Stranka za BiH ili njen energetski sektor

Stranka za BiH ili njen energetski sektor

AKADEMIK DURAKOVIĆ ULAZI U POLITIKU Duraković će biti lider S za BiH?!

Esad Durakoviċ
Esad Durakoviċ

• Navodno je upravo akademik Esad Duraković novi Silajdžićev adut i sasvim je izvjesno da će on biti izabran za lidera S za BiH, a potom i kandidat za člana Predsjedništva BiH

Objavljeno: 12. okt 2015

U sarajevskim kuloarima počelo se spekulirati kako akademik Esad Duraković ima i skrivene ambicije - da bude lider Stranke za BiH umjesto Amera Jerlagića. Poznato je da je Duraković blizak prijatelj dr. Harisa Silajdžića i da dijeli njegovu viziju "građanske BiH" pa ga je stoga i javno podržavao.

Pošto se Silajdžić povukao iz javnog i političkog života, a to nije prvi put, ostavio je dosta prostora za mistifikaciju i spekulacije. Po mnogima njegovu stranku (S za BiH) koju vodi Amer Jerlagić treba preuzeti neko drugi. Navodno ni Jerlagić nije bio izbor Harisa Silajdžića, već Safeta Oručevića, koji se potajno nadao da bi mogao povratiti svoj politički utjecaj i preuzeti energetski sektor.

Pošto do toga nije došlo, jer je došlo do koaliranja SDA sa SBB-om, Oručević se definitivno okrenuo prema Fahrudinu Radončiću. Čak se tvrdi da su vrlo prisni odnosi Oručevića i Silajdžića potuno zahladnjeli i da Silajdžić ne gleda blagonaklono na koaliciju SDA-SBB-HDZ, te da je uvijek bio bliži političkim stavovima Željka Komšića.

Safet Oručević
Safet Oručević

Čak se smatra da bi se mogla ponoviti situacija sa "aprilskim paketom" ukoliko se obistine spekulacije da će SNSD Milorada Dodika preko Dragana Čovića - a uz prećutnu suglasnost Radončića i Izetbegovića - ući u vlast na državnom nivou. A to je, kako smatraju u SBiH, vraćanje "u igru Prudskog sporazuma".

To sigurno ne bi tolerirao Haris Salajdžić i sigurno je da bi poduzeo određene korake kako bi osujetio takvu politiku. Navodno je upravo akademik Esad Duraković novi Silajdžićev adut i sasvim je izvjesno da će on biti izabran za lidera SBiH, a potom i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Nema nikakve sumnje da bi Duraković imao veću podršku Turske i drugih zemalja islamskog svijeta od Bakira Izetbegovića.

Kao gost Dnevnika 2 na Federalnoj televiziji bio je akademik Esad Duraković

Govoreći o pomjeranjima stanovništva sa Bliskog istoka na Zapad i društvenim posljedicama toga procesa, kazao je da trebamo imati razloga za zabrinutost - jer je naša zemlja jako specifična.

"Ovdje je vođen rat na vjerskoj osnovi, u BiH su se već instalirale određene vehabijske i selefijske sekte, ovdje djeluje i šiitska iranska zajednica, tako da svaki incident na toj osnovi ima mnogo veću težinu nego što isti incident ima bilo gdje u svijetu. Mi smo preosjetljiva zemlja na te stvari, zbog međureligijskih konflikata i međukonfesionalnih sukoba, i moramo biti jako oprezni. Preporučio bih našim političarima da ne govore stalno o tome kako smo spremni da dočekamo izbjeglice - to zvuči kao da ih prizivaju. Nismo mi spremni za te stvari" - kazao je akademik Duraković

Koliko god je akademik Duraković referentan da govori o ovim temama, upada u oči njegov pojačan angažman u medijima. Za sada, po mnogima, akademik Duraković istupa veoma odvažno i ubjedljivo što ga je učinilo popularnim. Tim prije jer je svijet frustriran polemikama, najčešće priprostim svađama, među bošnjačkim intelektualcima, odnosno njihovim indolentnim odnosom prema apokaliptičnim izazovima u kojima se našao cjeplokupni islamski svijet.

izvor: thebosniatimes.ba-1587