Pet Stolačkih Hrvata optuženih za progon civila

Pet Stolačkih Hrvata optuženih za progon civila

STOLAC - Uhapšena petorica bivših pripadnika HVO

Akcija SIPA u Stocu - Mučili 1.500 zarobljenih i bošnjaka

Među uhapšenima i otac šefice kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH

HercegBosna HZHB

Objavljeno: 10. juli 2015 | A. D., Oslobođenje

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA jučer su na području općine Stolac slobode lišili pet osoba zbog počinjenih ratnih zločina na području Stoca:

  • Mile Pažin (1961)
  • Mirko Raguž zvani Kopiljan (1948)
  • Ivica Marković (1959) i
  • Vide Krešić (1956)

Optuženi su osumnjičeni da su početkom jula 1993. zajedno sa njima poznatim pripadnicima HVO učestvovali u zarobljavanju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela u okolini Stoca, prisiljavajući ih da napuste svoje kuće, a pri tome ih mučeći i nečovječno postupajući prema njima.

Slobode je jučer nešto kasnije lišen i Draženko Vidić.

Obješen optuženi Mirko Raguž Kopiljan iz Stoca

Bio spreman na suradnju

Objavljeno: 13. sep 2015 -- Raguž se objesio nakon što je optužen pred Sudom BiH za zločine protiv Bošnjaka

Vjeruje se da je osoba koja je izvršila samoubojstvo ona koja je optužena za ratne zločine za portal "starmo" je potvrđeno i iz izvora u povratničkoj populaciji u Stocu - "Priča se da je Raguž, kad je privođen, govorio da treba hapsiti njegove nalogodavce i da je navodno bio spreman "progovoriti"" - ustvrdili su izvori bliski povratničkoj populaciji u Stocu -- sanela.info-5697

Osumnjičeni Pažin i Raguž terete se da su kao pripadnici vojske HVO i Civilne zastite tokom jula 1993. rukovodili logorima organizovanim od HVO u selu Crnići i u selu Pješivac, općina Stolac, u kojem je bilo oko 1. 500 protivzakonito zatvorenih civila Bošnjaka, kojima su uskraćivane hrana i voda.

Po naredbi osumnjičenih Raguža i Pažina, zatvorenici u selu Pješivac su početkom augusta iste godine bili prinudno raseljeni i protjerani van područja općine Stolac, kroz borbene linije, usljed čega su četiri osobe smrtno stradale. Osumnjičeni su nakon ispitivanja privedeni na saslušanje, a danas bi trebalo biti poznato da li će za njih biti predložena mjera pritvora ili mjere zabrane, rečeno nam je u Tužilaštvu BiH.

Postupajući po naredbi Suda BiH, istražitelji SIPA pretresli su objekte koje koriste osumnjičene osobe s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Mirko Raguž je tokom 1993. godine, prema našim saznanjima, bio komandir vojne policije HVO na području Stoca, dok je Mile Pažin bio jedan od stražara u logoru Dretelj. Preostala trojica osumnjičenih imala su niže funkcijeu HVO.

Zanimljivo je da je uhapšeni Vide Krešić otac Tonke Krešić, šefice kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

izvor: sipa.gov.ba-1436514680