Koja je uloga Zijada Blekića

Zijad Blekić
Zijad Blekić

VIŠEMILIONSKI KRIMINAL - Sarajevsko i ljubljansko tužilaštvo istražuju prevaru NLB Grupe: Koja je uloga Zijada Blekića

Objavljeno: 12. okt 2015

Prema izvorima iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Specijalnog tužilaštva iz Ljubljane, u Sloveniji i BiH se privodi kraju velika i složena istraga u vezi prevare koju su na štetu NLB Ljubljana počinili Armin Mulahusić i Daver Halilbegović i njihovo preduzeće Profin-Invest, a za šta se veže i ime kontroverznog biznismena Zijada Blekića, nezvanično saznaje novinska agencija Patria.

S obzirom da se radi o banci čiji je vlasnik država i da direktna šteta iznosi preko 20 miliona eura, a indirektna i više desetina miliona eura, slovenačka vlada je veoma zainteresovana za ovaj slučaj.

Pored navedenog, Općinski sud u Sarajevu je nedavno, uprkos činjenici da je NLB Ljubljana prevarena, prihvatio tužbu Profin-Investa i presudio da je NLB dužna obeštetiti Profin-Invest zbog navodne štete izazvane nerealizacijom projekta izgradnje objekta za sjedište NLB Grupe u BiH.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo je posebno zainteresovano za ovaj slučaj zbog slučaja Ibrahima Jusufranića, bivšeg direktora sarajevskog GRAS-a.

Hasan Ćelam
Hasan Ćelam

Jusufranić je, podsjećanja radi, nedavno uhapšen zbog malverzacija u GRAS-u, pa pušten na slobodu, jer taj slučaj navodno slabo stoji, odnosno nema dovoljno dokaza protiv njega.

Tako je Kantonalno tužilaštvo primorano da intenzivira istragu oko Jusufranićeve prodaje zemljišta - vlasništvo kompanije Unioninvest izgradnja objekata, kompaniji Profin-Invest za izgradnju sjedišta NLB Grupe u BiH.

Prodajom je oštećena NLB Ljubljana kao investitor, a Jusufranić je navodno prema podacima kojima raspolažu istražni organi, u tom poslu stekao ogroman novac koji je kasnije investirao u pokretanje Univerziteta u Travniku.

Činjenica je da je istraga u vezi prodaje navedenog zemljišta mirovala u Kantonalnom tužilaštvu godinama što se može povezati i sa ličnim vezama Zijada Blekića koji je također umiješan u navedenu prevaru NLB Ljubljana.

Armin Mulahusić i njegov partner u firmi Profin-Invest Daver Halilbegović, navodno užurbano su krenuli sa prodajom nekretnina koje su na njihovim, i imenima njihovih supruga, a Blekić prodaje svoju brokersku kuću Eurohaus preko koje je izvučen novac NLB Ljubljana. Na temelju toga, moglo bi se zaključiti da znaju da se istraga bliži kraju, te da bi vrlo brzo mogli odgovarati za počinjeni kriminal.

izvor: nap.ba-17208