Hoće li Radončić biti ministar sigurnosti

Hoće li Radončić biti ministar sigurnosti

"SENADOV AVAZ" OTKRIVA: Radončić će biti ministar sigurnosti

Goran Zubac - Fahrudin Radončić
Goran Zubac - Fahrudin Radončić

• Slobodna Bosna otkriva ključne tačke dogovora Izetbegovića i Radončića o ulasku SBB u vlast na svim razinama

Objavljeno: 08. okt 2015

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, dvije partije, SDA i SBB, do kraja ove sedmice i formalno će parafirati koalicioni sporazum, koji, de facto, već funkcionira u Federaciji BiH. O tome svjedoči činjenica da je kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nakon dulje pauze prouzrokovane nedostatkom kvoruma, zakazao sjednicu za 9. oktobar, na kojoj će se, pored ostalog, razmatrati i rebalans budžeta. To što su čelnici dvije stranke, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, započeli konkretnu suradnju i prije nego što su potpisali koalicioni sporazum, najbolja je potvrda da su tokom nekoliko susreta u posljednjih dvadesetak dana uspjeli izgladiti međusobne nesporazume i učvrstiti međusobno povjerenje, koje je u politici u pravilu mnogo važnije od pismenog sporazuma.

vezano:

Detalji dogovora Izetbegovića i Radončića još se drže u tajnosti, no iz vrhova dviju stranaka ipak su procurile bitne informacije iz kojih se nazire barem pet ključnih tačaka njihovog dogovora.

Prva tačka dogovora vezana je za programske ciljeve nove koalicije, koji će se i dalje naslanjati na općeprihvaćenu Reformsku agendu. Najvažniji kratkoročni cilj odnosi se na aplikaciju za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji, do kraja januara naredne godine, a najvažniji dugoročni cilj jest stabilizacija političkih prilika u državi i ubrzan ekonomski razvoj i rast životnog standarda. Tek u relaksiranim ekonomskim i socijalnim uvjetima moguće je rješavati krupna politička pitanja koja zahtijevaju širi društveni konsenzus.

Druga tačka odnosi se na obuhvat koalicione suradnje. Izetbegović i Radončić dogovorili su koaliciju na svim razinama vlasti, od kantonalne, preko federalne, do vlasti na razini države, pri čemu će SBB preuzeti sve funkcije koje trenutno obnašaju dužnosnici Demokratske fronte Željka Komšića. Izborni rezultat SBB skoro je identičan izbornom rezultatu DF, a to znači da SBB neće tražiti ni više niti će pristati na manje od onog što je pripalo DF. Moguće su izvjesne rokade resora, ali ranija proporcija podjela resora ostat će skoro identična.

Hoće li Radončić biti Bakirov ministar sigurnosti

Lično se nadam da će konačno prevladati razum i da će Fahrudin Radončić biti smijenjen. Meni nije jasno kako neko ko je privođen 1993. zbog poticanja na državni udar može odmah nakon toga pridobiti naklonost vladajuće strukture, pa onda kad ta struktura dođe pameti i shvati s kim je imala posla dođe druga koja pravi još goru grešku pa ga postavlja za ministra, i to ni manje ni više nego sigurnosti. Ali hvala Bogu izgleda da je nakon ovih posljednjih događanja svako shvatio o kome i o čemu se tu radi -- Salmir Kaplan, 10. mart 2014 - intervju za Večernji list

Treća važna tačka koalicionog sporazuma SDA i SBB, odnosi se na izbor koalicionih partnera iz reda hrvatskog odnosno srpskog naroda. Suradnja s HDZ-om posve je neupitna, zbog činjenice da ta partija uživa punu, skoro 90-postotnu podšku hrvatskog naroda.

S druge strane, SDA i SBB nastavit će suradnju sa partijama iz Saveza za promjene i tu neće biti nikakvih promjena do isteka mandata. Istina, uslijedit će "mini" rekostrukcija parlamentarne većine na taj način što će SBB i DF zamijeniti pozicije - DF će preseliti u opoziciju a SBB u vlast.

izvor: thebosniatimes.ba-1554

 

vezano:

• Izetbegović namjerava zaokružiti tzv. Herceg-Bosnu