Putina - "Predsjednik Hollande je govorio o potrebi da ubuduće sirijska opozicija bude prisutna za pregovaračkim stolom. Ostalo nije francuska ideja" - kazao je on novinarima.

Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger
Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger

Putin je u televizijskom obraćanju kazao da je francuski kolega taj prijedlog izložio u Parizu, na samitu za jačanje mirovnog procesa u Ukrajini, kojem su prisustvovali njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Hollande je tada rekao da je razgovarao s Putinom o potrebi političkog rješenja, koje će omogućiti vlastima i opoziciji da formiraju sporazumnu vladu, izrazivši uvjerenje da bi Assad na kraju trebao odstupiti.

Vodeći sirijski zapovjednik pobunjeničkih snaga Bashar al-Zoubi rekao je u srijedu da je nelogično da se Slobodna sirijska vojska FSA pridruži režimu u borbi protiv terorističke Islamske države, jer se "mora uzeti u obzir nepobitna činjenica da je upravo sirijski režim doveo Islamsku državu u Siriju" - rekao je Al-Zoubi.

izvor: slobodna-bosna.ba-24273