Ubojstvo Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru

Ubojstvo Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru

Šteli se sudi zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru

Miroslav Tuđman i Ivan Penić potpuno su zaboravili detalje razgovora vođenih u Uredu predsjednika RH

Vinko Martinović Štela
Vinko Martinović Štela tijekom suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu

Objavljeno: 06. okt/lis 2015 | Ana Raić Knežević

Iako su svojevremeno bili na izuzetno visokim funkcijama Miroslav Tuđman, bivši šef HIS i Ivan Penić, bivši ministar unutarnjih poslova, na jučerašnjem nastavku suđenja Vinku Martinoviću Šteli zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru, kratko su izjavili kako se više ničega ne sjećaju.

Njih dvojicu sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sutkinjom Ivanom Čalić odlučilo je ispitati o transkriptima sastanka održanog u uredu predsjednika Franje Tuđmana još 3. marta/ožujka 1997. godine. U pitanju su transkripti iz kojih se, po mišljenju Martinovićeve obrane, vidi da je tadašnji državni vrh bio odlučan da Martinovića izruči Haškom sudu. Upravo zbog toga je i optužen za ubojstvo Jasmine Đukić, zaključak je obrane, za koji, međutim, očekivano nisu dobili potvrde Tuđmana i Penića.

Transkripte vidjeli u medijima

Miroslav Tuđman 21. okt 2011
Miroslav Tuđman 21. okt 2011

Ni jedan ni drugi više se ne sjećaju tih razgovora iako su čitali transkripte što su objavljeni u medijima - "Dobili smo u to vrijeme iz Haaga neku dokumentaciju o Martinoviću, no ja ju nisam čitao. Kada je u veljači 1997. godine on uhićen zbog ubojstva to s Haagom nije imalo veze niti smo imali namjeru prikazati ga kao osobu koja čini druga djela od onih za koje ga Haag traži" - kratko je rekao Penić.

Mladen Naletilić Tuta
Mladen Naletilić Tuta

Štela je odslužio kaznu na koju ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini tijekom 1993. i 1994. godine. Tada je bio zamjenik zapovjednika Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane HVO.

izvor: telegram.hr