Osude napada na novinara BHRT Emila Karamatića

Osude napada na novinara BHRT Emila Karamatića

Nakon podmetanja požara pod automobil novinara

Emil Karamatić
Emil Karamatić

• Napad na novinara Karamatića podmetanjem požara pod njegov automobil osudili su i iz sindikalne organizacije i poslovodstva Javnog RTV servisa BiH čiji je on uposlenik te zatražili hitnu istragu

• Upravni odbor (UO) Udruženja "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima osudili su i izrazili zabrinutost zbog izazivanja nesigurnosti i podmetanja požara ispod automobila novinara Emila Karamatića, dopisnika BH Radija 1 iz Mostara. Visoka predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović zatražila je od nadležnih organa hitnu istragu i procesuiranje piočinilaca napada na novinara

Objavljeno: 07. okt 2015

Incident se desio u naselju Višići kod Čapljine tokom prethodne noći, kada je, za sada nepoznata osoba, podmetnula požan pod automobil parkiran pred porodičnom kućom Karamatića.

"Jasna je to poruka šta su sve spremni učiniti kriminalci i njihovi mentori kako bi se obračunali sa novinarima, naročito onima koji kritički pišu o pojavama i događajima od značaja za javnost, kaže se u sopštenju novinarske asocijacije,

BH novinari zahtijevaju od nadležnih u Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) hitnu i detaljnu istragu u ovom slučaju, kao i poduzimanje zakonskih radnji za kažnjavanje počinilaca i naredbodavaca.

BH novinari podsjećaju kako je od 2006. do danas počinjeno 67 krivičnih djela prema novinarima i medijima u BiH, uključujući fizičke napade, prijetnje smrću, govor mržnje, te uništavanje novinarskog materijala i lične imovine, od kojih je samo 15% sudski riješeno u korist novinara.

Navodi se kako je posljednji slučaj ugrožavanja sigurnosti novinara Emila Karamatića samo logičan slijed nekažnjivosti svih prethodnih ataka na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, koji nisu sankcionirani unutar postojećih zakona ili nisu uopće adekvatno istraženi od nadležnih policijskih i pravosudnih institucija.

"BH novinari zahtijevaju od nadležnih za zaštitu slobode izražavanja i prava novinara u BiH "jednaku dostupnost pravde novinarima, kao i svim drugim građanima BiH."

Visoka predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Vidaković zatražila je od nadležnih organa hitnu istragu i procesuiranje počinalaca podmetanja požara pod Karamatićev automobil. To je ocjenjeno kao jasan napad na slobodu novinara koji ima obavezu da informiše javnost o svim događajima i pojavama od interesa za javnost.

Napad na novinara Karamatića podmetanjem požara pod njegov automobil osudili su i iz sindikalne organizacije i poslovodstva Javnog RTV servisa BiH čiji je on uposlenik, te zatražili hitnu istragu.

izvor: n24.ba-41261