Rusija bi u Siriji mogla da polomi zube

Rusija bi u Siriji mogla da polomi zube

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Objavljeno: 10. okt 2015

Mediji sa Bliskog istoka sumnjaju da će vazdušni udari, rakete iz Kaspijskog mora, možda i kopnene trupe Rusije doprineti miru u Siriji, piše "Dojče vele". Televizija Al Arabija čak navodi da bi "Rusija u Siriji mogla da polomi zube".

"Potpuno nezavisno od svih poziva na džihad, Rusija će u Siriji izgubiti - onako kako su se tamo već nasukali Hezbolah i Iranci" - Čak ni masovni angažman, navodi Al Arabija, ne može promeniti stanje jer "Rusi pokušavaju da sačuvaju režim koji je na ivici propasti."

Čak i ako bi Asad preživio politički, nejasno je kako bi s Rusijom išlo dalje, piše list Al Hajat. Ovaj list sumnja da bi se situacija mogla promeniti na bolje. List ne veruje ni ruskim uveravanjima - "Rusi tvrde da ne žele da dopuste da Sirija postane druga Libija - kao da je situacija u Siriji bolja nego i Libiji".

Portal "Al Arabi al-Jadeed" takođe je pesimističan u pogledu poboljšanja stanja u Siriji i navodi da "Putin u Siriji pokazuje isti mentalitet kao kada je u drugom čečenskom ratu desetkovao stanovništvo u Groznom". Portal dodaje da taj mentalitet ne ruši samo Siriju, već ima mnogo dalekosežnije posledice - "Intervencijom Rusija ne dobija protiv sebe samo Sirijce. Oni će ubuduće Rusiju promatrati kao neprijatelja. I arapski i islamski svet će se okrenuti protiv Rusije - upravo onako kako se to dogodilo tokom rata u Avganistanu".

List Šark al-Avsat piše da je Rusija ionako komplikovanu situaciju još dodatno zakomplikovala. List smatra da je ruska intervencija potpuno nepromišljena i predlaže uvođenje zabrane letenja, navodi se u tekstu hrvatskog izdanja "Dojče vele".

izvor: b92.net-1049698