Gordo posrtanje Rusije

Gordo posrtanje Rusije

GORDO POSRTANJE: Vojne operacije u Siriji oslabit će rusku privredu

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• Ekonomski stručnjaci smatraju kako će vojne akcije u Siriji dodatno oslabiti rusku privredu.
Naime, stručnjaci smatraju kako Rusija, koja se nalazi u ekonomskoj krizi zbog privrednih sankcija i pada cijene nafte, neće željeti biti dio područja na kojem se odvijaju sukobi, odnosno područja Sirije

Objavljeno: 09. okt 2015

- "Ratno okruženje u Siriji bit će visok finansijski trošak Rusiji. Rusija, čija privreda ove godine očekuje pad od četiri posto, zbog sankcija i pada cijene nafte nalazi se u još težoj situaciji" - kazao je viši stručnjak Atlantskog saveza Anders Aslund.

Aslund smatra kako zračni napadi u Siriji i akcije u Ukrajini predstavljaju značajne finansijske troškove Rusiji, da su opasni za strategiju ove zemlje, ali i da prijete njenoj stabilnosti.

- "Rusiji će biti veoma teško proširiti vojne operacije u Siriji" - smatra Anthony Skinner, direktor organizacije Maplecroft, koja se bavi procjenom ekonomskog rizika.

Navodi kako se i ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi pod pritiskom zbog ekonomskog stanja njegove zemlje.

John Lough, iz istraživačkog centra Chatham House, smatra da bi vojne operacije Rusije u Siriji, mogle oslabiti odnose Moskve i Saudijske Arabije koja je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

- "Odgađanje projekata prirodnog gasa i nuklearne energije u Turskoj, također mogu nanijeti veliku štetu ruskoj privredi" - kazao je Lough.

Sankcije određenih kompanija i političara Rusiji počeli su u martu 2014. godine, odnosno nakon protesta i zauzimanja Krima krajem 2013. godine.

Nakon što sankcije donesene kako bi se spriječile ruske aktivnosti u Ukrajini, nisu urodile plodom, zemlje Evropske unije (EU) i SAD u junu 2014. godine donose odluku o novom paketu privrednih sankcija Moskvi.

Sankcije su se prvenstveno odnosile na bankarski i energetski sektor. Iako su ruske kompanije očekivale da će dobiti kredit kompanija sa Zapada, to se nije desilo. Štaviše, zaustavljena je ili je odgođena trgovina sa kompanijama sa Zapada.

Nasuprot tome Moskva je donijela odluku da zaustavi uvoz mesa, ribe, povrća i voća, mlijeka i mliječnih proizvoda iz SAD, EU, Kanade, Norveške i Australije na godinu dana.

Rusija je izvozom nafte tokom prošle godine ostvarila bruto nacionalni dohodak od 68 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine zbog sankcija i pada cijene nafte zabilježen je gubitak u ruskoj privredi od tri posto. Pored toga, valuta Rusije (ruska rublja) pala je za 40 posto u odnosu na američki dolar.

Na taj način, Rusija je iz Fonda rezervi morala iskoristiti sredstva u visini od 13 milijardi dolara, kako bi nadomjestila gubitak u budžetu u prvih osam mjeseci ove godine.

izvor: slobodna-bosna.ba-24299