Balkanci kontrolišu najveći kartel

Balkanci kontrolišu najveći kartel

Mafia
Mafia

• Kriminalci iz Srbije i Crne Gore - sa Balkana - kontrolišu podzemlje u Australiji - a imaju i veze sa bandama u Kolumbiji, Meksiku i Aziji - pišu mediji u Australiji

Objavljeno: 01. jun 2015

Kako prenosi "Dejli telegraf", veliko istraživanje otkrilo je niz detalja o jednom od najvećih narko-kartela na svetu - koji vode ljudi sa Balkana. Na čelu kartela su navodno imigranti iz bivše Jugoslavije, "nekada istaknute figure podzemlja", kojima je baza devedesetih bio Kings Kros - sidnejski centar noćnog života i kriminala.

Kako tvrdi list, svi oni su se sredinom prošle decenije naizgled povukli iz kriminala, napustili Australiju i vratili se na Balkan. Međutim, nova istraga pokazuje da su pažljivo isplanirali svoj povratak i ispleli kriminalnu mrežu koja se širi svetom.

Droga se u Australiju unosi i rastura zahvaljujući lokalnim bandama motociklista, a kartel sada aktivira spavače u drugoj i trećoj generaciji austarlijskih kriminalaca kako bi se dovršilo ono što u suštini predstavlja smenu generacija u podzemlju - piše u istraživanju.

Jedan policijski zvaničnik je rekao da je ova kriminalna organizacija najveća pretnja za Australiju, zahvaljujući svojim čvrstim osnovama, disciplini i uticaju u lokalnim komunama - "Koren problema je posejan kada je bivši predsednik Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević sponzorisao selidbu kriminalnih familija u Australiju, tokom osamdesetih i devedesetih godina" - piše u istraživanju.

Vaso Ulić
Vaso Ulić

Kako se navodi, australijska policija je ustanovila da se izvestan broj ozloglašenih kriminalaca za koje se verovalo da su se povukli devedesetih, vratio na čelo kartela i to iz svojih baza u Srbiji i Crnoj Gori. Mrežu navodno vodi bivši kriminalac iz Kings Krosa Vaso Ulić, koji je u Australiju otišao 1979. godine, da bi je napustio zauvek 2005. godine.

Kako se navodi, ova mreža u Australiju godišnje "upumpa" najmanje šest tona droge - kokaina i ekstazija. Dodatni problem predstavlja to što Australija nema sporazum o ekstradiciji sa Crnom Gorom iako policije dve zemlje već sarađuju na ovom slučaju. Crnogorsko tužilaštvo je potvrdilo da ima dosije o Uliću.

Kako prenose Vijesti, kriminalnu grupu, koja je pod lupom državnih organa Australije, SAD, Britanije i Italije, predvode mahom državljani Australije navodno na čelu sa Ulićem. Drogu iz Južne Afrike švercuju u Evropu, Kinu i Nigeriju.

izvor: b92.net-998956