Kako je Mirosavić pomagao Zubcu u nezakonitom radu

Kako je Mirosavić pomagao Zubcu u nezakonitom radu

KANDIDAT ZA DIREKTORA SIPA - Kako je Mirosavić pomagao Zubcu u nezakonitom radu?

Šta se dešava u SIPA

Goran Zubac - Fahrudin Radončić
Goran Zubac - Fahrudin Radončić

Objavljeno: 12. okt 2015

Novinska agencija Patria jučer je objavila tekst o nezakonitim radnjama Gorana Zubca, bivšeg osuđenog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u nastavku donosimo i na koji način je u tim nezakonitostima učestvovao Tomislav Mirosavić, prvi na rang listi za budućeg direktora SIPA-e, a kojeg protežira SNSD.

Niz nezakonitih radnji dešavalo se i u Sektoru za operativnu podršku, gdje bi se trebala istražiti i sankcionirati zloupotreba službenog vozila od strane Halide Pašalić, šefice Operativno-komunikacijskog odsjeka.

- Ona je godinama zloupotrebljavala službeno vozilo golf 5 vozeći ga vikendom, pa čak i kada je na bolovanju, na relaciji Sarajevo-Olovo i ko zna gdje. Pašalić je tu privilegiju sigurno zaslužila zato što je u stalni radni odnos primila odabrane više referente za osiguranje sjedišta Agencije. Javna je tajna da je odabranim podijelila pitanja koja će biti na testiranju. Ta pitanja nisu dobili nepodobni poput Muminovića. Te više referente je Zubac, protivno zakonu, godinama držao na tim radnim mjestima po ugovoru o djelu iako nisu imali potrebne kvalifikacije - ističe naš izvor.

Goran Zubac
Goran Zubac

Neki od njih ni danas nemaju završene kurseve fizičke i tehničke zaštite.

- Oni koji ih imaju završili su ih po kratkom postupku za pet dana kod Tomislava Mirosavića, sadašnjeg kandidata za direktora SIPA-e, a preko Zubčevog vozača, Darka Avrama - dodao je naš izvor.

Dalje, dobro obaviješteni izvor napominje da ovo nije jedini namješteni konkurs. Takvi su svi koji su raspisani za vrijeme Gorana Zubca.

- To najbolje ilustruje zadnji konkurs za mlade inspektore na kojem je prošla Vanja Pikić. Ona nije mogla da zadovolji morfološki status i fizičke provjere ali su to, na urgenciju Gorana Zubca, završili članovi komisije i podkomisije Simić i Crnogorac. Na takvim konkursima se nije gledala nacionalna zastupljenost, ali ni dijagnoze, pa se
dešavalo da za mlađeg inspektora prođe osoba sa potvrđenom dijagnozom šizofrenije - dodaje izvor.

Iako je trebao, nakon što je došao za v.d. direktora, Đuro Knežević nije preispitao i sva unapređenja.

- Njih su komisijski namjestili stalni pretplaćeni članovi komisija Dragan Golijan, Mario Kapetanović, Dženana Omerhodžić, Slađenko Čerkez, Dragan Andrić, Kristina Jozić, Duško Drljača... Ovi provjereni, nagrađeni i unaprijeđeni igrači Gorana Zubca su na svim internim oglasima, a suprotno zakonu i pravilniku, poslovnikom određivali kriterije i podkriterije za ocjenjivane kandidata, skraćivali rokove i kršili rokove, dijelili testove itd. Mario Kapetanović i Dženana Omerhodžić su sami sebi pravili pismene testove za unapređenja. Ovaj dvojac, nakon što je bez naloga slobode lišio Šemsudina Mehmedovića je postao privilegovan do te mjere da je sam sebi pisao putne naloge, koristio službena vozila kada i kako je htio i za njih ni danas ne važe interni akti koji se rigorozno primjenjuju na obične istražitelje - dodaje izvor.

Također, nejasno je na osnovu kojih zasluga je nagrađena i unaprijeđena i glasnogovornica Kristina Jozić, koja je te poslove godinama obavljala kao policijska službenica iako je na tom radnom mjestu, po tada važećoj
sistematizaciji, trebao biti raspoređen državni službenik.

izvor: nap.ba-17205

 

Zašto Chetniks želi Mirosavića za direktora: Veže ih događaj iz 1992. na Vracama?

Jovica Mirosavljević CHETNIKS
Jovica Mirosavljević CHETNIKS

Objavljeno: 14. okt 2015

Jovica Mirosavljević zvani Chetniks, komandant Specijalne jedinice SIPA-e i jedan od glavnih ljubimaca bivšeg driektora SIPA-e Gorana Zubca, još uvijek je u kontaktu s osuđenim Zubcem, a priželjkuje imenovanje Tomislava Mirosavića za novog direktora SIPA-e, piše novinska agencija Patria.

Međutim, pitanje je zašto Jovica toliko priželjkuje Mirosavića, a kako naš izvor otkriva trebalo bi ispitati Mirosavićevu ulogu s početka rata. Naime, poznato je da postoje indicije da je Mirosavljević bio saučesnik ubistva iz 1992. godine, koje se dogodilo u prostorijama Policijske škole na Vracama.

- U to vrijeme Mirosavić je radio kao predavač u Policijskoj školi i teško je povjerovati da nije znao šta se dešava na Vracama iako je kao svjedok na Sudu BiH na suđenju Goranu Sariću za zločine počinjene u Sarajevu, ponavljao da ništa nije znao - kaže naš izvor.

Slučaj iz 1992. godine nikada nije dobio epilog, a tada je, podsjećamo, ubijen 16-godišnji dječak Samir Mišić u Policijskoj akademiji na Vracama. Njegova majka Safa kazala je da tijelo nije ni vidjela jer se nije moglo doći tada do Vraca. Nije bila ni na dženazi. Samir je bio polaznik Policijske akademije.

Tužilaštva godinama šute, a kredibilitet SIPA-e bi mogao dobrano biti narušen ukoliko Mirosavić bude izabran za čelnika ove institucije. Tomislav Mirosavić, aktuelni je načelnik Policijske akademije u Upravi za policijsko obrazovanje MUP-a RS. Upravo s ove pozicije Mirosavić je pomagao Zubcu i to tako što je po kratkom roku odnosno za pet dana završavao kurseve fizičke i tehničke zaštite za više referente, a koji su bili odani Zubcu, otkrivaju izvori agencije Patria.

Inače, mnogi strahuju da bi zbog navodnog sukoba predsjednika SDS-a Mladena Bosića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) oko imena za direktora SIPA-e najviše mogao profitirati upravo Mirosavić, jer on ima i najviše osvojenih bodova na rang listi za direktora Agencije za istrage i zaštitu koju je utvrdio Nezavisni odbor. Mektić, preferira trećeplasiranog na rang listi Pericu Stanića sa kojim je u odličnim odnosima, a i obojica su iz Prnjavora.

SDS-u bliski krugovi tvrde da se Bosić ne bi se protivio imenovanju Davora Vidovića koji je, kao i Bosić, iz Brčkog i s kojim je u odličnim odnosima.

- Ono što je važno jeste da i Bosić i Mektić shvate ko je Mirosavić i na koji način su proigrali. U SIPA-i ima mnogo problema i ukoliko na poziciju direktora ne dođe prava osoba oni će se dodatno zakoplicirati - dodao je naš izvor.

izvor: nap.ba-17258